KONFERENCIJA U MÜNCHENU

PREDSJEDNICA SE SUSRELA S AMERIČKIM POTPREDSJEDNIKOM 'Drago mi je da dijelimo jednak entuzijazam za izgradnju snažnih odnosa naših dviju država'

 Twitter / Kolinda Grabar-Kitarović

Američki potpredsjednik Mike Pence rekao je u subotu okupljenim europskim liderima na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu kako će Sjedinjene Američke Države i dalje jako podržavati NATO.

- Stajat ćemo uz Europu danas i svaki drugi dan, rekao je Pence, ali je i podsjetio okupljene čelnike država da europske države ne plaćaju dovoljno za zajedničku obranu.

Na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu sudjeluje i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja se i osobno susrela s potpredsjednikom Penceom.

- Drago mi je da dijelimo jednak entuzijazam za zajednički rad za dobrobit naših država te za snažne odnose Hrvatske i SAD-a, napisala je Grabar-Kitarović na svojem Twitter profilu.

U svom govoru okupljenima, Pence je upozorio da izostanak izdvajanja država članica NATO-a za savez nagriza same temelje vojnog pakta.

- Došlo je vrijeme da se učini više po tom pitanju, istaknuo je Pence.

Osim SAD-a, još samo četiri države članice izdvajaju 2 posto svojeg BDP-a za vojsku, a među onima koji su ispod ove dogovorene razine je i Hrvatska.

Iznoseći vanjskopolitičku i sigurnosnu strategiju nove američke administracije, Pence je rekao da Washington "i dalje Rusiju drži odgovornom" u pogledu Ukrajine, iako Trump pokušava s njome naći "novi zajednički jezik".

Moskva mora poštivati sporazum o primirju iz Minska i prestati s vojnim operacijama na istoku Ukrajine, istaknuo je Pence.

Također je rekao da će SAD učiniti sve da se Iran nikada ne domogne nuklearnog naoružanja, iako je nakon sporazuma sa svjetskim silama 2015. "oslobodio kapacitete" za to.

"Pod Trumpovim vodstvom, SAD je potpuno predan tome da Iran nikada ne dođe u posjed oružja kojim bi mogao prijetiti našim saveznicima u regiji, osobito Izraelu", naglasio je Pence.

Trump je nedavno naredio vojsci da izradi plan za pobjedu nad Islamskom državom (IS) koju je Pence nazvao najgorom od svih terorističkih skupina čija zvjerstva nisu viđena od srednjeg vijeka.

"SAD će se neumorno boriti da ih pošalje u ropotarnicu prošlosti, tamo gdje i pripadaju", rekao je Pence.

Bilateralni susret s ruskim ministrom vanjskih poslova

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović održala je i bilateralni susret s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom. Na svojem je Twitteru objavila fotografiju sa susreta dva izaslanstva, te je napisala kako je s Lavrovom održala konstruktivne razgovore o bilateralnim odnosima, koji su se fokusirali na budućnost, situaciju u jugoistočnoj Europi, te globalnoj sigurnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:57