NAKON 555 DANA PROSVJEDA

Predrag Matić poslao poruku braniteljima: 'Ne nosite šator daleko, I'll be back!'

 Goran Mehkek / Hanza Media

Nakon 555 dana, u utorak je završio braniteljski prosvjed pred resornim ministarstvom, a šator će idućih dana biti razmontiran i preseljen u Muzej Domovinskog rata u Vukovaru. Organizatori kažu da su takvu odluku donijeli jer su ispunjeni njihovi ključni zahtjevi - otišli su čelni ljudi Ministarstva čiju su ostavku tražili, radi se na jedinstvenom zakonu i došlo je do promjena u odnosu prema toj populaciji.

- Danas je svatko primljen u Ministarstvu. Možda i ne bude riješen njihov problem, ali barem su primljeni. Branitelji su postali sastavni dio Ministarstva. Dobili smo uvjeravanja da će novi zakon, na čijem nacrtu rade i branitelji, objediniti sva prava, a uvjerili smo se u dobru volju da se ti problemi riješe - rekao je Đuro Glogoški, koji je priznao da zakon ipak neće biti ustavni, nego će “morati godinama raditi na stvaranju uvjeta da Sabor donese odluku o tome”. Prosvjed prestaje, ali će se branitelji svake godine 20. listopada, na datum njegova početka, okupljati na istome mjestu u znak sjećanja na Nevenku Topalušić.

Za bivšeg ministra Predraga Matića prekid prosvjeda znači “završetak farse koja je otpočetka bila politički motivirana”.

- U mojem mandatu promijenjeno je 26 odredbi Zakona i sve su išle na korist braniteljima. A sada prihvaćaju prazna obećanja. Ponovno su ih izigrali oni koji njima manipuliraju već 20 godina, a činit će to i dalje. Da citiram jednog od njih: Ovo je najveće moralno posrnuće branitelja - naglasio je Matić. Usput im je poručio:

- Ne nosite šator daleko, I’ll be back!

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:31