KRŠIO ŽENEVSKU KONVENCIJU

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN PROTIV BIVŠEG NAČELNIKA KNINSKOG SUP-A Milenko Zelenbaba ubijao, pljačkao, terorizirao i zatvarao Hrvate?

UBIJAO, PLJAČKAO, TERORIZIRAO I ZATVARAO HRVATE! Podignuta optužnica protiv bišeg načelnika kninskog SUP-a
Ilustracija
 Tea Cimaš / HANZA MEDIA

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Milenka Zelenbabe, 59-godišnjeg državljanina Republike Srbije, a zbog počinjenog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva tijekom Domovinskog rata na okupiranom području Kninskog polja. Zelenbaba je optužen da je postupio protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i protivno odredbama o zaštiti žrtava međunarodnog oružanog sukoba.

Kako doznajemo, riječ je nekadašnjem načelniku tzv. Sekretarijata unutrašnjih poslova Knin, a Državno odvjetništvo ga tereti da je 3. siječnja 1992. godine naredio i predvodio raciju u zaseocima Marići i Velići, u kojima su živjeli Hrvati, a u cilju zastrašivanja, teroriziranja i njihova protjerivanja. Konkretno, načelnika 'kninskog SUP-a optužnicom se tereti da je navedenog dana oko 14 sati, predvodio grupu podređenih pripadnika 'krajinske milicije' koji su s više vojnih vozila i transporterom 'upali' u ove zaseoke. Tijekom racije, u kojoj im nije bio pružan otpor, pucali su iz vatrenog oružja po kućama u vlasništvu Hrvata, pretražili i opljačkale sve njihove kuće.

Među ostalim, iz kuće u vlasništvu A.M. 'kninski milicajci' odnijeli su nekoliko tisuća njemačkih maraka, svu zlatninu i zadnju plaću njegove kćeri Z.M. Po kućama su razvijali inventar i namještaj, a civile A.M., B.M., A.M. B.V. i M.M lišili slobode zatvorivši iz u zgradu SUP-a u Kninu. Nadalje, u zaseoku Marići iz automatskog oružja najprije su ranili civila hrvatske nacionalnosti J.Č, a kad je pao na zemlju, ubili su ga, pucajući u njega iz neposredne blizine. Nakon ove 'racije', svi preostali civili hrvatske nacionalnosti prestrašeni su napustili svoje kući i prešli na slobodni teritorij Republike Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:35