ZORAN VINKOVIĆ

POLITIČKI KRAH NEKAD POZNATOG LICA IZ SABORA Na vlasti u svom gradu bio je čak 16 godina, nakon gubitka izbora našao se na prekretnici: 'Tražim posao'

 Goran Mehkek / CROPIX

Poslije 16 godina i četiri mandata Zoran Vinković izgubio je na zadnjim lokalnim izborima gradonačelničku fotelju u Đakovu, a na tom mjestu zamijenio ga je HDZ-ovac Marin Mandarić.

- Ne radim ništa. Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, imam plaću još šest mjeseci, a kad mi to pravo istekne u prosincu, od Nove godine bit ću nezaposlen, ali tražim posao u struci - rekao je za tportal Vinković, inače strojarski inženjer, koji je trenutačno samo gradski vijećnik u Đakovu, a rodni grad, dodaje, nipošto ne misli napuštati.

- Neću otići u Irsku, ali uzimam kratku stanku od politike - kaže Vinković, koji je, prema podacima iz imovinske kartice, kao gradonačelnik dobivao bruto plaću od 22.351,94 kune, a sa suprugom posjeduje i dva konja vrijedna više od 30.000 kuna, a vlasnik je i jedne dionice Nogometnog kluba Hajduk.

Vinković je karijeru počeo graditi kao SDP-ovac. Kao njihov član ušao je u Hrvatski sabor 2008., a četiri godine poslije prešao je u HDSSB jer se na lokalnoj razini nije htio razići upravo s HDSSB-om, tvrdeći kako bi "raskidanje koalicije bilo varanje birača". Kad mu je matični SDP zaprijetio izbacivanjem iz stranke, on ju je sam napustio.

Kao član HDSSB-a osvojio je još jedan gradonačelnički mandat tijekom kojega mu 'stiže' i optužnica osječkog Općinskog državnog odvjetništva zbog krivotvorenja službene ili poslovne isprave u vezi zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta.

U listopadu prošle godine, tijekom raskola u HDSSB-u, Vinković podnosi ostavke na sve stranačke dužnosti, ali ostaje njezinim članom.

Za nove izbore formirao je vlastitu koalicijsku listu, ali i izgubio, a u rujnu ove godine HDSSB-ov utemeljitelj Branimir Glavaš Zorana Vinkovića definitivno isključuje iz stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:29