TURBULENCIJE

POSTIZBORNO VRENJE U SDP-u Sve dublje podjele u glavnoj oporbenoj stranci, vrlo je znakovito ponašanje najutjecajnijih Bernardićevih protivnika

Ostavku je od šefa stranke zatražio i saborski zastupnik Ivan Klarin, koji je izuzetno blizak sa Zoranom Milanovićem, a to bernardićevce dodatno iritira
Davor Bernardić
 Davor Pongračić / Hanza Media

“SDP nije izborni gubitnik, upravo suprotno, s obzirom na pustoš koja je ostala poslije odlaska Zorana Milanovića, na ovim lokalnim izborima postigli smo dobre rezultate. Imamo gotovo identičan broj župana i gradonačelnika kao 2013. godine, a sigurno bi pobijedile neke liste HNS-a iza kojih smo stali, poput Anke Mrak-Taritaš ili Predraga Štromara, da posljednjih nekoliko dana nije uslijedila sabotaža Ivana Vrdoljaka koji se tajno dogovarao s HDZ-om. Želim biti potpuno jasan - SDP je potvrdio snagu i poduzet ćemo sve kako bismo srušili Vladu Andreja Plenkovića i izazvali parlamentarne izbore”, samouvjereno je govorio bliski suradnik Davora Bernardića kada smo jučer pokušali rekapitulirati postizbornu situaciju u SDP-u.

Sugovornik Jutarnjeg lista imao je spreman odgovor i na naše pitanje hoće li Davor Bernardić ostati na čelu SDP-a.

Povratak korijenima

“A tko bi drugi? Već za nekoliko dana članovi Glavnog odbora dobit će precizne analize izbornih rezultata, o čemu ćemo potom imati demokratsku raspravu, kao kada je stranku vodio Ivica Račan. U Milanovićevo vrijeme toga nije bilo, a sada se vraćamo korijenima jer želimo omogućiti da članstvo SDP-a dobije precizan uvid u situaciju u kojoj je stranka. Što se tiče SDP-ovaca koji javno napadaju Bernardića, a kroz medije iznose teze da se SDP raspada, neka ne očekuju da će nas uvući u svađu. Mi ćemo biti hladni kao led”, istaknuo je ovaj član Predsjedništva SDP-a.

Pritom se pozvao na Arsena Bauka koji je izračunao da je SDP osvojio dvije županije i 22 grada, uvlas jednako kao prije četiri godine. A to je uspjeh ako se uzme u obzir koliko je stranka podijeljena iznutra, drže u Bernardićevu okruženju.

Ona sintagma prema kojoj će bernardićevci biti “hladni kao led” odnosi se na Miranda Mrsića koji je prije dva tjedna na Facebooku napisao da je Bernardić izborni gubitnik, koji treba ponuditi ostavku.

Jučer je identičnu ocjenu iznio i načelnik Općine Tisno i saborski zastupnik SDP-a Ivan Klarin koji je od Davora Bernardića javno zatražio da što prije podnese ostavku na tu funkciju zbog loših rezultata na lokalnim izborima. Usto je šefa stranke optužio za političku nekulturu koju je pokazao prema njemu, a prvenstveno zbog rezultata izbora. “SDP je sa svojim partnerima doživio potop u cijeloj Hrvatskoj”, rekao je Klarin i dodao da je nekoliko SDP-ovaca u Dalmaciji ostvarilo uspjehe “na račun vlastitih imena, a usprkos SDP-u”.

Ivan Klarin je izuzetno blizak s Milanovićem, što Bernardićevu ekipu dodatno iritira, tako da su uzvratili “ad hominem” a da nisu odgovorili na njegovu kritiku jer SDP nakon izbora u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji ima samo jednog općinskog načelnika.

Žestoki oponent

“Dobro je da oni koji pobjegnu prije bitke dijele savjete i opservacije onima koji su ostali u bitki do kraja”, poručio je također preko Facebooka predsjednik šibenskog SDP-a Franko Vidović, inače žestoki Klarinov oponent. Doslovce identičan odgovor dobili smo od spomenutog člana Predsjedništva SDP-a, koji je Klarina opisao kao “onoga koji je prvi pobjegao kada je stranci trebalo pomoći”.

U mandatu Zorana Milanovića, Mrsić i Klarin bili bi izbačeni da su ovako javno napali predsjednika SDP-a, međutim, Bernardić je ove nedjelje u stranku vratio Aleksandru Kolarić koja je 2013. izbačena zbog verbalnog delikta, tako da sada ne može ekskomunicirati vlastite kritičare jer bi ispao neprincipijelan.

Znakovita šutnja

Osim toga, prilično znakovita je šutnja o izbornim rezultatima utjecajnih SDP-ovaca poput Orsata Miljenića, Borisa Lalovca, Siniše Hajdaš-Dončića, Sabine Glasovac, Ranka Ostojića, koji nisu komentirali rezultate, a poznato je da su od prvog dana na distanci od Bernardića. I Peđa Grbin drži kako svi pokazatelji sugeriraju da je SDP prošao lošije nego 2013:

“Moramo analizirati uzroke ovog podbačaja i odlučiti kako prevladati sadašnju situaciju. Imamo manje općinskih, gradskih i županijskih vijećnika i gradonačelnika, a to znači da moramo odlučiti kako ćemo dalje”, smatra Grbin.

Vidljivo je da u Bernardićevu okruženju ne uspijevaju objasniti razloge kolapsa SDP-a u Zagrebu i Splitu, i slabe rezultate u urbanim centrima poput Šibenika, Zadra, Dubrovnika, Varaždina ili Karlovca. S druge strane, činjenica je da je bilo i pobjeda u sredinama gdje je SDP u prošlosti bio oporba, poput Ogulina, Ploča, Siska i nekih dijelova Istre. Zato prilično precizno zvuči ocjena koju je iznio Ivan Račan, koji je ovako opisao izborne rezultate:

“Da je dobro, nije, ali nije uprskano ni izbliza koliko se moglo uprskati jer baš sve još nije izgubljeno”.

Subotnja sjednica Glavnog odbora SDP-a mogla bi biti prilično zanimljiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:17