SLUČAJ AGROKOR

PNUSKOK STUPIO U KONTAKT S ANTOM TODORIĆEM 'On je u Londonu, istražiteljima smo dali broj njegova mobitela, nazvali su ga i usmeno pozvali u Zagreb'

 Neja Markičević / CROPIX

Trenutačno najvažnije pitanje za istražitelje slučaja Agrokor, ali i javnost je ono o povratku Ivice Todorića i sinova u Hrvatsku.

- U ovoj fazi postupka osumnjičenicima se ne šalju formalni pozivi na razgovor s državnim odvjetnicima, nego se provode uhićenja. Državno odvjetništvo je procijenilo kako postoji osnovana sumnja da je počinjeno kazneno djelo i naložilo policiji uhićenje osumnjičenih. Policija ih najprije traži na adresi stanovanja, adresi na kojoj rade, ili nekoj drugoj za koju imaju saznanja da bi na njoj mogli boraviti. Ako ih ne pronađu, onda policija raspisuje internu potragu - kaže predsjednik Istražnog odjela Županijskog suda u Zagrebu, sudac Krešimir Devčić, pojašnjavajući proceduru koja ne podrazumijeva pozive, koji bi se upućivali Ivici Todoriću i sinovima.

- Ante Todorić je u Londonu. Danas smo dali broj njegova telefona i prema mojim saznanjima, PNUSKOK je već s njim komunicirao, usmeno je pozvan u Zagreb i obećao se odazvati. Ovih dana možemo očekivati njegov dolazak - rekao je njegov branitelj, odvjetnik Rajko Čogurić.

Sudac Devčić kaže kako su Todorić i sinovi očigledno u inozemstvu, i njima je na volju hoće li doći u Zagreb i biti dostupni pravosuđu, hoće li se pojaviti za tjedan dana ili neće uopće. Takvih je situacija, podsjeća, već bilo u praksi. Tako su braća Mamić prije dvije godine, kada ih je policija tražila jer je na temelju prijave poreznog USKOK-a protiv njih bio pokrenut postupak, bili u Sloveniji na pripremama s Dinamom. Vratili su se po ranijem planu i tada se suočili s kaznenim postupkom.

Kada je krenula akcija Bankomat, odnosno postupak protiv čelnika Hrvatske poštanske banke, bivši predsjednik Uprave Josip Protega bio je na skijanju u Austriji.

Mehanizmi raspisivanja međunarodne potjere i uhićenja pokreću se tek nakon što se protiv Todorića odredi istražni zatvor. Rokovi u kojima državni odvjetnici moraju podnijeti istražni zatvor protiv osumnjičenika za lažiranje poslovnih podataka u Agrokoru su 48 sati od uhićenja. Ako su uhićenja bila u ponedjeljak u 6 sati ujutro, to znači da se do srijede u 6 moraju podnijeti zahtjevi za određivanje istražnog zatvora.

- Kada dobije takav zahtjev, sud ima rok od 12 sati za donošenje odluke - kaže Devčić koji očekuje da će tužitelji zatražiti protiv svih istražni zatvor, uključujući Ivicu, Ivana i Antu Todorića.

Istu pretpostavku ima i odvjetnik Čogurić.

- Ako se bude odlučivalo o istražnim zatvorima, onda će vjerojatno donositi takvu odluku i u odnosu na mog klijenta - rekao je.

Tek kada se Todorićima odredi pritvor, protiv njih se može raspisati tjeralica preko Interpola ili europski uhidbeni nalog. Budući da su Todorić i sinovi u Londonu, sudac Devčić pretpostavlja da će se prije posegnuti za europskim uhidbenim nalogom jer je po njemu procedura jednostavnija i brža.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:40