PIR U AZILU ZA PSE

POGLEDAJTE KAKO JE BILO NA JEDNOM SASVIM NEOBIČNOM GAY VJENČANJU U OSIJEKU Tijana i Dragana okrunile svoju višegodišnju ljubav

 Vlado Kos / CROPIX

Osječki azil za napuštene životinje jučer je bio domaćin jednog sasvim neobičnog vjenčanja. Nije bilo raskošnih vjenčanica, gigantskih torti, kičastog dekora, a ni uzvanici nisu stizali u odijelima i svečanim toaletama.

Uz pedesetak članova obitelji i bliskih prijatelja, svečanosti je nazočilo čak 170 napuštenih pasa. Naime, Tijana i Dragana, dvije lezbijke, jedna iz Zagreba, druga iz Beograda, jučer su ondje sklopile životno partnerstvo.

Bez poklona

Umjesto poklona, gosti su donirali novac azilu. Na reverima su gosti nosili bedž s likom Super Ljilje, prasice koju su spasili volonteri azila i napravili od nje pravu medijsku zvijezdu. Dress code za uzvanike bio je jednostavan: mladenke su im rekle da ponesu odjeću za koju im neće biti žao što su je uprljali. Sva hrana na proslavi, uključujući i svadbenu tortu, bila je veganska.

Svi koji su došli na proslavu njihove dvogodišnje ljubavi zamoljeni su da, ako mogu, prošetaju napuštene pse iz azila, a neki od njih i sljedećih će dana ostati u Osijeku kako bi volontirali. - Željele smo vjenčanjem promovirati vrijednosti koje živimo, kao i vrijednosti i veličinu rada samog azila te proslaviti našu ljubav u skladu s našim životnim principima - kažu zaljubljene djevojke.

Dragana Hrnkaš (31) svoju je bračnu partnericu upoznala prije dvije godine na feminističkom skupu u Beogradu. Tijana, naime, već godinama radi kao savjetnica ženama žrtvama nasilja u tamošnjem Autonomnom ženskom centru.

Na pola puta

No, ljubav je planula tek nekoliko mjeseci kasnije, a djevojke su svoju romansu održavale susretima na pola puta. Tako je Osijek postao njihovo ljubavno utočište gdje su često posjećivale azil za životinje u Nemetinu. Dragana je i volonterka udruge Prava šapa u Zagrebu pa je strast prema pomaganju napuštenim životinjama prenijela i na svoju voljenu Tijanu. Doduše, ni Beograđanki Tijani Popivodi (37) nije strana borba za obespravljene. Ona je i feministička i LGBT aktivistica.

- Sklapanje životnog partnerstva bio je jedan od uvjeta kako bi Tijana mogla dobiti boravak u Hrvatskoj i kako bi naš zajednički život bio moguć. No, i bez toga bismo se vjenčale, ovim našim činom želimo povećati vidljivost LGBT osoba. Želimo ista prava i isti tretman državnih institucija prema nama kao istospolnoj obitelji - kažu Dragana i Tijana, zadovoljne što je sve prošlo baš onako kako su one same zamislile.

Neuobičajeno mjesto proslave svadbe odabrale su jedne subote, dok su šetale napuštene pse iz azila. Zašto ne bi napravile slavlje baš tamo, da njihovi prijatelji i obitlji vide taj azil i da postanu "zaraženi" njime na jednak način kao i njih dvije - upitale su jedna drugu, a onda se složile. Slavit će se u Nemetinu.

- Studirala sam i jedno vrijeme živjela u Osijeku. Tada sam volontirala u skloništu, tako da imam divan odnos s ljudima koji tamo rade. Kad god obje imamo slobodan vikend viška, odemo do azila i po čitave dane šećemo pse. Tada se osjećamo odlično i imamo osjećaj da radimo nešto korisno - kaže Dragana, a Tijana dodaje kako je azil zapravo mjesto na kojem se susreću gotovo sve vrijednosti koje obe žive: obe su, naime, etičke veganke. Zalažu se za svijet u kojem životinje neće patiti zbog ljudi i u kojem njihovi životi neće biti manje vrijedni. Pošto su to vrijednosti koje udruga Pobjede promiče u svom azilu, djevojke se tamo osjećaju kao kod kuće.

- Tijana već 10 godina živi s kujom Flekicom, koja je udomljeni pas, i koja se zajedno sa njom seli u Zagreb i ravnopravna je članica naše obitelji. Planiramo udomiti još jednog psa iz azila. Ja ću nastaviti volontirati kao teta čuvalica, tako da svakako očekujemo i mačke koje će biti na privremenom smeštaju u našem domu, jer dom bez mačaka nije dom - kaže Dragana o zajedničkoj budućnosti u Zagrebu, gdje će ova mala obitelj započeti svoj put.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:26