LOKALNI IZBORI

PREGLED GLAVNIH BOJNIH POLJA Hoće li SDP još potonuti, a Most zadržati utvrde u Metkoviću i Omišu?

U Dubrovniku će se voditi ozbiljnija bitka između HDZ-a i Mosta. HDZ ide na izbore s Matom Frankovićem
 Davor Pongračić / CROPIX

Glavna pitanja predstojećih lokalnih izbora su hoće li Milan Bandić nakon pet mandata izgubiti Zagreb, hoće li novi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na lokalnim izborima dobiti potvrdu svoje politike i ojačati položaj u stranci, jesu li realne procjene da će SDP dodatno potonuti, hoće li Most zadržati vlast u sredinama koje su njihovo političko ishodište (Metković, Omiš), a HNS jače zapasati prostor liberalno-lijevog centra?

Premda birači u prvom planu imaju osobe i konkretna očekivanja, a u drugom su im političke stranke i njihovi programi, izbori koji će se održati 21. svibnja odredit će neke buduće političke procese u cijeloj zemlji. Zagreb će u tome imati ključnu ulogu jer je glavni grad, ima najveći proračun koji prelazi 7 milijardi kuna, više od 60 posto žele promjenu na čelu grada, a s velikim promjenama suočavaju se i velike stranke - HDZ i SDP.

Kandidat Prgomet

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković odlučio je u Zagrebu kandidirati Dragu Prgometa. Od njega, rekao je, očekuje sjajan rezultat, a glavni cilj je obračun sa stranačkim kadrovima naslijeđenim od Tomislava Karamarka i njegovom politikom. U praksi to znači potpunu marginalizaciju predsjednika zagrebačkog HDZ-a Andrije Mikulića, slabljenje njegova mentora, potpredsjednika stranke Milijana Brkića i odmicanje (barem u kampanji) od Milana Bandića. Reakcija na Prgometa je isticanje Brune Esih, nezavisne zastupnice na listi HDZ-a, bliske prijateljice Zlatka Hasanbegovića kroz koju desno krilo HDZ-a izražava nezadovoljstvo politikom aktualnog stranačkog šefa. HDZ-ova radikalna desnica priželjkuje da Esih osvoji više, ili jednako, glasova kao Prgomet jer bi se time Plenkovića ozbiljno ranilo.

Kandidatura HNS-ove Anke Mrak-Taritaš za gradonačelnicu Zagreba bitno doprinosi imidžu HNS-a, tim prije što joj je rejting u uzlaznoj fazi, ali s druge strane pokazuje mnoge slabosti s kojima se suočava SDP. Nakon što je predsjednik zagrebačke organizacije Davor Bernardić postao šef stranke pokazalo se da najveća stranačka organizacija nema kandidata za lokalne izbore. Odugovlačili su s donošenjem odluke, no na kraju im se podrška Mrak-Taritaš pokazala kao jedini izlaz.

Sandra Švaljek je krenula u kampanju s velikim izgledima, no problem je sve veća gužva na terenu, a pitanje je i koliko kao neovisna kandidatkinja može imati jaku infrastrukturu. Mostovom kandidatu Marku Sladoljevu ne daju se prevelike šanse.

Split je sredina u kojoj će se, slično kao u Zagrebu, osim za vlast u gradu voditi i druge političke borbe. Pobijedi li na izborima HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Andro Krstulović Opara, to će posljedično osnažiti Plenkovićevu poziciju na čelu HDZ-a i dati potvrdu njegovoj umjerenijoj konzervativnoj politici. Most također ima velike ambicije u Splitu gdje su kandidirali Roberta Pauletića. Kada je riječ o SDP-u, nakon odlaska Ive Baldasara stranka više nema kandidata koji ima realne šanse. Kandidiraju Aidu Batarelo koju će podržati i HNS.

