TKO JE TROŠIO NOVAC?

POLICIJA ČEŠLJA DUBROVAČKU RAZVOJNU AGENCIJU Dizana gotovina za fiktivna službena putovanja? Pokrenuta istraga!

 Željko Hajdinjak / CROPIX / Ilustracija / CROPIX

Dubrovačka policija u suradnji s Državnim odvjetništvom (DORH) od četvrtka ujutro provodi izvide u Dubrovačkoj razvojnoj agenciji (DURA-i) zbog, kako se neslužbeno doznaje, nenamjenskog trošenja novca. Iz dubrovačke policije ove navode nisu htjeli komentirati već su općenito poručili da su ''svi eventualni izvidi vezani za istraživanje kaznenih djela tajni''.

Provjera dokumentacije u DURA-i dolazi nakon što je interna revizija Grada Dubrovnika u ožujku ove godine utvrdila kršenje više od deset pravilnika i zakonskih akata, od krivog vođenja knjiga, podizanja gotovine s računa Agencije, nenamjenskog trošenja sredstava itd.

Prema službenom nalazu revizora utvrđeno je kako je u posljednjih dvije godine s poslovnih kartica DURA-e dizana gotovina koja nije evidentirana u okviru blagajničkog poslovanja nego se iskazivala na konto-kartici akontacije za službena putovanja. Revizori su u svom izvješću utvrdili i brojne nepravilnosti oko trošenja novca na službena putovanja, ali i kako se za pojedine projekte ne vodi sustav analitičkog evidentiranja i arhiviranja dokumentacije nastale tijekom provedbe projekata koja bi omogućila vezu između planiranih i ostvarenih prihoda te planiranih i nastalih troškova po izvorima financiranja. Prema nalazima revizora, namjenska sredstva trošena su nenamjenski, a nije utvrđen nikakav sustav kontrole utrošenih sredstava po projektima.

Grad Dubrovnik, vlasnik DURA-e, naknadno je angažirao neovisnu revizorsku tvrtku ''Kofidenca'' koja je provela forenzičku analizu revizije i potvrdila nalaze internih revizora. Na čelu Dubrovačke razvojne agencije od 2013. do 1. travnja ove godine bila je SDP-ova Andrea Novaković koju je po isteknu mandata naslijedila djelatnica DURA-e Ana Marija Pilato.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:37