VRHOVNA ZAPOVJEDNICA

Predsjednica čestitala Dan Oružanih snaga i Dan Hrvatske kopnene vojske te 26. obljetnicu ustrojavanja OS RH

 Damir Krajač / HANZA MEDIA

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uputila je u prigodi obilježavanja Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske te 26. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske čestitku pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske, vojnicima, mornarima, dočasnicima i časnicima, kadetima, ročnicima, pričuvnicima, vojnim specijalistima te državnim službenicima i namještenicima.

"Želim svima vama, pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga, u ime hrvatske države, hrvatskoga naroda i svih građana zahvaliti na predanom radu u proteklom razdoblju", poručila je predsjednica čestitavši i na postignućima temeljem kojih su hrvatske Oružane snage danas sastavni dio NATO-saveza, a Hrvatska članica EU, koja djelotvorno pridonosi međunarodnom miru i sigurnosti.

Posebice je čestitala svim promaknutim, odlikovanim, pohvaljenim i nagrađenim časnicima, dočasnicima, vojnicima i mornarima. "Vama i vašim obiteljima želim svako dobro", poručila je dodavši neka im ova obljetnica bude poticaj za ustrajan rad i daljnji uspješan razvoj Oružanih snaga te za napredak Republike Hrvatske!

Predsjednica je u čestitci istaknula kako se u godini u kojoj obilježavamo 25 godina međunarodnoga priznanja i primanja u UN s ponosom i dostojanstvom prisjećamo se svih pripadnika Zbora narodne garde, Hrvatske vojske i Oružanih snaga Republike Hrvatske, izražavajući poštovanje i zahvalnost svim hrvatskim braniteljima, koji su svoj život i zdravlje ugradili u temelje naše domovine.

Jednako tako, s pijetetom i zahvalnošću prisjećamo se prvog hrvatskog Predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Franje Tuđmana, napominje predsjednica.

"Vrijednosti koje je Domovinski rat iznjedrio, prvenstveno domoljubno zajedništvo, postojanost državotvorne ideje te važnost jasnih ciljeva i čvrstih načela u vođenju jedinstvene državne politike, trajnog su značenja i trebaju nam biti jasna nit vodilja i u današnjim vremenima", piše predsjednica i dodaje kako će se u skladu s ustavim ovlastima predsjednice države i vrhovne zapovjednice, i nadalje zauzimati kako bi naš sustav obrane i Oružane snage ostali u vrhu hrvatskih nacionalnih ciljeva i prioriteta.

Naglašava kako je dosadašnjom tranzicijom sustava obrane i provedbom obrambenih reformi na svim razinama u protekla dva desetljeća te punopravnim članstvom u NATO-u uspješno zaokružen cjelovit i zahtjevan proces preustroja Oružanih snaga. "Na taj su način izgrađene i potrebne vojne sposobnosti za sudjelovanje Oružanih snaga u međunarodnim misijama i operacijama potpore miru pod vodstvom NATO-a, UN-a i EU, piše predsjednica.

Ocjenjuje kako su razvojem vojnih sposobnosti u proteklom razdoblju, Oružane snage dostigle razinu suvremene profesionalne vojne organizacije, koja je sposobna u svakom trenutku odgovoriti sigurnosnim izazovima.

Stoga smo izuzetno ponosni na, kako ističe, postignuća koja naši vojnici, dočasnici i časnici ostvaruju u domaćim i u međunarodnim okvirima.

Za svaku je pohvalu, smatra predsjednica, doprinos Oružanih snaga u izvršavanju brojnih humanitarnih zadaća pomoći hrvatskim građanima i građanima drugih država u slučaju tehničkih nesreća i elementarnih nepogoda, gašenja požara na otvorenom prostoru, operacija traganja i spašavanja te pomoći pri prijevozu oboljelih i unesrećenih.

"Svima su nam razvidne novi i složeni sigurnosni izazovi i možebitne ugroze", napominje i dodaje kako je zbog toga pokrenut zahtjevan i složen proces uspostave sustava domovinske sigurnosti. koji će biti učinkovit u predviđanju, prepoznavanju opasnosti i ugroza te djelotvoran u odgovoru na konvencionalne i asimetrične sigurnosne izazove i prijetnje.

Predsjednica smatra kako je opremanje Oružanih snaga odgovarajućim oružničkim sustavima temelj za postizanje potrebite razine sposobnosti i spremnosti snaga, no, poručuje kako su ipak, pripadnici Oružanih snaga naša najveća vrijednost pa je i u njih potrebno sustavno ulagati.

Stoga moramo u vremenu koje dolazi, istaknula je, objediniti napore u potpori cjeloživotnog profesionalnog razvoja vojnog osoblja, upravljanja karijerama, kako tijekom djelatne vojne službe, tako i nakon njezina završetka, a isto tako i u pogledu osiguranja najboljih mogućih uvjeta za boravak i rad u vojarnama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:07