IZBORI U SRIJEDU

POVRATAK SAVJETNIKA FRANJE TUĐMANA:HDZ otvorio Iviću Pašaliću put uvodstvo Hrvatske gospodarske komore?

Trebao je imati dvoje protukandidata, no iznenada se iz utrke povukla članica HDZ-a...
 Goran Mehkek/EPH

U srijedu u hotelu Westin počinje izborna sjednica Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK na kojoj bi više od 230 članova tajnim glasovanjem trebali izabrati novo vodstvo.

Dugo očekivana sjednica imala je i svoju političko-poslovnu uvertiru kada je kandidaturu za predsjednika najavio dr. Ivić Pašalić, kao protukandidata Zdravku Jelčiću, šefu Uprave Spin Valisa i predsjedniku Udruženja u dva mandata. Treća kandidatkinja Nikolina Babić, direktorica čakovečke tvrtke Pana, je dan uoči sjednice odustala od kandidature.

Politički neopredijeljen

Nikolina Babić je istaknuta članica HDZ-a, a njeno povlačenje iznenadilo je obojicu kandidata, ali i potaknulo spekulacije kako je HDZ odustao od sučeljenja s dr. Pašalićem jer je ili uvjeren u poraz ili mu je ovim činom pomogao u ulasku u važno udruženje drvne industrije koja zapošljava 53.000 radnika, sudjeluje u 10,4 posto hrvatskog izvoza i 3,6 posto BDP-a. Zdravko Jelčić stranački je neopredijeljen. Predstavljajući kandidaturu naglasio je kako drvoprerađivači očekuju novi koncept od Hrvatskih šuma, uz jamstvo za pravednijom raspodjelom sirovine, gdje će prednost imati tvrtke s asortimanom koji donosi veću dodanu vrijednost. Dodao je kako će se zalagati za zabranu izvoza trupaca.

Državni monopol

Ivić Pašalić smatra da nam je “voda došla do grla”.

- Protekle četiri godine većina državne politike prema sektoru svodila se na aktivnosti predsjednika uprave Hrvatskih šuma te na posljedičnu potporu toj politici vrlo uskih interesnih skupina. Cijenu za visoku dobit jedne tvrtke plaćala je cijela drvna industrija - kaže.

Navodi primjer kako su drvari umjesto ulaganja u razvoj morali plaćati sve skuplju sirovinu kroz dizanje cijena, kupnje trupaca na panju i putem licitacija.

- HŠ su zloporabile monopol. Brojne tvrtke su stradale, osobito mali pilanari - zaključuje Pašalić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:14