REKONFIGURACIJA VLADE

PLENKOVIĆ OTKRIO NOVI SASTAV VLADE 'Štromar postaje potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, Divjak ministrica znanosti, Božinović preuzima MUP'

Nakon cjelodnevnih pregovora, razgovora i sastanaka, ponajprije u Banskim dvorima, u večernjim je satima održana sjednica Predsjedništva HDZ-a na kojoj se raspravljalo o rekonfiguraciji vladajuće većine
 Damjan Tadic / CROPIX

>>> NOVO 22:13 - Danas je završen proces konzultacija koji smo imali s našim parterima, dogovorili smo popunjavanje Vlade RH s novim ministrima koji će sutra ujutro biti predstavljeni tijelima Sabora.

Predrag Štromar biti će potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, Blaženka Divjak ministrica znanosti i obrazovanja, Dražen Bošnjaković ministar pravosuđa, Davor Božinović ministar unutarnjih poslova, Marko Pavić ministar rada i mirovinskog sustava, Tomislav Ćorić ministar zaštite okoliša i energetike i ministar uprave bit će Lovro Kuščević - rekao je Plenković.

Za Marka Pavića je pripomenuo da vidi kako je mnogima nepoznat, ali uvjerava sve da je jako dobar.

Na pitanje je li se teško odrekao ministra obrazovanja Pave Barišića, Plenković je rekao da je sve to bila stvar pregovora i da je Barišić svoju funkciju obavljao u najboljoj vjeri.

Na pitanje hoće li se mijenjati ekipa koja vodi kurikularnu reformu, Plenković je odgovorio:

- Čekajte, sutra se predstavlja Vlada, koja zajednički odlučuje, s jednim stavom i to ćete sutra vidjeti.

Upitan da li je netko na Predsjedništvu zamjerio to što HNS preuzima resor obrazovanja, konkretno Darko Milinović, premijer je kratko odgovorio:

- Nitko.

Plenković je pričao i da je vrijeme za političke iskorake u Hrvatskoj, gdje unatoč različitim svjetonazorima treba postići konsenzus oko bitnih pitanja. Upitan smetali li HNS-u ministar financija Zdravko Marić, za čiji je opoziv HNS glasao,odgovorio je:

- Vi postavljate antagonizirajuća pitanja. To uopće nitko nije postavio kao pitanje - rekao je Plenković.

--------------------

22:02 Prema neslužbenim i nepotvrđenim informacijama, Ministarstvo unutarnjih poslova preuzima predstojnik premijerova ureda Davor Božinović, a dosadašnji ministar graditeljstva Lovro Kuščević preuzima Ministarstvo uprave. Također neslužbeno, spominje se da bi Tomislav Ćorić iz Ministarstva rada mogao otići u Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

--------------------

21:55 Dražen Bošnjaković je potvrdio da će biti predložen za ministra pravosuđa.

- Da, bit ću predložen, a o tome će se sutra glasovati u Saboru, izjavio je Bošnjaković u emisiji Otvoreno HTV-a.

Što se tiče ostalih mjesta, konkretno ministarstava koja bi trebala pripasti HNS-u, nije dao odgovor.

- To će vam reći predsjednik stranke - rekao je Bošnjaković koji nije želio komentirati ni ostale kadrovske promjene u Vladi (popt MUP-a).

Na pitanje voditelja je li HDZ podijeljena stranka i hoće li desna struja u stranci zamjeriti Plenkoviću suradnju s HNS-om, Bošnjaković je odgovorio.

- Ne, HDZ je jedinstven. Mi smo za stabilnost, a novi izbori bi zaustavili projekte i dobre trendove - rekao je Bošnjaković i na pitanje koliko ruku HDZ ima u Saboru uzvratio:

- To ćete vidjeti sutra. Bit će ih dovoljno - rekao je Bošnjaković.

--------------------

21:32 Sjednica Predsjedništva HDZ-a je završila, uskoro se očekuju izjave.

--------------------

20:32 U središnjicu HDZ-a stigli su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik stranke Andrej Plenković.

