INTERVJU: BRANKO BAČIĆ

'POKAZALI SU SE NEDORASLI U UPRAVLJANJU' Šef saborskog kluba HDZ-a ne vjeruje u novu suradnju njegove stranke s Mostom

 Tomislav Krišto / CROPIX

Otkako je održana dramatična sjednica Vlade na kojoj je premijer Andrej Plenković smijenio trojicu Mostovih ministara, u HDZ-u traje neka vrsta izvanrednog stanja. Od jutra do navečer održavaju se sastanci, dogovori, a veliki dio operativnog posla vodi šef Kluba u Saboru Branko Bačić.

Razgovarali smo uoči krajnje delikatnog posla koji čeka Bačića, a to je dogovor sa zastupnicima da se postigne parlamentarna većina. Uoči razgovora s Bačićem kratko sam popričao s predsjednikom HSS-a Krešom Beljakom koji mi je rekao da 'nema govora o dogovoru s HDZ-om, imamo previše loše iskustvo s njima'. Sam Bačić za sada ne otkriva kako pregovori napreduju, a za cijelu situaciju koja je nastala optužuje isključivo i jedino Most.

Je li sve što se događalo oko Agrokora razlog tako burnog sukoba HDZ-a i Mosta?

- Za ovu situaciju odgovornost leži isključivo na Mostu. Most se pokazao nedorastao političkom trenutku, nespreman na izazove uslijed krize koncerna Agrokor. Najmanje što državi danas treba su neodgovornost i neozbiljnost. Prisjetite se samo činjenice da se kao Klub nisu izjasnili u 14-satnoj raspravi u Hrvatskom saboru o Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku - zakonu kojim smo zaštitili desetke tisuća radnih mjesta i dobavljače te Hrvatskoj osigurali gospodarsku stabilnost. Štoviše, za vrijeme rasprave održavali su okrugli stol o potpuno drugoj temi. U međuvremenu se još više stjecao dojam da u ovoj iznimno teškoj i osjetljivoj gospodarskoj i financijskoj situaciji uzrokovanoj krizom u Agrokoru Most više brine kako teškim, neodmjerenim riječima, proizvodnjom sukoba i nedokazanim optužbama skupiti političke poene uoči lokalnih izbora nego riješiti krizu, isplatiti plaće zaposlenicima koncerna, isplatiti dobavljače i stvoriti uvjete za redovno poslovanje. Radi uskih, predizbornih interesa počeli su dovoditi u pitanje državne interese. Kao da se nadmeću u nepoštivanju institucija pravne države, populističkim presudama i politikantstvu.

Kako je uopće došlo do toga da se tako zaoštri situacija s rušenjem ministra Marića?

- U tom kontekstu poduprli su zahtjev oporbe za rušenje ministra dr. sc. Zdravka Marića ne samo ne uvažavajući argumente koje je premijer Andrej Plenković u ime Vlade pripremio kao odgovor SDP-u, nego i ne dopustivši prvo svojem kolegi ministru da se pred Hrvatskim saborom očituje o lažnim optužbama na svoj račun. Ako ništa drugo, onda su i nekolegijalni. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, vidjevši odluku Mostovih ministara, donio je racionalnu, logičnu i politički ispravnu odluku, ne dvojeći ni trenutka što činiti. Riječ je o političkoj odluci u cilju stabilizacije, smanjenja populističkih trzavica i mogućih negativnih posljedica po funkcioniranje ne samo Vlade, već i države. Rekordni pad deficita i smanjenje javnog duga najbolja su potvrda koliko su Hrvatskoj potrebne stabilnost i odgovornost, a pred nama je još puno izazova. Građani su nam dali povjerenje kako bismo rješavali probleme, a ne destabilizirali državu radi postotka više ili manje u pojedinoj lokalnoj sredini.

Kako tumačiti poruke koje je poslao sada već bivši ministar Vlaho Orepić?

- Nepoštivanjem zakonite odluke premijera, bivši ministar Vlaho Orepić pokazao je temeljno nepoznavanje funkcioniranja demokratskih institucija, što je dokazao i odlaskom na posao u Ministarstvo unutarnjih poslova ne prihvaćajući kako on više nije ministar u Vladi, gdje je premijerovu odluku nazvao uzurpacijom vlasti i pozvao narod na 'promptnu reakciju'. Institucije RH su mjesto gdje se rješavaju političke krize u demokratskim društvima. Očekivao sam i pozvao Most da se ogradi od njegovih izjava, nažalost, to se još nije dogodilo. A najvjerojatnije i neće jer Orepićev 'poziv na revoluciju' svjedoči o tome kako Most funkcionira. Dužnosnici Mosta drugima demagoški prodaju lekcije o poštivanju propisa, a sami pozivaju na nepoštivanje ustavnog poretka i državnih institucija.

