PRIPREMITE SE ZA PUT

POLICIJA I HAK UPOZORAVAJU NA ŠEST KRITIČNIH DANA ZA PUTOVANJE U KOLOVOZU Slijedi još nekoliko vikenda gužvi, policija najavila oštrije mjere kontrole

 
 Goran Šebelić / CROPIX

Kao što godišnji odmor predstavlja odmak od svakodnevice, zabavu i užitak, tako bi i putovanje do odredišta trebalo biti ugodno i neopterećeno. No, gužve je u ljetnim mjesecima nemoguće izbjeći. Stoga su HAK i MUP izdali upozorenja i savjete za putovanje kao i kartu najčešćih ljetnih gužvi na hrvatskim cestama.

Informativni centar HAK-a već gotovo 39 godina prati navike vozača koji putuju autocestama, državnim, županijskim i lokalnim cestama. To je iskustvo bilo osnova za sastavljanje Karte ljetnih gužvi na našim prometnicama. Najznačajnije su gužve uvijek tijekom vikenda, osobito subotom kad najveći broj turista ulazi u zemlju, odnosno vraća se svojim kućama.

Ovom kartom HAK je htio skrenuti pozornost domaćim, ali i stranim vozačima na mjesta i dionice cesta gdje se najčešće stvaraju kolone. Radi lakšeg snalaženja podijeljene su u nekoliko kategorija:

a) Granični prijelazi: Kaštel, Plovanija, Pasjak, Rupa, Bregana, Macelj, Goričan, Bajakovo, Metković, Klek, Zaton Doli, Karasovići, Ličko Petrovo Selo, Maljevac, Stara Gradiška, Slavonski Brod,

b) Trajektna pristaništa i luke: Brestova-Porozina (Cres), Valbiska-Merag (Cres), Stinica-Mišnjak (Rab), Prizna-Žigljen (Pag), Sumartin-Makarska (Brač), Drvenik-Sućuraj (Hvar), trajektne luke Zadar i Split,

c) Naplatne postaje: Lučko, Rupa, Zaprešić, Zagreb-Istok,

d) Turistička središta na obali,

e) Dionice autocesta i državnih cesta:

  • naplata Bobovica (A3) – čvor Jankomir – zagrebačka obilaznica – čvor Ivanja Reka – naplata Sveta Helena (A4);
  • čvor Maslenica – tunel Sveti Rok (A1);
  • naplata Lučko – čvor Bosiljevo 2 (na autocesti A1/A6);
  • riječka obilaznica (A7);
  • Istarski ipsilon prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija (A9);
  • Jadranska magistrala (DC8) na dionicama: Bakar – Novi Vinodolski, Zadar – Šibenik, Trogir – Split – Makarska, Zaton – Dubrovnik – Ćilipi.

Screenshot / HAK

Iz kalendara se jasno vidi da je dio kritičnih vikenda već iza nas, no veliki se zastoji očekuju i prva dva vikenda u kolovozu, kao i posljednje dvije nedjelje. Najbolje bi bilo ako biste mogli izbjeći ove datume: 5. i 6., 12. i 13., 19. i 26. kolovoz.

Ako se ipak dogodi da upadnete u gužvu i ne možete dalje, informacije o tome što se događa na cestama, možete pronaći na internetskim stranicama HAK-a, na HAK-ovoj aplikaciji za pametne telefone (iOS, Android i Windows), radijskim javljanjima na HR2 nakon Vijesti u pola, kao i na broj telefona Informativnog centra 072 777 777 koji je dostupan 24/7.

Kartu ljetnih gužvi u većem .pdf formatu možete skinuti na ovom linku.

Screenshot / HAK

Zbog povećanog intenziteta prometa na našim cestama povećava se i broj prometnih nesreća i stradavanja na njima, stoji na stranicama MUP-a. Kako se većina ovih prometnih nesreća događa zbog ljudske pogreške, odnosno grubog kršenja osnovnih prometnih propisa sudionika u prometu, Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo je niz savjeta i upozorenja posvećenih sigurnosti cestovnog prometa, kao i njegovoj protočnosti, a oni poduzimaju niz preventivno-represivnih aktivnosti.

