INTERVJU

PREDSJEDNICA POSLALA PORUKU KRSTIČEVIĆU 'Pružila sam mu podršku, ali ne razumijem izvrtanje mojih riječi. Razumijem njegovu emtovinu reakciju, ali...'

Nešto iza ponoći u ponedjeljak nad Splitom je buknuo požar koji je tijekom dana stvorio vatrenu frontu od Omiša do Splita dugu 14 kilometara koju su vatrogasci i građani jedva držali pod kontrolom da ne zahvati kuće i ne dođe do grada. Predsjednica je iz Salzburga u utorak poslala poruku kako je vojska trebala ranije izaći na teren, zbog čega se ministar obrane Damir Krstičević osjetio prozvanim te je samo sat i pol nakon njezine izjave dao neopozivu ostavku.- Imam vojničku čast i ne dopuštam da itko govori protiv vojske koja je sjajno odradila svoj dio poslana obrani Dalmacije od požara - kazao je tada.Predsjednica je u intervjuu za Dnevnik HRT-a komentirala čitavu situaciju.
 HANZA MEDIA

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović za Dnevnik HRT-a komentirala je situaciju nastalu nakon velikog požara nad Splitom kada je ministar obrane Damir Krstičević dao ostavku povrijeđen njezinim riječima.

Na početku intervjua je čestitala i zahvalila svim vatrogascima, policajcima, volonterima, navijačkim skupinama i civilima te svima ostalima koji su nadljudskim naporima i osobnom požrtvovnošću sudjelovali u gašenju požara, a potom se vratila na temu:

- Ne dopuštam izvrtanje mojih riječi i obmanjivanje javnosti. Svima u Hrvatskoj jasno je da nisam ni na koji način prozivala Hrvatsku vojsku niti bilo koga poimence nego upozorila na probleme u sustavu, koji sada uostalom svi priznaju.

U intervjuu za HRT kazala je kako razumije emotivnu reakciju ministra Krstičevića, ali da ne razumije izvrtanje njezinih riječi.

- Ja sam uostalom rekla da je ministar Krstičević odličan ministar koji jako dobro radi svoj posao. Pružila sam i njemu i hrvatskim Oružanim snagama apsolutnu potporu u svim njegovim inicijativama te stojim i dalje ću stajati uz hrvatske Oružane snage, ali njegovo uporno inzistiranje na zaštiti vojske od blaćenja potpuno mi je nerazumljivo jer to doista nije tako. Vojnička čast nalaže da se svi prijepori s vrhovnom zapovjednicom rješavaju unutar četiri zida, a ne u javnom prostoru - kazala je.

- Kad smo kod emocija, moram vam reći i mene je pogodila reakcija ministra Krstičevića ovih dana, no ne smijemo dopustiti da nas vode emocije. Moj background su sigurnosna pitanja i ja sam reagirala kao osoba koja je potkovana u ovom području. Ne treba upirati prstom nego se usredotočiti na to kako reagirati na izvanredne situacije. Umjesto toga nastala je kriza u državnom vrhu, koja to nije, što se mene tiče - kazala je, a potom se osvrnula na izjavu Dragana Lozančića, ravnatelja Državnog ureda zaštitu i spašavanje.

- Drago mi je da su službe ozbiljno i samokritično analizirale svoj rad i to je jedina garancija da ćemo dobro reagirati sljedeći put. Cijenim izjavu Lozančića. Kada sam u ponedjeljak kretala u Salzburg, nismo imali informaciju o požaru, da sam imala informaciju, vjerujte mi, ne bih otišla u Salzburg nego u Split, barem pružiti podršku ljudima, a vjerujem da tu informaciju nije imao ni premijer…

Predsjednica je komentirala i razilaženje u mišljenju s premijerom Andrejem Plenkovićem.

- Slažem se s premijerom, čut ćemo se malo kasnije. Evidentno je da u nekim pitanjima drugačije razmišljamo, ali to je sasvim normalno. Postoji razlika u temperamentu, ali zajedničko nam je svjetonazor, briga za dobrobit i boljitak Hrvatske, za bolju Hrvatsku u kojoj će život sviju građana biti bolji i kvalitetniji - kazala je.

- Držim i od početka mandata predlažem premijeru da je uputno da se redovito sastajemo i razgovaramo o nacionalnoj sigurnosti, nadam se da ćemo imat bolju komunikaciju i da je ovo svima naučena lekcija.

Grabar Kitarović je u intervjuu komentirala i Inicijativa triju mora i kazala kako ona nije usmjerena protiv EU niti Rusije, već kako je to inicijativa 12 država članica koja ima potporu SAD-a, Kine, Australije… te kako je to inicijativa 'za', a ne 'protiv', za snažniju Europu u kojoj je razvijena kohezija, usmjerena na izgradnji infrastruktura i na snaženje gospodarskih struktura.

Na pitanje hoće li biti predsjednički kandidat HDZ-a kazala je:

- Prošle su dvije i pol godine i u ovom trenutku fokusirana sam na posao koji nastojim odraditi što bolje, a o kandidaturi na vrijeme ću obavijestiti javnost.

Za kraj je otkrila kako uskoro odlazi na ljetovanje, ali samo na tjedan dana.

- Odlazim kao i na prošle godine na Brijune. To ću platiti ja sama kao i obično - pojasnila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:19