- Sve je dogovoreno, sve će biti dobro, rekao je premijer u prolazu.

Plenković, kojega su novinari i snimatelji dočekali odmah po izlasku iz automobila, na pitanje što je dogovoreno rekao je kako je sve dogovorio te da će novinarima sve reći nakon Predsjedništva HDZ-a.

Upitan kako će Vlada funkcionirati s HNS-om, Plenković je poručio da će "sve biti dobro".

Na pitanje novinara znači li to da je HNS dobio na kraju dva ministarstva, premijer Plenković je rekao: "Ja ću vam sve kazati, dio večeras, a dio sutra ujutro. Je li pošteno tako".

Jandroković je pak potvrdio da je s HNS-om dogovoreno da će dobiti dva resora u Vladi, ali nije htio potvrditi da je riječ o resorima znanosti i gospodarstva, o čemu su izvještavali mediji.

Na pitanje novinara je li sve dogovoreno i je li zadovoljan koalicijom s HNS-om, te kako misli da će to funkcionirati u praksi, istaknuo da će funkcionirati dobro. Na ponovljeni upit novinara istaknuo je da je u to siguran.

Na tvrdnju novinara kako je u pitanju obrazovna reforma te o navodnom zahtjevu za tri ministarstva, Jandroković je rekao kako nema ultimatuma.

"Nema ultimatuma. Razgovaramo vrlo racionalno, vrlo razborito, korektno. Dakle, nisam osjetio nikakve ultimatume", poručio je.

Upitan znači li to da neće biti onako kako su u HNS-u zamislili, nego partnerski, Jandroković je rekao da će biti onako kako se dogovore, partnerski.

"Bit će onako kako se dogovorimo. Partnerski, ne samo s njima, nego sa svima koji sudjeluju u vladajućoj većini, koji sudjeluju u parlamentarnoj većini i u Vladi", istaknuo je.

Jandroković nije htio ni potrditi ni demantirati informaciju da će novi ministar pravosuđa biti Dražen Bošnjaković.

--------------------

20:31 Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) i saborski zastupnik Silvano Hrelja izjavio je u četvrtak predvečer, nakon izlaska iz Banskih dvora kako je s premijerom Andrejom Plenkovićem razgovarao o umirovljeničkim problemima, a da će o davanju podrške Vladi RH odlučiti članovi središnjih tijela HSU-a, koje će večeras kontaktirati putem e-maila.

Razgovarali smo isključivo o umirovljeničkim problemima i programskim smjernicama HSU-a koje su sadržane u 19 točaka i premijer Plenković ne negira nijedan od tih stavova, ali da poučen lošim iskustvom s potpisivanjem, premijer želi razgovarati od problema do problema, rekao je Hrelja novinarima.

"Ono što bi se moglo reći da je dogovoreno, je da bi se u ovoj godini trebao riješiti dodatak od 27 posto za nove umirovljenike i riješiti problem umirovljenika koji su imali dokupljenu mirovinu, najviše iz državnih firmi", dodao je.

Hrelja kaže da bi se bez većih problema u ovoj godini moglo prenijeti i vlasništvo nad domovima umirovljenika na njihove osnivače, odnosno županije ili gradove.

"Oko toga nema prijepora za prvu godinu, a ostalo, premijer kaže, treba malo računati i predviđati u proračunima. Hoće li to zadovoljiti Predsjedništvo i Središnji odbor HSU, ja to ne znam", izjavio je predsjednik HSU-a.

Potvrdio je da će večeras zato poslati e-mailove svim članovima Predsjedništva i Središnjeg odbora stranke neka se očituju, pri čemu nije želio prejudicirati njihovu odluku. No, kazao je Hrelja na novinarski upit, ako će glas HSU-a biti presudan, neće podržati Vladu.

"Ako ja dobro znam matematiku, vrti se negdje između 79 i 81 glas", rekao je.