‘S ciljem povećanja razine sigurnosti u cestovnom prometu, nadzora i upravljanja prometom na cestama, kao i kvalitetnije organizacije prometa i nesmetanog odvijanja i ubrzanja prometnih tokova, policijski službenici Ravnateljstva policije obavljat će neposredni nadzor odvijanja prometnih tokova, nadzor operativnog pokrivanja prometnica i organizacije upravljanja prometom, a za izvršenje navedenih zadaća koristit će se i helikopter’, stoji u objavi MUP-a, a ovo su njihovi savjeti:

Apeliramo na vozače da se pridržavaju prometnih propisa te posebno upozoravamo na sljedeće:

- prije polaska na godišnji odmor potrebno je provjeriti ispravnost vozila (signalizaciju, razinu ulja u motoru, stanje guma i tlak u njima, količinu tekućine u rashladnom sustavu, količinu tekućine za pranje stakala, stanje metlica brisača, posjedovanje odgovarajuće opreme i drugo),

- prije putovanja pravovremeno se informirati o vremenskim prilikama i stanju na cestama,

- na putovanje krenuti odmoran, odnosno izbjegavati polazak na putovanje nakon završetka radnog vremena,

- izbjegavati polazak na putovanje u vrijeme najvećih prometnih gužvi (petak popodne i subotu ujutro).

Podsjećamo vozače na zakonske obveze i dužnosti:

- brzinu kretanja vozila prilagoditi stanju i uvjetima na cesti, a naročito biti oprezan kod pojave prve kiše nakon dužeg sunčanog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put),

- poštivati ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom),

- poštivati ograničenja data promjenjivom prometnom signalizacijom prilikom vožnje autocestama,

- ne konzumirati alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

- prilikom vožnje autocestom, kretati se krajnjom desnom prometnom trakom, a lijevu koristiti samo za pretjecanje,

- na autocesti ne zaustavljati niti parkirati vozilo, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene i obilježene,

- prilikom vožnje autocestom ne prelaziti vozilom iz trake u traku (slalom vožnja), ne pretjecati prometnom trakom za zaustavljanje vozila u nuždi, držati potreban razmak, ne požurivati vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih i zvučnih znakova ili na drugi način, niti izvoditi bilo koju drugu radnju kojom se ugrožava ili dovodi u opasnost sebe ili druge sudionike u prometu,

- prilikom vožnje u koloni držati dovoljan razmak između vozila,

- koristiti sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu,

- pobrinuti se za adekvatan smještaj djece u vozilu,

- koristiti zaštitnu kacigu,

- bez obzira na žurbu, ne ulaziti u rizična pretjecanja,

- u slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, pravovremeno se zaustaviti, osvježiti i odmoriti,

- pridržavati se naredbi policijskih službenika.’

Izdašan vikend za koncesionare autocesta

Promet na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) tijekom proteklog vikenda porastao je u odnosu na usporedivi lanjski vikend za 0,5 posto, uz rast prihoda od cestarine za 13 posto, a rast prihoda od 11,8 posto registriran je i na Autocesti Rijeka - Zagreb.

Od 1. srpnja do kraja rujna na tim je autocestama na snazi 10-postotno povećanje cijene cestarina. Sezonsko povećanje cijena uslijedilo je nakon što su ti koncesionari početkom travnja povećali cijene cestarine za prosječnih 4,4 posto, ovisno o dionici. To, uz rast prometa, utječe na prihod od cestarina.

Na autocestama u nadležnosti HAC-a protekloga je vikenda evidentirano 690.203 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 39,7 milijuna kuna bez PDV-a, izvijestili su u ponedjeljak iz HAC-a.

U usporedivom vikendu prošle godine zabilježeno je 689.861 vozilo i naplaćena cestarina u iznosu od 35,1 milijun kuna bez PDV-a.

Tako je promet vozila porastao za 0,5 posto, a prihod od naplaćene cestarine za 13 posto u odnosu na isti vikend prošle godine.

Po podacima Autoceste Rijeka-Zagreb, na autocestama tog koncesionara i mostu Krk protekli je vikend, od 28. do 30. srpnja, zabilježen promet 327.190 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 17,9 milijuna kuna bez PDV-a.

U usporedivom vikendu prošle godine zabilježen je promet od 326.261 vozilo, a cestarina je naplaćena u iznosu od 16 milijuna kuna bez PDV-a.

To znači da je broj vozila povećan za 0,3 posto, dok je prihod od cestarine porastao 11,9 posto.

Na autocesti Zagreb - Macelj tijekom petog srpanjskog vikenda evidentiran je promet 113.628 vozila, što je pad u odnosu na usporedivi vikend prošle godine za 10.310 vozila ili 8,3 posto.

Istarskim ipsilonom proteklog su vikenda prometovala 163.393 vozila, što je 5,7 posto više nego u lanjskom usporedivom razdoblju, izvijestila je Bina Istra.

Hina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:33