ODLUKA

POVJERENSTVO ZA SUKOB INTERESA O PREDSJEDNICI Neće se pokrenuti postupak zbog rođendanske proslave sa Zdravkom Mamićem - zbog nedostatka dokumentacije

Kolinda Grabar Kitarović i Dalija Orešković
 Tom Dubravec / Davor Pongračić / Hanza Media

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, pod predsjedanjem Dalije Orešković, danas je odlučilo da neće pokrenuti postupak u predmetu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović zbog prijave vezane uz njezinu rođendansku proslavu koju je organizirao Zdravko Mamić zbog nedostatka dokumentacije, piše Dnevnik.hr.

U prijavi se navodi kako državni dužnosnik ne smije zadržati poklon veći od 500 kuna, a pritom se poklonom smatraju i usluge. U prijavi se navodi i kako je predsjednica Grabar-Kitarović Zdravka Mamića u medijima okarakterizirala kao poznanika kojeg povremeno susreće na društvenim događanjima te je za svoj rođendan bila u Bruxellesu.

U prijavi piše i kako pojedini mediji tvrde da se proslava nije održala na sam rođendan već kasnije. Navodi se i kako je sam Mamić u medijima potvrdio organiziranje rođendanske večere, piše Dnevnik.hr.

"Mamić je u medijima kazao kako je predsjednicu upoznao u Bruxellesu te dva puta donirao njezinu kampanju. Kazao je i kako je u njenom stožeru nastala ideja o večeri. Kazao je kako su "se proveselili i više se nisu vidjeli". Iz Mamićeve izjave nije razvidno kada je proslava održana", kazala je članica Povjerenstva Branka Lukačević-Gregić.

Kazala je kako Povjerenstvo od MUP-a nije dobilo sve potrebne informacije o vremenu i mjestu proslavi rođendana jer se MUP pozvao na tajnost službenih podataka vezanih uz štićene osobe. MUP je odbio zahtjev Povjerenstva za deklasifikacijom tih podataka.

"Povjerenstvo nije moglo provjeriti vjerodostojnost podataka pa predlažem da se postupak ne pokrene", kazala je Lukačević-Grgić.

Povjerenstvo je također odlučivalo i o odluci Predsjednice o pomilovanju Danka Seitera osuđenog na zatvorsku kaznu zbog gospodarskog kriminala.

Seiter je jedan od optuženih u aferi Karlovačka banka, a teretilo ga se za zlouporabu položaja i ovlasti zbog sklapanja ugovora o kreditu s obrtom "Hanžel". Vlasnik obrta Hanžel je Nikola Hanžel, koji je poznat po podatku da je njegova druga tvrtka "Lana karlovačka tiskara" donirala 197.565 kuna kampanji Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima.

"Nužno je uvažavati stajalište Ustavnog suda iz ožujka 2011. godine. Sud obrazlaže kako javna dostupnost informacija o pomilovanim osobama ima legitimni cilj. RH je demokratska država i u njoj nije dopušten akt bilo kakve samovolje pa sud ističe kako je nužno da uvid u popis pomilovane osobe bude javno dostupan", kazala je Dalija Orešković.

Orešković je kazala kako je uvidom o odlukom o pomilovanju utvrđeno da se Danku Seiteru izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine zamijenila uvjetnom osudom, piše Dnevnik.hr.

"U medijima je objavljen podatak da je predsjednica prije odluke o pomilovanju posjetila tvrtku "Lana karlovačka tiskara" te se fotografirala s njim iz čega zaključujem da je dužnosnica znala da je Hanžel direktor tvrtke koji je najveći pojedinačni donator njezine kampanje. Sporno je to je li predsjednica vodila brigu o podacima koji su joj bili dostupni", kazala je Orešković.

Predsjednica Povjerenstva kazala je kako takva situacija može narušiti povjerenje građana u institucije.

"Može se smatrati kako postoji interesna povezanost između predsjednice i Hanžela s jedne te Hanžela i Seitera s druge strane. Ipak, uvažavajući činjenicu kako je davanje pomilovanja diskrecijska prerogativa te da je javno objavljena, predlažem da se postupak ne pokrene", kazala je Orešković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 20:15