"Ja bih riskirao jer lako se može i ta koalicija napustiti ako se ne ispoštuje ono što piše u programskim načelima. Onaj tko ne riskira neće nikada ništa postići. Ja znam da je ovo neuobičajeno što se događa, ali je to svojevrsna žrtva za vraćanje rijeke u korito i neku mirniju plovidbu", zaključio je Hrelja.

--------------------

20:22 Još uvijek se očekuje dolazak premijera Andreja Plenkovića na sjednicu Predsjedništva HDZ-a. Prema informacijama televizije N1, on još nije napustio Banske dvore.

--------------------

19:58 Nova TV javlja da će novi ministar pravosuđa vrlo vjerojatno biti Dražen Bošnjaković, koji je tu funkciju svojevremeno obaljvao u mandatu Jadranke Kosor. Prilikom dolaska na sjednicu Predsjedništva HDZ-a, koja je zakazana za 20 sati, Vladimir Šeks je novinarima u nekoliko navrata rekao da će 'sve biti u najboljem redu'. Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić samo je kratko dobacio da 'Hrvatska ide dalje'.

--------------------

19:18 Zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek izlazeći oko 19 sati iz Banskih dvora izjavio je novinarima kako ih je predsjednik Vlade Andrej Plenković informirao o situaciji i kako idu pregovori o formiranju saborske većine, naglasivši da predstavnici manjina i dalje podržavaju Vladu.

Nakon toga, smo razgovarali o programu koje usaglašavamo već osam mjeseci, dodao je Bilek.

Klub zastupnika nacionalnih manjina i dalje daje potporu premijeru Plenkoviću i hrvatskoj Vladi, istaknuo je Bilek. Ocijenio je kako je vrlo moguće da će u petak biti predstavljeni novi ministri u Hrvatskom saboru, dodavši kako vjeruje da je sve dogovoreno.

I predsjednik HSLS-a Darinko Kosor dolazeći na sastanak u Banske dvore izjavio je kako će podržati većinu koja će biti dogovorena danas i sutra i podržati Vladu.

O novim ministrima će govoriti premijer, rekao je Kosor, odgovarajući na novinarske upite te naglasio kako je važna stabilnost Hrvatske da bi se riješili problemi Agrokora, gospodarski problemi, a dolazi i turistička sezona te treba riješiti pitanje graničnih prijelaza. Mislim, da su to građanima najvažnije teme, zaključio je Kosor.

Na sastanak u Vladu je pristigao i saborski zastupnik Branko Hrg (HDS).

--------------------

19:02 Zastupnici nacionalnih manjina izašli su iz Banskih dvora, a kako javlja televizija N1, kažu da bi novi ministri u Hrvatskom saboru trebali biti predstavljeni u petak.

--------------------

18:48 Saborski zastupnik i predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja dolazeći u četvrtak kasno popodne u Banske dvore novinarima je kratko rekao da će u Vladi razgovarati o suradnji i o umirovljeničkim problemima koje je moguće riješiti u idućem razdoblju.

Nešto ranije poslijepodne u Vladu je došao državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Robert Kopal, no nije dao izjavu novinarima. Iz Banskih dvora je izašao ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić, koji također nije želio odgovarati na novinarska pitanja.

Prije njih u Banske dvore su popodne pristigli saborski zastupnici nacionalnih manjina koji su novinarima kratko izjavili da idu na sastanak u Vladu.

Inače, u 20 sati trebala bi započeti i sjednica Predsjedništva HDZ-a, koja je prvotno bila sazvana za srijedu poslijepodne, ali je bez obrazloženja bila odgođena.

--------------------

18:02 U zgradu Vlade ušao je državni tajnik u MUP-u Robert Kopal, kojega se spominje kao mogućeg novog ministra unutarnjih poslova.

U Banske dvore su u četvrtak popodne pristigli i saborski zastupnici nacionalnih manjina koji su novinarima kratko izjavili da idu na sastanak u Vladu.

Ušli su zastupnici Milorad Pupovac, Furio Radin, Vladimir Bilek, Veljko Kajtazi, Robert Jankovics i Ermina Lekaj Prljaskaj.

Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin upitan o kakvom se sastanku radi, samo je kratko rekao - "informativnom". Na dodatni novinarski upit može li biti precizniji što to znači - rekao kako na sastanak idu radi informacija.

Nešto ranije u Vladu su se vratili član HDZ-ovog Predsjedništva i ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić, koji se zadržao nešto više od pola sata, te predsjednik HDZ-ova Kluba saborskih zastupnika Branko Bačić.

Ranije danas u Vladi su na pregovorima s HDZ-ovim predstavnicima bili vršitelj dužnosti predsjednika HNS-a Predrag Štomar i predsjednik Središnjeg odbora HNS-a Matija Posavec.

--------------------

17:25 Nakon više od osam sati provedenih u Banskim dvorima iz njih je izašao ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić, javlja televizija N1, čiji reporter kaže da mu je Barišić izgledao dosta pokislo. Nije davao izjave.

--------------------

14:58 Hrvatska narodna stranka, prema informacijama s pregovora koji su u tijeku u Banskim dvorima, imat će dva ministarstva i mjesto potpredsjednika Vlade.

HNS je, kažu izvori, morao odustati od Ministarstva pravosuđa koje je trebao voditi sudac Vrhovnog suda Ranko Marijan zbog činjenice da Plenkovićevoj većini doprinose s pet, a ne sa svih devet zastupnika.

Ministarstvo graditeljstva prema dogovoru bi trebao voditi Predrag Štromar, koji će biti i potpredsjednik Vlade, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Blaženka Divjak, bivša prorektorica Sveučilišta u Zagrebu.

--------------------

14:20 - U Vladi je završena prva runda pregovora između HNS-a i HDZ-a. Pred novinare je izašao v.d. predsjednika HNS-a Predrag Štromar koji je rekao da pregovori idu u dobrom smjeru.

- Sve je OK, pregovori će se nastaviti i kad ih završimo, organizirat ćemo pressicu i objaviti što smo dogovorili - rekao je Štromar dodajući da mu je cilj unijeti HNS-ove vrijednosti u hrvatsku vladu.

- Nema ustupaka. Još ništa nije odlučeno o ministarskim mjestima. Mi ćemo završiti pregovore ako će oni biti na taj način da te vrijednosti možemo prenijeti na cijelo hrvatsko društvo.

Na opasku novinara kako je HDZ uništio sve svoje bivše koalicijske partnere i zašto misli da to neće napraviti i s HNS-om, Štromar je odgovorio.

Zagreb, 080617. 
Vlada Banski dvori.
U Banskim dvorima traju pregovori izmedju HNS-a i HDZ-a.
Na fotografiji: Matija Posavec i Predrag Stromar, izjava za medije.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Zagreb, 080617. 
Vlada Banski dvori.
U Banskim dvorima traju pregovori izmedju HNS-a i HDZ-a.
Na fotografiji: Matija Posavec i Predrag Stromar, izjava za medije.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Zagreb, 080617. 
Vlada Banski dvori.
U Banskim dvorima traju pregovori izmedju HNS-a i HDZ-a.
Na fotografiji: Matija Posavec i Predrag Stromar, izjava za medije.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / HANZA MEDIA

- Puno smo razgovarali, vagali smo između nekoliko opcija, ali stavili smo Hrvatske ispred stranke. Vjerujemo da nemamo alternativu, a želimo uštedjeti i 200 milijuna kuna koje bi potrošili na izbore.

- Želim naglasiti da ne spašavamo svoju kožu, naš je cilj spasiti Hrvatsku. Stranka neće propasti, štoviše, ako dobro odradimo posao, sigurno ćemo biti još jači.

Štromar je ponovio da im je reforma obrazovanja glavni cilj.

- Zna se koji je naš uvjet, želimo voditi tu reformu. Naravno, u tom slučaju trebamo ministarstvo obrazovanja.

