VIŠE OD 50 MILIJARDI KUNA

Popis od 760 tisuća dužnika: Na stup srama će svi koji imaju dug stariji od tri mjeseca!

 Damjan Tadić / CROPIX

Na stup srama će svi porezni dužnici koji imaju dug prema državi stariji od tri mjeseca. Na popisu će se naći fizičke osobe koje obavljaju neku djelatnost s dugom većim od 100 tisuća kuna, pravne osobe sa više od 300 tisuća kuna, te fizičke osobe koje duguju više od 15.000 kuna, rekao je jučer u Saboru zamjenik ministra financija Boris Lalovac obrazlažući izmjene i dopune Općeg poreznog zakona koje podržava većina klubova zastupnika.

Uime HDZ-a bivša ministrica financija Martina Dalić ustvrdila je kako je prijedlog pun otvorenih pitanja zbog čega je HDZ podnio niz amandmana. Njihovo prihvaćanje uvjet je da najveća oporbena stranka podrži objavu dužnika, odnosno izmjene i dopune Općeg poreznog zakona.

– Na listi će se naći oni koji duguju za PDV, doprinose, porez na dobit..., a nisu uvršteni oni koji duguju poseban porez na naftne derivate, duhanske proizvode, alkoholna pića..., što otvara mogućnost da se i samom objavom pogoduje nekim poreznim dužnicima – kazala je Martina Dalić i zaključila kako nije dobro da zakon ne definira s kojim će se datumom dužnici objaviti.

Laburisti će zakon podržati jer sve zemlje kažnjavaju neplatiše poreza, kazao je Branko Vukušić uz napomenu da se porez ne oprašta.

Porezna uprava registrirala je više od 51 milijardi kuna potraživanja i preko 760 tisuća dužnika, ustvrdila je Dragica Zgrebec (SDP) uz napomenu da je i sama najava objave popisa dužnika dala odličan rezultat - dužnici su počeli plaćati dugove.

Predsjednik Odbora za financije Srđan Gjurković (HNS) kazao je da će objava dužnika biti dokaz da vlada provodi zakone koji su namijenjeni pravednosti.

HDSSB zakon neće podržati jer smatraju da s objavom dužnika treba pričekati dok Hrvatska ne izađe iz krize.

– Brka se utaja poreza, s onima koji namjerno ne plaćaju poreze i onima koji pošteno prijave porez, ali zbog teške situacije duguju državi - kazao je HDSSB-ovac Ivan Drmić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:41