STOPIRANJE SRPSKIH PREGOVORA

POZIV BIDENA PLENKOVIĆU IZAZVAO VELIKU POZORNOST STRANIH AMBASADA U ZAGREBU Kad je SAD zadnji put tako intervenirao, slomljena je slovenska blokada RH

Joe Biden i Andrej Plenković
 Reuters, Hanza Media

Hrvatski premijer Andrej Plenković u Pazinu je, u utorak navečer, komentirao press konferenciju srpskog premijera Aleksandra Vučića, u kojoj se obrušio na Hrvatsku zbog blokade jednog od poglavlja u pregovorima s EU, a osvrnuo se i na svoj razgovor s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom.

O Vučićevoj pressici Plenković je bio kratak.

- Nisam ga čuo, samo sam kratko obaviješten da je Vučić, predsjednik vlade Srbije, održao press konferenciju. Dakle, stvari su vrlo jasne i transparentne, Srbija je u procesu pristupnih pregovora, postoji niz poglavlja, kriterija koje treba ispuniti; smatram kako je Srbija na putu da to ispuni. U tom kontekstu određena su poglavlja za koja je Hrvatska dala suglasnost da se danas otvore, a glede pitanja poglavlja o kulturi i obrazovanju, Hrvatska je zadržala rezerve zbog određenih aspekata o obrazovanju manjina i školskim udžbenicima, rekao je premijer Plenković.

Uloga NATO-a

Na novinarsko molbu da potvrdi je li se čuo s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom, o čemu je Vučić u svojem obraćanju također govorio, Plenković je odgovorio kako je s Bidenom razgovarao.

- Poslijepodne sam razgovarao s potpredsjednikom Bidenom o širem kontekstu pitanja situacije na jugoistoku Europe, važnoj ulozi Hrvatske kao članice NATO-a i EU, koja svojim iskustvom može pomoći našim susjedima na tom putu i, naravno, iskoristio sam priliku da mu zahvalim na kvalitetnoj suradnji koju je on u svojem osmogodišnjem mandatu imao s Hrvatskom, koju je i posjetio. Još jednom smo utvrdili vrlo kvalitetne odnose i našu konstruktivnu ulogu prema zemljama jugoistoka Europe, koje su za nas prioritet, pa kad je i kontekst proširenja Europske unije. To je proces koji držimo uvijek visoko na dnevnom redu, i gdje ćemo pomoći našim susjedima da ispune nužne kriterije, rekao je Plenković.

Novinari su ga pitali je li bilo riječi i o hrvatskoj blokadi pregovora.

- Bilo je vrlo načelno govora, ne o blokadi, nego o onome što sam rekao, o procesu pristupnih pregovora, i kako da u tom cijelom kontekstu Hrvatska bude od pomoći susjedima.

Srpski mediji

Dok srpski izvori javljaju da je Biden tražio od Plenkovića da Hrvatska što prije da suglasnost za otvaranje poglavlja 26., to hrvatska strana nije potvrdila. Istovremeno, s razvojem događaja informiran je državni vrh, a Plenković je informirao i Ured Predsjednice. Razgovor Bidena i Plenkovića izazvao je veliku pozornost i među stranim diplomatima, akreditiranim u Zagrebu. “Očekivali smo da će sada Hrvatska biti kooperativnija i pokazati dobru volju za otvaranje poglavlja 26. Iskreno, začudila me ova odluka koja je na tragu bivše administracije”, rekao je za Jutarnji visoki diplomat jedne zemlje članice EU.

Za podsjetiti je da je američka administracija slično reagirala i prilikom slovenske blokade Hrvatske, koja je uvelike otklonjena kad je Washington upozorio slovenske političare kako je vrijeme da se nađe rješenje za granični spor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:23