--------------------------

NOVO 13:40 'Još uvijek očekujem od premijera Plenkovića da se distancira od govora isključivosti vezano uz nacionalne manjine, mi smo jučer u Klubu nacionalnih manjina razgovarali i naš je stav da je ulazak HNS-a ugodna vijest u smislu pomicanja prema centru', kazao je zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin u razgovoru za N1.

--------------------------

13:20 Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg pri izlasku iz Vlade novinarima je rekao da bi za nekoliko sati ili najkasnije sutra trebalo biti poznato tko su novi ministri, javlja N1.

Međutim, ni on, kao ni ministar graditeljstva Lovro Kuščević koju minutu ranije, nije želio otkriti sastav buduće Vlade, već su poručili da će sve reći premijer Andrej Plenković.

--------------------------

12:18 U zgradu Vlade na Markovu trgu oko podneva su, odbijajući davati izjave, ušli predsjednik Središnjeg odbora HNS-a Matija Posavec i v.d. predsjednika Predrag Štromar, koji čine pregovarački tim Hrvatske narodne stranke koja je u srijedu odlučila pristupiti pregovorima oko stvaranje koalicije s HDZ-om i ulaska u Vladu Andreja Plenkovića.

Prethodno su u Vladu ušli i predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković i šef Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić. Ni oni nisu željeli davati izjave.

--------------------------

11:32 Božica Makar iz HNS-a kaže da su oni legalistička stranka, i da je napravila kako je tražio odbor. Tvrdi da nije znala prije za razgovore ako ih je bilo, saznala je u ponedjeljak i pričala sa svojima na lokalnoj razini.

- Ništa nije konačno, mi imamo svoje uvjete, kaže.

- I Glasnović i Esih i Hasanbegović su uvjet, i ministarstvo obrazovanja koje će provesti kurikularnu reformu. Ne mislim da smo izdali birače ni da smo prekršili sporazum jer se Narodna koalicija ionako raspala nakon izbora - poručila je Makar.

--------------------------

11:18 Jučer sam zatvorila vrata HNS-u, rekla je novinarima u Saboru Anka Mrak Taritaš.

Opširnije pročitajte OVDJE

Zagreb, 080617.
Kneza Mislava.
Clanovi HNS-a nezadovoljni jucerasnjom odlukom o ulasku HNS-a u koaliciju sa HDZ-om pale svijece pred sjedistem stranke.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / HANZA MEDIA

Pale se vijeće ispred središnjice HNS-a...

--------------------------

11:09 Kao što su najavili, nezadovoljni HNS-ovci u 11 sati okupili su se ispred sjedišta stranke kako bi zapalili svijeću. Neki ostavljaju na vratima i HNS-ove narančaste majice.

- Prodali smo se za nekoliko fotelja, poručili su nezadovoljni HNS-ovci te zaključili: 'Jučer je umro HNS'.

Zagreb, 080617.
Kneza Mislava.
Clanovi HNS-a nezadovoljni jucerasnjom odlukom o ulasku HNS-a u koaliciju sa HDZ-om pale svijece pred sjedistem stranke.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / HANZA MEDIA

Zagreb, 080617.
Kneza Mislava.
Clanovi HNS-a nezadovoljni jucerasnjom odlukom o ulasku HNS-a u koaliciju sa HDZ-om pale svijece pred sjedistem stranke.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / HANZA MEDIA

Zagreb, 080617.
Kneza Mislava.
Clanovi HNS-a nezadovoljni jucerasnjom odlukom o ulasku HNS-a u koaliciju sa HDZ-om pale svijece pred sjedistem stranke.
Jedan od clanova stranke pokazuje fotografiju sa Savkom Dabcevic Kucar.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

--------------------------

11:05 Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin izjavio je kako će ipak podržati Vladu.

--------------------------

10:55 Predrag Štromar, v.d. predsjednika HNS-a, rekao je novinarima ispred sjedišta stranke kako će on i Matija Posavec pregovarati s HDZ-om, ali i da neće smanjiti zahtjeve iako imaju manje ruku u Saboru. Pregovori će se održati odmah nakon sjednice Vlade.

