FOTOIZVJEŠTAJ

PREDSJEDNICA TIJEKOM OBILASKA POPLAVLJENIH PODRUČJA ZATEKLA GRAĐANE U SUZAMA Između kuća su bazeni vode, obitelj vlasnika popularnog kluba slomljena

 
 HANZA MEDIA

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u društvu premijera Andreja Plenkovića obišla je poslijepodne poplavljena mjesta na zadarskom području na koje je u samo jednom danu palo kiše dva i pol puta više nego što je to uobičajeno u mjesec dana.

Prije svega posjetili su Nin koji je teško stradao u nevremenu pri čemu su uništeni ninska solana i muzej, a pod vodom su ostali automobili radnika koje je kasnije spašavao HGSS.

U društvu ministra obrane Damira Krstičevića i župana Božidara Longina posjetili su zadarski Forum kojeg je kiša potopila, a potom su u pratnji ravnatelja zadarske bolnice Željka Čuline obišli odjel kirurgije koji je stradao u današnjem nevremenu.

- Ovo je elementarna nepogoda i ona mora biti proglašena. Takvi su uvjeti na terenu, bez obzira što je kiša padala pola dana. Solana u Ninu je potpuno potopljena! U bolnici su popadali stropovi, poplavljene su operacijske sale – rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u ponedjeljak u zadarskoj bolnici.

Predsjednica je u pratnji ravnatelja obišla i zadarsku strukovnu školu koja je dijelomice poplavljena nakon današnjeg kišnog nevremena.

Vidno iznenađena štetom koju je vidjela po Zadarskoj županiji, predsjednica je posjetila i neke privatne kuće, poput obitelji Branimira Markova, inače vlasnika kluba 'Ledana' u Zadru. Iako je već padala noć, pumpe su još crpile vodu, a između kuća su 'bazeni' vode.

- Podrum nam je uništen. Ispumpavat će sigurno cijelu noć, a nama je ovo već treća poplava. Uništen nam je automobil, dva motora, kotlovnica, podrum, skladište, fitness prostor i sprave... – u suzama je kazala Marina Markov za Zadarski.hr.

Nakon obilaska poplavljenih područja predsjednica i premijer ocijenili da su sve nadležne službe promptno reagirale te su najavili financijsku pomoć Vlade u saniranju nastale štete.

U fotogaleriji pogledajte kakve su scene zatekli na terenu.

Zadar - većina škola i vrtića u utorak radi normalno; voda i dalje nije za piće

Većina zadarskih vrtića i osnovnih škola radit će u utorak normalno, odlučeno je na sastanku gradskih vlasti s ravnateljima tih ustanova, a iz Kriznog stožera Civilne zaštite upozoravaju stanovnike poplavljenog područja da voda i dalje nije za piće.

Zbog izvanrednih okolnosti, posljedica kišne nepogode koja je u ponedjeljak zahvatila i poplavila Zadar i okolicu, gradonačelnik Branko Dukić i pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić održali su izvanredni sastanak s ravnateljima zadarskih dječjih vrtića i osnovnih škola.

Zaključeno kako će većina ustanova u utorak raditi normalno, od osnovnih škola neće raditi OŠ Voštarnica te područne škole OŠ Bartula Kašića (Bokanjac, Poljica, Dračevac Ninski i Žerava). Učenici od 5. do 8. razreda koji putuju iz tih naselja u matičnu školu također neće imati nastavu zbog nemogućnosti prijevoza. Osnovna škola Petra Preradovića u Zadru radit će u dvije smjene.

Gradski vrtići bit će otvoreni i prihvatit će svu djecu, kao i vrtići drugih osnivača, osim vrtića Kocka-kockica i Kockica. Vrtić Kockica će zbog velikih šteta biti zatvoren do daljnjega, a djecu iz tog vrtića, u dogovoru s ravnateljicom, prihvatit će ostali vrtići.

Krizni stožer Civilne zaštite upozorava da zbog zamućenosti voda i dalje nije za piće i treba je prokuhavati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:46