IZA KULISA

Predsjednica iskazala empatiju prema srpskim žrtvama

 Tom Dubravec / HANZA MEDIA

Nikada manja gužva i nikad mirnija proslava akcije Oluja kao jučer u Kninu. Okupilo se relativno malo, samo osam tisuća ljudi, nitko nije vikao ZDS, govornici nisu raspirivali strasti, a predsjednica i ministar branitelja pokazali su empatiju i za srpske žrtve iz kolovoza 1995. Sve je bilo potpuno drukčije nego prije samo dvije godine, kada su na istom mjestu branitelji prijetili rušenjem takozvane nenarodne vlasti, a tadašnji državni dužnosnici nisu mogli doći do riječi od silnih zvižduka. Ove godine – ništa, odnosno decentno i pristojno, kako treba obilježavati važne događaje kao što je oslobađanje okupiranih dijelova Hrvatske. Čak i pomalo komično, jer jedini ovogodišnji vojni mimohod održan je u Puli, a govor o važnosti Oluje održao je šef Istarskog demokratskog sabora Boris Miletić.

- Znači li to da smo u protekle dvije godine u Hrvatskoj postigli konsenzus o važnim političkim pitanjima?

Bilo bi lijepo da je tako, ali hrvatsko društvo ionako nikada nije bilo podijeljeno oko značaja Oluje. Bez obzira na političke afinitete, za golemu većinu hrvatskih građana Oluja predstavlja oslobodilačku akciju u kojoj je slomljena velikosrpska politika i uspostavljen državni poredak, što je kasnije dovršeno reintegracijom Podunavlja.

Dakle, riječ je o nečem drugom. Kad je HDZ na vlasti, situacija je puno smirenija, nema braniteljskih prosvjeda, spominjanja izdaje, svađa sa Srbijom, a policija u roku od minute strpa u maricu redikule koji izvikuju ustaški pozdrav, i to ne izazove demonstracije uvrijeđenih domoljuba. Kada se jučer na kninskoj tvrđavi, okupila isključivo politička elita, nitko ih nije napao da su se “odnarodili”. Čak se decentno prešlo preko bezobraznih optužbi iz Beograda, prema kojima je Oluja bila zločinačka akcija. Sve ovo pokazuje koliko su ovakvi događaji, u stvari, i dalje politizirani i ovise o tome koja politička opcija je na vlasti. Jedan od najvažnijih datuma u novijoj povijesti Hrvatske treba oslobođenje od dnevne politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:20