HRVATSKI PREMIJER

PLENKOVIĆ U BRUXELLESU 'Dobro je da je predsjednica bila u Rusiji i da je bila dobro praćena od strane Vlade u tom posjetu'

 Dario Pignatelli / REUTERS

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak navečer u Bruxellesu da je dobro što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otišla u posjet u Rusiju i da je od strane Vlade bila dobro praćena u tom posjetu.

Plenković je u pauzi sastanka čelnika zemalja članica EU odgovarao na pitanja novinara, između ostaloga na pitanje je li možda predsjednica trebala odgoditi put u Rusiju s obzirom na osjetljivost situacije u vezi s Agrokorom i je li trebala biti praćena jačom gospodarskom ekipom iz Vlade.

"Predsjednica je dugo planirala ovaj posjet, koliko je meni poznato na njemu se radi zadnjih desetak mjeseci, prije nego što je kriza eskalirala, i dobro je da je išla. Ponavljam da je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić vodila hrvatsku delegaciju prije dva tjedna u Moskvu, pripremila sadržajno ovaj posjet, sve ono što se odnosilo na gospodarski dio suradnje. Hrvatska gospodarska komora kao i obično koordinira naše gospodarstvenike koji su zainteresirani za sudjelovanje na gospodarskom forumu, bilo je dvoje ministara iz Vlade, jedna državna tajnica i cijeli tim savjetnika. Mislim da je predsjednica bila sasvim dobro praćena u svojim aktivnostima", odgovorio je Plenković.

Premijer je komentirao i izjave šefa Sberbanka Hermana Grefa da je "Lex Agrokor" oštetio njegovu banku i da će se boriti za povrat uloženog novca.

"Nisam bio ni u Sočiju, ni u Moskvi, nisam imao vremena baviti se tom temom. Razgovarat ću s predsjednicom kada se oboje vratimo u zemlju", rekao je Plenković, ističući kako je ključno da Sberbank stalno sudjeluje u privremenom vjerovničkom vijeću, ima informacije o svemu što se radi, sudjeluje u procesu donošenja odluka, da su dolazili s predstavnicima drugih banaka u Vladu prije donošenja zakona i da su imali sav prostor kao i drugi vjerovnici.

"Što se tiče tih izjava ja ću ih komentirati ako stvarno bude nešto novo u odnosu na ono što je sada. Bilo bi dobro da Sberbank bude jednako konstruktivan kao i druge banke koje su ranije davale kredite Agrokoru", kaže Plenković.

Premijer je rekao da nije znao za podatak da je Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) proteklih godina davala kredite Agrokoru u ukupnom iznosu od 905 milijuna kuna.

"Ja taj podatak nisam znao. Pročitao sam u medijima i kada se vratim u Zagreb želim vidjeti cjelinu informacija o odlukama HBOR-a proteklih godina i različitim kreditima koji su davani", rekao je Plenković.

"Treba vidjeti, ja to stvarno ne znam napamet, jedino što pouzdano znam je da je zadnji kredit iz prosinca prošle godine imao odgovarajuće osiguranje. U ovom trenutku za ovo ranije nemam saznanja", odgovorio je Plenković na upit trebaju li odgovarati ljudi u HBOR-u ako su davali kredite bez instrumenata osiguranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:29