SNAŽNE PORUKE

PREDSJEDNICA U KUVAJTU: 'Islamska zajednica je u Hrvatskoj bitan dio društva. Za nas je vrlo važna suradnja muslimana s hrvatskim narodom'

 Twitter

Nakon razgovora u palači Bajan u Kuwait Cityju hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i njen domaćin, kuvajtski državni poglavar emir Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah složili su se da dvije države imaju velikih potencijala za suradnju na gospodarskom planu. Posebno se to odnosi na prodaju vojne opreme proizvedene u Hrvatskoj, pa je tako Đuro Đaković sudjelovao na natječaju za oklopna vozila, a Brodotrogir za izgradnju četiri kemijska broda. Tvrtka HS Produkt također ćeli proširiti suradnju s Kuvajtom, a u izaslanstvu s hrvatskom predsjednicom bili su i gospodarstvenici koji su također zainteresirani ovoj bogatoj zemlji ponuditi svoje proizvode.


Uz Grabar-Kitarović u dvodnevnoj posjeti Kuvajtu je i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, načelnik Glavnog stožera HV general Mirko Šundov i predsjednik Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz Hasanović. Predsjednica se sastaje i sa prijestolonasljednikom šeikom Navafom Al-Ahmadom Al-Jaberom Al Aabahom, a imat će i niz susreta s premijerom, predsjednikom parlamenta i najvažnijim ministrima u vladi. ”Vrlo sam zadovoljna sastankom s emirom. Naglasak je ovog putovanja svakako gospodarstvo i razmatrali smo niz ugovora koji bi trebali biti sklopljeni da bi se olakšalo poslovanje između Kuvajta i Hrvatske, a razgovarali smo naravno i o konkretnim projektima”, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović spomenuvši da postoje planovi o suradnji u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji i građevinarstvu. Kada je riječ o obrambenoj industriji Kuvajčani su pokazali zanimanje na uvoz kaciga i prsluka iz Hrvatske, ali i pištolja i drugog naoružanja.


Hrvatska predsjednica i kuvajtski poglavar razgovarali su i o stanju na jugoistoku Europe i domaćini su s posebnim zadovoljstvom primili informacije kako je islamska zajednica u Hrvatskoj bitan dio društva. ”Za nas je vrlo važna suradnja muslimana s hrvatskim narodom i drugim nacionalnostima u Hrvatskoj”, kazala je predsjednica, dok je muftija Hasanović rekao da je muslimanima u Hrvatskojn važan ”život, a ne suživot”.


Danas će u Kuvajtu biti otvoreno prvo hrvatsko veleposlanstvo, a i Kuvajt planira u Zagrebu otvoriti svoje diplomatsko predstavništvo još ove godine. Riječ je o jednoj od najbogatijih zemalja svijeta, emiratu Perzijskog zaljeva koji je bogat naftom, ujedno i jedna od najstabilnijih arapskih država. ”Tržište Kuvajta velik je potencijal za naše gospodarstvenike jer je riječ o zemlji sa čak deset posto svjetskih zaliha nafte te s izrazitim javnim i vanjskim suficitom, što otvara mogućnosti za investicije“, smatra Želimir Kramarić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove koji predvodi izaslanstvo gospodarstvenika. ”Obzirom na suficit robne razmjene s Kuvajtom, ali i na konstantan rast izvoza na ovo tržište, postoji prilika za daljnje proširenje suradnje. Godišnji izvoz u Kuvajt iznosi 10 milijuna dolara, dok njihov uvoz u Hrvatsku iznosi tek 14.500 dolara, stoga se na brojkama međusobne gospodarske suradnje svakako još može poraditi”.


Kolinda Grabar-Kitarović zahvalila se domaćinima i za iznimnu funancijsku pomoć koju su pružili na početku Domovinskog rata, a u ovom času financiraju i podizanje Islamskog centra u Sisku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:25