Postoje li neke veze iz bivših vremena između Agrokora i HDZ-a?

- Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku nije pisan za jednu osobu, ni za jednu obitelj, nego isključivo kako bi omogućio stabilizaciju sustava opskrbe, očuvanje radnih mjesta, odnosno kako bi osigurao financijsku i gospodarsku stabilnost zemlje te redovno poslovanje koncerna. Ponavljam kako je cilj ove Vlade osigurati kvalitetno restrukturiranje Agrokora i sigurnost zaposlenika, dobavljača i vjerovnika. Hrvatska javnost toga je svjesna. Svatko dobronamjeran podupire ovu Vladu u njezinim nastojanjima da postavi Agrokor na zdrave osnove.

Zašto je Grmoja prozvao potpredsjednicu Dalić i koja je poruka time poslana?

- Ovakvim izjavama Most, a posebno Nikola Grmoja, dodatno gube ionako već narušenu političku vjerodostojnost. U proteklih šest mjeseci dva puta su podržali Martinu Dalić i iskazali joj povjerenje. Zašto tada nisu izrazili sumnju u njezin politički i stručni integritet? Očito je Most dugo vremena shvaćao našu političku korektnost kao slabost, to što smo dugo vremena - u cilju stabilnosti koja je toliko potrebna Hrvatskoj - prelazili preko njihovih populističkih postupaka i dvostrukih mjerila. Podsjetit ću samo na neke primjere, poput glasovanja o proračunu i poreznoj reformi ili predizborne izrade paralelnog zakona o državnim arhivima premda su itekako znali da ga već priprema Vlada u kojoj sami sjede i u koju su se kleli. U isto vrijeme tražili su od Hrvatske demokratske zajednice punu podršku za zakone koje su oni predlagali kao dio svojih jamstava - što smo ispoštovali čak i nakon što je predsjednik Plenković razriješio njihove ministre. Sve navedeno upućuje na činjenicu da su se ponašali po modelu 'dvije Vlade', 'opozicije unutar pozicije', za razliku od HDZ-a koji je čitavo vrijeme postupao po politici jedne Vlade, štiteći na jednak način i svoje ministre i ministre Mosta. Stoga je glasovanje protiv ministra Marića pokazalo svu njihovu nedoraslost za upravljanje državom. Upravo zato su odgovorni za rušenje partnerskog odnosa. Naposljetku, prilično je licemjerno to da se kite uspjesima Vlade - poput rekordnog pada deficita i smanjenja javnog duga te očuvanja radnih mjesta u Agrokoru - a da istodobno 'presuđuju' upravo osobama koje su zaslužne za te uspjehe.

Je li Most pokušao represivan aparat iskoristiti u političke svrhe?

- Borba protiv korupcije i kriminala u konsolidiranim demokratskim državama kakva je Hrvatska ne može biti dio predizborne agende političke stranke, već ona zahtijeva neprekidan rad za to nadležnih institucija. Na Vladi je da osigura ozračje i uvjete za njihov neovisan rad. Političke stranke, kako vladajuće tako i oporbene, dužne su štititi i osigurati te uvjete. Vlada Andreja Plenkovića je jasno, nedvosmisleno pokazala transparentnost i odgovornost u više navrata, a temeljna načela kojima se vodi u svojem radu su načela legitimiteta i legaliteta. Premijer je već ranije istaknuo da neće dopustiti da se na bilo koji način i od bilo koga, pa i populistički u predizborno vrijeme, institucije zloupotrebljavaju radi osobnih probitaka ili ucjena.

Navodno su bila pripremana i neka uhićenja vezana uz Agrokor. Znate li nešto o tome?

- Iz svoje pozicije predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru ne znam niti mogu znati - za razliku od, čini se, dužnosnika Mosta - što rade pravosudni i represivni aparat. U demokratskim je državama na ovlaštenim institucijama, a ne na političkim strankama da u regularnom postupku utvrde nečiju eventualnu odgovornost.

Kako su članovi HDZ-a dočekali Plenkovićevu smjenu Mostovih ministara?

- Nakon što su ministri Mosta, Vlaho Orepić, Ante Šprlje i Slaven Dobrović, svjesno bez imalo zadrške glasali protiv predsjednika Vlade, odnosno protiv očitovanja Vlade na prijedlog za pokretanje povjerenja ministru Zdravku Mariću iza kojeg stoje rezultati, a nakon što su održani sastanci na najvišoj razini između čelnika stranaka, prijeđen je Rubikon. Predsjedništvo HDZ-a dalo je jednoglasnu podršku takvoj odluci predsjednika stranke. A po brojim reakcijama od naših članova i članica s terena, vidim da je iskazana puna podrška predsjedniku stranke. Odlične su reakcije i većine građana - jer Hrvatska treba i zaslužuje stabilnost, konkretna rješenja i odgovornu politiku, a ne opasne populističke igrokaze.

