INOVACIJSKI FORUM U HGK

Predsjednica na skupu HGK o suradnji Hrvatske i Slovačke

Skup u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Veleposlanstva Slovačke okupio je 18 slovačkih i 36 hrvatskih tvrtki, koje su raspravljale o inovacijama, digitalnom gospodarstvu, inteligentnim rješenjima, kao i pametnim gradovima, venture capital fondovima, poslovnim anđelima te e-trgovini. Najperspektivnija područja buduće suradnje, kažu u HGK, su autoindustrija i energetika te jačanje riječkoga prometnog pravca.
Andrej Kiska i Kolinda Grabar-Kitarović
 Davor Pongračić / CROPIX

Ulaganja slovačkih tvrtki u Hrvatsku su skoro pet puta veća nego investije hrvatskih kompanija u Slovačku, istaknula je danas Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske, na „Hrvatsko-slovačkom inovacijskom forumu“ u Zagrebu.

- U stvaranju djelotvornog i konkurentnog tržišnog gospodarstva, inovacije su od presudne važnosti – naglasila je Grabar-Kitarović.

Andrej Kiska, predsjednik Slovačke, rekao je kako Slovaci najviše odlaze na ljetovanje u Hrvatsku.

- Imate strašnu prednost u usporedbi s nama da je vaš udio turizma u BDP-u puno veći nego u Slovačkoj, Naučite nas kako da to postignemo. Kako da mi promoviramo ljepote slovačke zemlje - rekao je Kiska.

Na istom skupu Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, naglasio je da je ukupna robna razmjena Hrvatske i Slovačke u 2016. bila 500 milijuna eura, Hrvatske je izvezla 176 milijuna eura, a uvezla 324 milijuna eura. Preko 400.000 slovačkih turista ljetovalo je lani u Hrvatskoj. Najvažnija perspektiva, kaže, je ulaganje hrvatskih tvrtki u autoindustriju.

- Cilj nam je jačati odnose putem Jadran Baltik Crno more inicijative - rekao je Burilović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:36