VAŽNI SUSRETI

PREDSJEDNICA S UTJECAJNIM REPUBLIKANCIMA, PROGOVORILA O DOJMOVIMA S KONFERENCIJE U MÜNCHENU 'Reakcije na moj govor o stanju na JI Europe su sjajne'

 Twitter

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović susrela se u nedjelju s američkim republikanskim senatorima Johnom McCainom i Lindseyem Grahamom tijekom međunarodne sigurnosne konferencije u Münchenu.

- S Johnom McCainom i Lindseyem Grahamom razgovarala sam o stabilnosti i euroatlantskim perspektivama južne i jugoistočne Europe, te o suradnji Hrvatske i SAD-a, napisala je Grabar-Kitarović na svojem Twitter profilu.

John McCain i Lindsey Graham su se proteklih nekoliko tjedana prometnuli u dvojicu najžešćih kritičara američkog predsjednika Donalda Trumpa u Senatu.

Do sada su nekoliko puta kritizirali informacije koje dolaze iz Bijele kuće. McCain je nakon Trumpovog napada na medije izjavio kako je 'gušenje slobode medija početak svakog diktatora', protivio se njegovom kontroverznom ukazu protiv migranata, a u samoj izbornoj kampanji objavio je da svoj glas neće dati republikanskom kandidatu. Graham je nedavno izjavio kako je započeo istragu veza Trumpovih suradnika s ruskim obavještajnim službama te najavio kako će oformiti dvostranačko povjerenstvo za istragu ukoliko pronađe ikakve razloge za sumnju.

Predsjednica je u nedjelju u Münchenu novinarima kazala s kim se sve sastala u sklopu međunarodne konferencije, te o čemu je razgovarala s američkim senatorima i ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, kao i misli li da se treba promijeniti način izbora predsjednika u Hrvatskoj, javlja N1.

"Danas sam se prvenstveno susrela s američkim kongresmenima koji su ovdje. S njima sam razgovarala još i sinoć tijekom večeri, kao i s nizom drugih gostiju, ali posebno sam detaljno sad razgovarala sa senatorima McCainom, Grahamom i drugima o stanju u području jugoistoka Europe, naravno, o odnosima između Hrvatske i SAD-a, kako ih i dalje unaprijediti, ali prije svega kako zadržati mir i stabilnost u našem susjedstvu", kazala je Grabar Kitarović.

Predsjednica je novinarima otkrila o čemu je konkretno razgovarala s ruskim ministrom Lavrovom, kad je u pitanju rafinerija u Bosanskom Brodu. "Hrvatska je sa svoje strane odlučila omogućiti konekciju na plin, kako bi se to pitanje riješilo, a gospodin Lavrov me uvjerava da vlasnici te rafinerije rade na tome da se i dalje unaprijede katalizatori i sve ostalo što se može u ovome trenutku, kako bi se spriječilo zagađivanje zraka. Rekli su da su svjesni doista toga problema i da žele to riješiti što je moguće prije i u tom smislu su molili pomoć hrvatske Vlade", rekla je predsjednica, dodavši da s Lavrovom o rokovima nije razgovarala te da ona ne može u ime Vlade o tome govoriti.

S premijerom Andrejom Plenkovićem čut će se sutra, kazala je.

Upitana za sastanak s Trumpovom administracijom, do kojega nije došlo, predsjednica je kazala da bi voljela da je mogla sjesti i razgovarati malo dulje s američkim predstavnicima. "Međutim, sve vam je u tome kako racionalno koristite vrijeme i na koji način razgovarate s ljudima. Apsolutno razumijem da su u ovom trenutku, kao što vidite i po samom rasporedu minhenske konferencije, neke druge države, neka druga pitanja prioriteti i da je vrijeme bilo ograničeno, kako potpredsjedniku Penceu, tako i meni osobno. Jučer sam cijelo popodne i do kasno navečer imala bilaterale, koji su bili iznimno korisni", kazala je predsjednica.

Ipak, istaknula je da je doista zadovoljna postignutim na konferenciji u Münchenu. "Kao prvo, reakcije su na moj govor o stanju na jugoistoku Europe sjajne i to sam čula s jako puno strana, što znači da uspijemo privlačiti tu pozornost na to kakvo je stanje na području jugoistoka Europe. I kao što ste vidjeli, sve više ljudi koristi taj izraz - jugoistok Europe, a ne Balkan", kazala je Grabar Kitarović.

"Drugo, Hrvatska se ovdje pozicionira kao doista aktivan čimbenik, koji želi sudjelovati u rješavanju otvorenih pitanja, posebno u našem susjedstvu, ali i naravno vrlo čvrsto u povezivanju dvije strane Atlantika u našem transatlantskom partnerstvu", rekla je predsjednica.

"Kao treće, imala sam jako puno sastanaka, jako puno bilaterala, na kojima smo razgovarali o bilateralnim odnosima između nekoliko država, bilo je sve skupa deset službenih bilaterala i niz neslužbenih sastanaka, što s nogu, što sjedeći ovdje u prostorijama same konferencije. Jedna od bitnih tema bila je inicijativa triju mora, znači, projekti iz područja energetike, prometnog povezivanja, digitalizacije prostora, a naravno i sigurnosnih pitanja", kazala je predsjednica Republike Hrvatske.

Upitana za gospodarsku diplomaciju, koju često naglašava, predsjednica je otkrila što je postigla po tom pitanju. "S Ruskom Federacijom, odnosno s gospodinom Lavrovom, razgovarala sam o pitanjima s kojima se susreću neke hrvatske tvrtke u ovome trenutku i on je obećao riješiti neke od prijepora koji su utjecali čak i na dionice nekih od naših tvrtki i dogovarali smo perspektive gospodarske suradnje, gospodarski forumi i slično", rekla je Grabar Kitarović, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 13:47