JAČANJE GOSPODARSKE SURADNJE

PREDSJEDNICA IDE U KUVAJT Sastat će se s emirom i šeikom, pa prvi put otvoriti hrvatsko veleposlanstvo u toj zemlji

 Boris Kovačev / CROPIX

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravit će u nedjelju i ponedjeljak u državnom posjetu Kuvajtu, sastati se najvišim dužnosnicima tog naftom bogatog emirata Perzijskog zaljeva i po prvi put otvoriti hrvatsko veleposlanstvo u toj zemlji.

Grabar-Kitarović će u nedjelju razgovarati s kuvajskim državnim poglavarom emirom Sabahom Al-Ahmadom Al-Džaberom Al-Sabahom, s prijestolonasljednikom šeikom Navafom Al-Ahmadom Al-Džaberom Al-Sabahom te s drugim visokim kuvajtskim dužnosnicima.

Glavni razlog predsjedničina posjeta Kuvajtu, kako se doznaje od izvora u Uredu predsjednice, razvoj je gospodarskih odnosa dviju zemalja, čemu bi trebalo pridonijeti i otvaranje hrvatskog veleposlanstva.

Posjet bi trebao ojačati nazočnost hrvatskih tvrtki na kuvajtskom tržištu. Neke od njih, osobito iz obrambene industrije, već imaju višedesetljetnu suradnju s Kuvajtom, ali se u međuvremenu se hrvatski industrijski sektor dodatno razvio pa su se javili i neki dodatni interesi, rekao je izvor.

U hrvatskom izaslanstvu će uz predsjednicu Grabar-Kitarović biti i potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, načelnik glavnog stožera general Mirko Šundov, državna tajnica u MVEP-u Zdravka Bušić i predsjednik Islamske zajednice u RH muftija Aziz Hasanović.

U Kuvajt će također doputovati manje gospodarsko izaslanstvo u organizaciji Hrvatske gospodarske komore u kojemu će biti predstavnici Brodotrogira, Agencije ALAN, Đure Đakovića, Croza i HS Produkta, te Hrvatske turističke zajednice.

Kuvajt, država koja ima stanovnika koliko i Hrvatska - triput je od nje manja, ali i triput bogatija - iznimno je važna geopolitička i geostrateška zemlja.

Riječ je o jednoj od najstabilnijih članica Vijeća za suradnju u Perzijskom zaljevu (GCC) koja posreduje između ostalih članica tog vijeća i Saudijske Arabije i Irana u cilju jačanja dijaloga unutar islamskog svijeta, rekao je izvor.

Odnosi Hrvatske i Kuvajta su iznimno prijateljski i imaju veliki potencijal, kažu na Pantovčaku. Kuvajt je Hrvatskoj pružao iznimno veliku financijsku pomoć na početku Domovinskog rata za zbrinjavanje izbjeglica i prognanika, a u ovom trenutku financira podizanje Islamskog centra u Sisku.

Osim s kuvajtskim emirom i prijestolonasljednikom, Grabar Kitarović bi se u nedjelju trebala sastati i s premijerom šeikom Džaberom Al-Mubarakom Al-Hamadom Al-Sabahom i predsjednikom parlamenta Marzukom Alijem Al-Ghanimom, te s kuvajtskim ministrima obrane, vanjskih poslova, financija, obrazovanja i nafte.

Za ponedjeljak je predviđeno svečano otvaranje veleposlanstva te susret predsjednice s pripadnicima hrvatske zajednice u Kuvajtu, koju čini četrdesetak uglavnom mladih i visokoobrazovanih ljudi.

Kako se doznaje u Uredu predsjednice, izaslanstvo gospodarstvenika neće biti masovno već ciljano. "Idu redom tvrtke koje u Kuvajtu već imaju interes, sve je vrlo ciljano i iz toga se može izroditi dosta poslova koji mogu biti korisne ne samo tim tvrtkama nego hrvatskom gospodarstvu općenito", rekao je izvor iz Ureda.

Hrvatska turistička zajednica ide u Kuvajt kako bi ojačala svoju prisutnost i vidjela na koji način snažnije nastupiti na tom tržištu, dodao je.

Posjet će biti iskorišten i za potpisivanje sporazuma o ukidanju viza za nositelje službenih i diplomatskih putovnica, što je uvijek prvi korak u olakšavanju viznog režima s bilo kojom državom, doznaje se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:39