ZLOPORABA POLOŽAJA I OVLASTI

PODIZAO KEŠ, MULJAO DA MU TREBA ZA PUTNE TROŠKOVE? Bivši načelnik Lobora pod istragom Uskoka

 Jure Mišković / CROPIX

Uskok je pokrenuo istragu protiv bivšeg načelnika općine Lobor Andrije Smetiška kojega sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Na svojoj internetskoj stranici Uskok nije otkrio identitet osumnjičenog, no objavili su da je istraga pokrenuta protiv načelnika Općine Lobor zbog nedjela koja je navodno počinio od 19. siječnja 2009. do 31. svibnja 2013.

Sumnjaju da je bivši načelnik u više navrata s općinskog računa podizao gotovinske iznose koje je, neistinito ih pravdajući kao troškove korištenja privatnog automobila u službene svrhe, zadržao za sebe, čime je općinu oštetio za najmanje 124 tisuće kuna.

Osim toga kao načelnik Općine i tajnik Loborske humanitarne udruge, nakon što je u ime Općine s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti potpisao Ugovor o suradnji prema kojemu je Općina nositelj, a udruga izvršitelj programa Pomoć u kući starijim osobama, bankovnom karticom s računa Udruge u više navrata podigao ukupno 507.300 kuna.

Od toga je iznosa, na štetu Udruge, za sebe zadržao najmanje 232 tisuće kuna, a u izvješćima koja je sastavljao, potpisivao i dostavljao nadležnom Ministarstvu novac koji je nedostajao pravdao je neosnovanim uvećanjem stvarnih troškova, kažu u Uskoku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:49