Lex Vlahušić

U Dubrovniku će se također voditi ozbiljnija bitka između HDZ-a i Mosta. HDZ ide na izbore s Matom Frankovićem kao kandidatom za gradonačelnika koji je na prošlim izborima za 500-tinjak glasova izgubio od HNS-ova Andre Vlahušića. Ovoga tjedna Ustavni sud bi trebao odlučiti o (ne)ustavnosti takozvanog Lex Vlahušić pa će se znati hoće li se kandidirati na izborima. No, SDP ide sa svojom kandidatkinjom za gradonačelnicu, Tatjanom Šimac Bonačić.

Šanse za Vrkića

Zanimljivo će biti i u Osijeku gdje, sudeći prema anketama, najviše šansi ima aktualni gradonačelnik Ivan Vrkić. On će opet izaći na izbore kao neovisni kandidat s podrškom HNS-a i SDP-a. Značajnije rezultate mogao bi ostvariti i Miroslav Šimić iz Mosta koji će dodatno ojačati utjecaj Mosta u Slavoniji. U HDZ-u su u startu shvatili da teško mogu imati kandidata koji će postati gradonačelnik, ali zato imaju prepoznatljivu Ivanu Šojat. Na izbore će izaći i Dragan Vulin iz HDSSB-a, Danijela Lovoković iz SSB-a, te Miroslav Vanek kao kandidat Pametno i GOGO.

U Zadru je glavni element ovih izbora odustanak HDZ-ovog Božidara Kalmete od kandidature za gradonačelnika. Taj potez također ima važan utjecaj na unutarstranačke odnose i gura klatno u korist predsjednika stranke, Plenkovića. Bude li gradonačelnik Zadra postao liječnik Branko Dukić, tada će aktualno vodstvo HDZ-a imati dupli razlog za slavlje. No, ispadanjem Kalmete povećale su se šanse SDP-ovoj Sabini Glasovac. U Šibeniku će se za gradonačelnika kandidirati SDP-ov Josip Živković koji je napravio mnogima neshvatljiv potez kada je pozvao HDZ-ovca Antuna Dobru za zamjenika. Kandidat HDZ-a bit će aktualni gradonačelnik Željko Burić.

SPLITSKA ŽUPANIJA

Zlatko Ževrnja (HDZ)

Miro Bulj (Most)

Arsen Bauk (SDP), ako se kandidira, podržat će ga HNS

DUBROVNIK

Mato Franković (HDZ)

Tatjana Šimac Bonačić (SDP)

Maro Kristić (Most)

Andro Vlahušić (HNS), kandidatura ovisi o odluci Ustavnog suda

ZADAR

Branko Dukić (HDZ)

Sabina Glasovac (SDP)

Nino Dellavia (HSLS)

RIJEKA

Vojko Obersnel (SDP)

Kristijan Staničić (HDZ)

Andrej Briščik (koalicija Akcije mladih i Živog zida)

Juraj Bukša (HNS)

ZAGREB:

Milan Bandić

Anka Mrak Taritaš (HNS), podržava je SDP

Sandra Švaljek (neovisna)

Drago Prgomet (HDZ)

Bruna Esih (neovisna)

Marko Sladoljev (Most)

Maja Vehovec (Pametno)

Ivan Pernar (Živi zid)

SPLIT

Andro Krstulović Opara (HDZ)

Marijana Puljak (Pametno)

Željko Kerum

Robert Pauletić (Most)

Aida Batarelo (SDP), podržava je HNS

Ivo Baldasar

OSIJEK

Ivan Vrkić (neovisni), podržavaju ga HNS i SDP

Miroslav Šimić (Most)

Ivana Šojat (HDZ)

Anto Đapić (DESNO)

Dragan Vulin (HDSSB)

Danijela Lovoković (SSB)

Miroslav Vanek (Pametno i GOGO)

RIJEKA:

Vojko Obersnel (SDP)

Kristijan Staničić (HDZ)

Andrej Briščik (koalicija Akcije mladih i Živog zida)

Juraj Bukša (HNS)

VARAŽDIN

Alen Kišić (SDP), kandidat HNS-a, SPD-a, HSS-a, HSU i Laburista

Damir Habijan (HDZ)

Ladislav Ilčić (Hrast)

Mirjana Kolarek Karakaš (Hrvatska stranka svih kajkavaca)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:46