'SAZRELI SU UVJETI'

PORUKA BEOGRADU Kolinda Grabar-Kitarović pozvat će srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da na jesen posjeti Zagreb

 CROPIX

Kolinda Grabar-Kitarović uputit će poziv predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da na jesen posjeti Hrvatsku, neslužbeno saznaje Jutarnji iz kruga bliskog hrvatskoj predsjednici. Ocjena je Pantovčaka da su ”sazreli uvjeti” za posjet, a po protokolu ”na redu” je da srpski predsjednik posjeti Zagreb.

Kako je poznato, Grabar-Kitarović odbila je pozvati bivšeg srpskog predsjednika Tomislava Nikolića nakon njegove izjave da je legitimno što u programu nekih srpskih stranaka stoji da im je cilj granica Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica. Nakon te izjave u Sarajevu predsjednica je donijela konačnu odluku da Nikolić neće biti službeno pozvan, iako su prije te izjave dva ureda pripremala i dogovarala posjet.

Deklaracija

U međuvremenu je Vučić, dok je još bio premijer, uputio poziv i predsjednici i premijeru Andreju Plenkoviću da posjete Srbiju ”kada žele”, a Grabar-Kitarović otišla je u Beograd na inauguraciju srpskog predsjednika gdje je bila vrlo srdačno dočekana. Sam Vučić je pokazao želju da se ide u smjeru normalizacije hrvatsko-srpskih odnosa, a jedan od važnih koraka u tom smislu je bio i susret u Hrvatskoj i Srbiji, te potpisivanje deklaracije o unapređenju odnosa u Subotici u kojoj su Grabar-Kitarović i sadašnji predsjednik Srbije detektirali u kojem smjeru ta normalizacija treba ići.

Predsjednicu ovo ljeto čekaju i broje obaveze na vanjsko-političkom planu, odmah nakon odlaska u Knin i Sinj. Grabar-Kitarović 10. kolovoza odlazi u službeni posjet Australiji i Novom Zelandu, gdje će biti do 23. kolovoza. Predviđeni su susreti sa svim visokim dužnosnicima tih država, ali i brojnom hrvatskom zajednicom. Procjenjuje se da u Australiji živi više od 100.000 Hrvata, najviše u Victoriji i u Novom Južnom Walesu. Za vrijeme nedavnog posjeta australske šefice diplomacije Julie Bishop izražen je interes te zemlje za Inicijativu tri mora, jer Australija želi čuti koji su projekti u pripremi, pogotovo kada je riječ o energetici. Naglasak i na ovom putovanju bit će gospodarstvo, pa s predsjednicom putuje i Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

U Australiji je u radnom posjetu 1995. godine bio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, a predsjednica prva odlazi u službeni posjet. Razgovarat će u svim gradovima koje će posjetiti s predstavnicima hrvatske zajednice, a jedan od ciljeva putovanja je i reafirmacija naše dijaspore. Hrvati u Australiji bit će informirani o mogućnostima povratka i investiranja u Hrvatsku, a za vrijeme posjeta predviđeni su i susreti s australskim poduzetnicima.

U rujnu će predsjednica boraviti na Malti, gdje 14. rujna počinje susret Neformalne grupe predsjednika bez izvršnih ovlasti. U sklopu te grupe djeluju mnogi europski predsjednici, njemački, talijanski, austrijski, mađarski, a pokreću se i mnogobrojne inicijative.

Opća skupština UN-a

Na 25. obljetnicu članstva Hrvatske u UN-u ove godine u New York putuju na zasjedanje Opće skupštine svjetske organizacije i predsjednica i premijer. I prije je bilo slučajeva da su na jesensko zasjedanje Opće skupštine išli zajedno šef države i šef vlade, a u ovom slučaju s Pantovčaka poručuju da nema zaista nikakvih prijepora oko zajedničkog odlaska. Premijer će držati govor na Općoj skupštini, a predsjednica ima u planu mnogobrojne sastanke te sudjelovanje na panelima koji su posvećeni temama koje je posebno zanimaju, poput položaja žena u trećem svijetu, nasilja nad ženama. Bit će to prilika i za razgovore sa šefovima zemalja koji će doputovati u New York, a Grabar-Kitarović će ih upoznati s planovima Inicijative tri mora i realizacijom projekata koji su u toku ili se pripremaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:12