DOBILA OBAVIJEST

Policija podnosi optužni prijedlog za remećenje javnog reda i mira protiv gradonačelnice Siska jer ih je kritizirala u službenom dopisu?!

 Marko Todorov / Facebook / Hanza Media

Sisačka policija podnijet će zbog omalovažavanja policije optužni prijedlog protiv sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček (SDP), a nakon što ih je ona u službenom internom dopisu optužila za neprofesionalizam.

Ikić Baniček na svojemu je Facebook profilu u srijedu objavila dokument sisačke policije kojim je obavještavaju da će protiv nje podići optužni prijedlog zbog narušavanja javnoga reda i mira jer im je ona početkom svibnja ove godine u dopisu odgovorila kako ne obavljaju profesionalno svoj posao te ih uputila da tražene podatke potraže na web stranicama grada Siska.

Službena formulacija koja joj se stavlja na teret je da je "12.05.2017. u Sisku, kao gradonačelnica grada Siska u svome pisanome aktu vrijeđala i omalovažavala državno tijelo Službu kriminalističke policije PU sisačko-moslavačke."

Ikić-Baniček je na svojemu profilu u srijedu objavila i otvoreno pismo ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću navodeći kako smatra da je "riječ o uvođenju verbalnoga delikta i policijske države.

- Već u 11. danu vašeg mandata, nisam očekivala da je politička represija, lažne optužbe za verbalni delikt i diskriminacija gradonačelnice jednog Grada zbog moje „krive“ stranačke pripadnosti, baš „projekt“ s kojim želite ostaviti trag. Dakle, ja sam četiri godine proteklog mandata strpljivo nakon svake HDZ-ove konferencije za medije i lažnih optužbi dostavljala sisačkoj policiji opsežnu dokumentaciju temeljem njihovog zahtjeva. Čak i kada je tu dokumentaciju kao zaposlenica Policijske uprave sisačko-moslavačke „obrađivala“ tajnica sisačkog HDZ-a... - napisala je Ikić Baniček navodeći da joj je prije nekoga vremena u 22 sata navečer policijska marica prepriječila put kako bi joj zatim policajac uručio jedan poziv za svjedočenje.

- Mislila sam sve ignorirati, no odlučila sam na kraju ipak na istup u javnost - rekla je u srijedu za Jutarnji list Ikić Baniček zaključivši kako "niti Sisak niti Hrvatska ne smiju biti mjesto gdje će policija ikome govoriti što da misli i kako da govori".

Inače, iz dopisa koji je Ikić Baniček poslala policija, a koji je također objavila na Facebooku, vidljivo je kako su policajci tražili podatke o donacijama koje daje Grad Sisak te da su u svojemu upitu naveli kako smatraju da je dio donacija iz 2015. dodijeljen mimo postupka, kao i da pitaju zbog čega ti podaci nisu objavljeni na web stranicama Grada Siska. U odgovoru, koji je policajce uznemirio toliko da su zaključili kako on vrijeđa i omalovažava policiju, Ikić Baniček je navela kako je iz policijskoga zahtjeva razvidno da su svoj posao obavili neprofesionalno i diletantski jer su podaci objavljeni "i svima, ali baš svima dostupni. No, unatoč tome spremni smo ih (podatke) žurno dostaviti policiji, čim policija žurno osigura zaštitu prava i poslovnih interesa Grada Siska temeljem zakona o policijskim ovlastima."

Gradonačelnica ih je također uputila da prije "slanja novoga zahtjeva naprave analitičku obradu službene internetske stranice Grada Siska".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:39