DIONICA KROZ BIH

Počinje gradnja novih 84 kilometra autoceste koja će povezivati Budimpeštu i Ploče

 CROPIX

SARAJEVO - Na trasi autoceste na dijelu koridora V c koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu počinje gradnja nove dionice vrijedne 107 milijuna eura, a ugovor o početku radova u Sarajevu su u ponedjeljak potpisali direktor "Autocesta Federacije BiH" Jasmin Bučo te predstavnici tvrtki "Euroasfalt" i "Strabag" izabranih temeljem javnog natječaja.

Dionica duga 5,87 kilometara gradit će se sjeverno od Zenice i nastavak je ranije izgrađene trase koja preko Sarajeva povezuje taj grad s mjestom Tarčin na pravcu prema Mostaru. Gradnja će trajati dvije i pol godine što je objašnjeno konstatacijom kako je riječ o kompliciranoj dionici planiranoj na klizištu.

Direktor "Autocesta FBiH" Bučo izjavio je kako je početkom gradnje ove dionice zapravo otvoren novi ciklus radova na 84 kilometra autoceste i realiziranje investicija vrijednih 892 milijuna eura do 2020. godine.

Riječ je o izgradnji na tri lokacije na trasi autoceste između Budimpešte i Ploča koja bi kroz BiH trebala biti izgrađena u dužini od oko 330 kilometara.

Do sada je u BiH na toj trasi na tri odvojene dionice izgrađeno 120 kilometara suvremene prometnice.

Novi investicijski ciklus financira se uglavnom iz kredita Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Europske investicijske banke (EIB) te OPEC-ovog Fonda za međunarodni razvoj.

Iz "Autocesta FBiH" potvrdili su i pripreme za gradnju novih 30 kilometara autoceste na jugu BiH na pravcu od Međugorja preko Počitelja ka Mostaru uključujući veliki most preko Neretve čija bi gradnja trebala stajati oko 100 milijuna eura.

Bučo je kazao kako je u planu treći ciklus investiranja kroz javno-privatno partnerstvo vrijedan oko milijardu eura a odnosi se na izgradnju najzahtjevnijeg dijela autoceste između Sarajeva i Mostara preko planina Ivan i Prenj koja podrazumijeva gradnju dva velika tunela.

Izvjesno je kako za je nova kreditna sredstva nužna prometna strategija na državnoj razini a njeno usvajanje se očekuje u narednim tjednima, pojasnio je ministar prometa i komunikacija BiH Denis Lasić.

"To bi omogućilo da se dvije trećine koridora V c izgrade u naredne četiri godine", kazao je Lasić.

Da bi eutocesta bila izgrađena kroz BiH u cijelosti potrebno je i da vlasti Republike Srpske izvedu radove na četrdesetak kilometara prometnice koji prolaze kroz taj entitet na pravcu sjeverno od Doboja.

Bučo je kazao kako su propali planovi "Autocesta RS" za gradnju te dionice temeljem javno-privatnog partnerstva pa će se financijska konstrukcija i za to najvjerojatnije osigurati kreditima po modelu primijenjenom u Federaciji BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:47