- Tražimo da ova država ide u boljem i tolerantnijem smjeru, i otvorenom društvu, rekao je Štromar, a prenosi HRT.

--------------------------

10:18 Blaženka Divjak, kandidatkinja HNS-a za novu ministricu obrazovanja, rekla je da je potreban novi natječaj za voditelja ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu, dodavši da treba naravno sve prije provjeriti.

- Ključna je depolitizacija obrazovanja i rad u smislu da ima koristi za sve, a ne samo za neke, Sigurno je da kurikularna reforma nema alternativu, rekla je novinarima, ali istaknula da treba vidjeti kako će ići dogovori s HDZ-om.

--------------------------

10:10 Ministar zdravstva Milan Kujundžić (HDZ) komentirao je formiranje nove vladajuće koalicije HDZ-a i HNS-a te rekao kako vjeruje da taj kompromis neće oslabiti HDZ, a nužan je za stabilnost države, a vjeruje i da on ostaje ministar zdravstva.

- Na duge staze što će to značiti vidjet ćemo, vrijeme će pokazati, izjavio je Kujundžić prije sjednice Vlade upitan je li koalicija s HNS-om izdaja HDZ-ovih načela.

Na suradnju HDZ-a i HNS-a Kujundžić gleda kao na kompromis, nužan i u životu i politici.

To što HNS traži tri ministarstva i potpredsjedničko mjesto u Vladi, iako ima samo pet saborskih zastupnika, nazvao je "relativno kategorijom".

--------------------------

10:05 Član HDZ-ova predsjedništva i ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić izjavio je u četvrtak na pitanje novinara o suradnji HDZ-a i HNS-a da je svaka suradnja koja omogućuje stabilnost i nastavak pozitivnih ekonomskih trendova dobra za Republiku Hrvatsku.

Nije želio odgovoriti na novinarski upit ostaje li u svome resoru, odnosno dobiva li novi.

--------------------------

9:42 Stjepan Čuraj, koji će u Saboru zamijeniti Ivana Vrdoljaka, u razgovoru za Novi dan N1 televizije rekao je da će poštivati sve odluke vodstva stranke.

9:40 U HNS je stigao i glavni tajnik stranke Srećko Ferenčak i rekao samo da 'nije on za javne izjave'.

9:35 'Imena nisu važna, važna je Hrvatska i stabilnost Vlade, ne moram biti ministar', rekao je novinarima pri dolasku na sjednicu Vlade ministar graditeljstva Lovro Kuščević, ali otkrio da još nije razgovarao s premijerom Andrejem Plenkovićem.

9:32 Sabor je očekivano započeo zahtjevima za desetominutnom stankom zbog aktualne političke situacije i Agrokora.

9:02 U zgradu Vlade ušao je ministar znanosti i obrazovanja, Pavo Barišić, i to u - najblaže rečeno - prilično neraspoloženom izdanju, a novinarska pitanja je ignorirao, javlja N1.

Anka Mrak-Taritaš obratit će se novinarima oko 10 sati.

8:40 Ivan Vrdoljak došao je u HNS, kako je rekao, popuniti formulare za odlazak iz Sabora, a jučerašnji obrat na Središnjem odboru nije želio komentirati.

Ivan Vrdoljak rekao je da će poslati pismo svim članovima stranke, a o obraćanju javnosti će 'još razmisliti'.

ZAGREB - Nakon što je jučer Središnji odbor HNS-a odlučio da ipak ulazi u pregovore za sklapanje koalicije s HDZ-om, čekamo daljnje koraje predtsavnika dviju stranaka. Prema neslužbenih informacijama, pregovori bi trebali početi danas oko podneva, javlja N1 televizija.

To je, međutim, neslužbena informacija, jer službenu nije moguće dobiti zbog šutnje s obje strane. Danas se očekuje i da će se javnosti danas obratiti i Anka Mrka Taritaš.

N1 ima neslužbene informacije i da bi se pred HNS-om danas mogli okupiti nezadovoljni članovi kako bi zapalili svijeću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:54