Kako ocjenjujete reakciju Zlatka Hasanbegovića koji je rekao da prvo treba vidjeti kako će izgledati većina u Saboru da bi joj dao podršku?

- Zlatko Hasanbegović je član Predsjedništva stranke koje je, kao što sam već spomenuo, dalo jednoglasnu potporu predsjedniku stranke. Uvjeren sam kako će Zlatko podržati i rekonfiguraciju vladajuće većine na čelu s HDZ-om u Hrvatskom saboru.

Ima li HDZ tu većinu i na koga računa?

- Kao što znate, prikupljeno je 79 potpisa za razrješenje predsjednika Hrvatskoga sabora. U tijeku je prikupljanje potpisa za izbor Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora. Sukladno odluci predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice vode se razgovori oko osiguranja i formiranja većine u Hrvatskom saboru. Konkretne informacije ćete pravodobno, vrlo skoro, dobiti.

Postoji li mogućnost manjinske Vlade?

- Sve opcije su otvorene, u tijeku su pregovori, a o rezultatu ćete biti informirani kao i čitava javnost.

Hoće li ova kriza ugroziti političku stabilnost u zemlji?

- Sve činimo svjesni političke situacije i odgovornosti za našu zemlju, svi gospodarski pokazatelji idu nam u prilog. Nakon rekonfiguracije imat ćemo novu većinu koja će nastaviti reforme kako bi se ovaj pozitivan trend i dalje nastavio i kako bismo nastavili rješavati naslijeđene probleme koji uistinu muče hrvatske građane.

Dođe li do novih izbora, koje su šanse HDZ-a?

- Da budem odmah sasvim jasan, HDZ se ne boji izbora jer otkada je Andrej Plenković sastavio Vladu, država bilježi gospodarski rast, smanjenje javnog duga i rast BDP-a. Hrvatska demokratska zajednica ima jaku stranačku bazu, a predstojeći lokalni izbori potvrdit će da odgovorna, ozbiljna i odlučna politika HDZ-a uživa povjerenje građana Hrvatske. Politika Andreja Plenkovića, politika uključivosti, uvažavanja, politika bez podjela, u svakom slučaju je snažan vjetar u leđa na eventualnim parlamentarnim izborima. No, nama su važniji stabilnost, pravna sigurnost, kontinuitet Vladinih uspjeha i nastavak odličnih gospodarskih trendova nego još veći broj zastupnika koji bismo zacijelo dobili u slučaju prijevremenih izbora.

Jesu li u HDZ-u zauvijek zatvorena vrata za Most?

- Nakon dviju zajedničkih vlada teško je očekivati ponovnu suradnju s Mostom. Prije svega Most se treba promijeniti, ostaviti iza sebe populizam i dvostruke kriterije te prihvatiti punu odgovornost koju nosi upravljanje državom.

Ima li prostora za suradnju HDZ-a i HNS-a? Jeste li u kontaktima s IDS-om i HSS-om?

- U tijeku su pregovori za rekonfiguraciju vladajuće većine u Hrvatskom saboru pa još jednom naglašavam da dok traju pregovori ne mogu iznositi nikakve konkretnije informacije. HDZ nikada nije bio isključiv i uvijek mu je na prvome mjestu bio interes Republike Hrvatske i naših građana. Hrvatska demokratska zajednica pokazala se jamstvom za političku stabilnost u najtežim trenucima.

Je li stranka u ovim trenucima jedinstvena i ima li Plenković punu podršku svih?

- Andrej Plenković je od preuzimanja stranke ostvario pobjedu na parlamentarnim izborima, sastavio Vladu u trenucima kada nijedan politički analitičar ili anketa nije to anticipirala. Nemojmo zaboraviti da je stranku preuzeo kada je bila na jedva 20 posto popularnosti, a u samo 50 dana doveo ju je do izbornog trijumfa i rejtinga od oko 35 posto. Javljaju mi se članovi i članice s terena te izražavaju neskrivenu podršku za ovaj potez predsjednika. Zato sam još uvjereniji u snagu Hrvatske demokratske zajednice i u još bolji rezultat na lokalnim izborima. Hrvatska je umorna od demagogije, neodgovornosti i proizvodnje sukoba u nedostatku bilo kakvih programa i rješenja. Nakon što provedemo rekonfiguraciju, imat ćemo stabilnu vladu koja će nastaviti provoditi reforme, rješavati naslijeđene probleme i postizati uspjehe za boljitak svih građana Republike Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:42