VATRA IZAZVALA NERVOZU

Pokušavao pomoći hrabrom HGSS-ovcu tijekom požara pa ga brutalno pretukli policajci

 CROPIX

IMOTSKI - Dok je danas pokušavao pomoći Anti Kukavici Fedoru, pričuvnom članu HGSS-a Imotski i članu Planinarskog društva Imotski koji je pao u nesvijest nakon što se nagutao dima ispred trgovačkog centra Park & Shop Imotski kojeg je zahvatila vatrena stihija, Željko Martić nastradao je nakon što su ga brutalno pretukli nervozni imotski policajci, javlja Slobodna Dalmacija.

Neslužbeno se doznaje kako je teže ozlijeđen Željko Martić (26) iz Imotskog, dok je njegov otac Božo (56) zadobio lakše ozljede u sukobu s dvojicom policajaca od kojih je jedan isto lakše ozljeđen.

Željko je vidjevši Fedora kako leži na podu u nesvijesti, vikao i tražio da netko zove liječnika. Kako Hitna nije stizala, najvjerojatnije je viknuo na policajce da požure i da pomognu, pa je zbog nervoze, došlo i do fizičkog obračuna.

Prema iskazima svjedoka i onome što se vidi na snimci, policija je na vrlo grub način svladala Željka i njegovog oca Božu koji je htio pomoći sinu. U sukobu oca i sina s policijom ozlijeđeno je nekoliko policajaca, a stradao je i Željko. Božo je priveden u policijsku postaju zbog napada na službenu osobu, a isto čeka i Željka, nakon što mu bude pružena liječnička pomoć.

Iz splitske policije danas nam je samo kratko potvrđeno da imaju početnu informaciju te da "prikupljaju saznanja nakon čega ćemo obavijestiti javnost".

Kukavica: Opet bih isto napravio

Inače, u današnjem požaru u Imotskom, u kojem je izgorjelo 300 četvornih metara krova trgovačkog centra, pripadnik HGSS-a Ante Kukavica (24), koji je slučajno bio u blizini, junački je spasio pet radnika s krova.

Ante Kukavica je postavljao klima-uređaj na susjednoj zgradi kad je primijetio vatru na krovu zgrade trgovačkog centra.

On je pripadnik Hrvatske gorske službe spašavanja Makarske-obavještajne točke u Imotskome.

"Uskoro sam začuo vatrogasne sirene i ugledao ljude kako u panici trče po krovu prodajnog centra. Vatra je zahvatila stubište i oni nisu imali kamo pobjeći. Ugledao sam motornu skelu, provalio u nju, uključio je i popeo se na vrh plamteće zgrade. Ukrcao sam sve radnike. Ponovno sam se popeo gore po svoju lisnicu i dokumente koji su mi gore ispali, ali bilo je prekasno. Izgorjeli su", ispričao je Ante Kukavica večeras nakon povratka iz bolnice.

Naime, kada se spustio na tlo, naglo mu je pozlilo od dima kojega se nagutao. Pao je u nesvijest te je vozilom hitne pomoći odvezen u splitsku bolnicu, gdje je primao kisik, a kući je pušten kasno poslijepodne. Sada je stabilno.

"Nije mi žao što sam te ljude spasio i opet bih isto napravio. Ljudski život je najvrijednije što imamo, sve drugo je manje bitno", zaključio je pripadnik HGSS-a Ante Kukavica.

Višemilijunska šteta

Pomalo se zbrajaju učinci velikog požara što je jutros nešto iza deset sati buknuo na krovištu trgovačkog centra Park&Shop u Glavini Donjoj kod Imotskog. U požaru je izgorjelo više od 60 posto krovišta, a prema neslužbenim procjenama šteta, zajedno s onom koja još nije evidentirana u samim prodavaonicama, mogla bi se mjeriti u milijunskim iznosima.

Požar je, rekosmo buknuo nešto iza deset sati, a dojava dežurnom u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Imotski zaprimljena je u 11,05 sati. Prvo vatrogasno vozilo s ljudstvom i opremom bilo je na požarištu u 11,10 minuta, kada se požar dobro razbuktao. Što se čekalo u zvanju vatrogasaca?

Sam požar imao je i svojih popratnih i vrlo ružnih trenutaka. Osim uznemirenosti osoblja i kupaca, koji su se zatekli u centru kada je buknuo požar, i koji su bez velike panike evakuirani, posla je imala i policija. Naime, ispred samog centra s njegove sjeverne strane došlo je i do fizičkog obračuna nekolicine građana s policijom.

Kako doznajemo od Hrvoja Znaora iz Ureda za odnos s javnošću PU Splitsko-dalmatinske oko 12 sati za vrijeme osiguranja objekta došlo je do narušavanja javnog reda i mira. Tom prilikom 26-godišnji Ž. M. dobio je teške tjelesne ozljede, a 56-godišnji B. M. lakše.

Isto tako, dvojica policajaca također su dobili lakše tjelesne ozljede. O svemu je obaviješteno Državno odvjetništvo, a nakon krim istraživanja imatćemo više informacija o samom događaju.

Inače, tijekom cijelog poslijepodneva u ponedjeljak istražni organi vršili su uviđaj na izgorjelom krovištu centra, pa se uskoro i očekuje službeno obrazloženje uzroka požara, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:23