Premijeri Kosor i Pahor postigli dogovor o deblokadi

LJUBLJANA - Premijeri Hrvatske i Slovenije Jadranka Kosor i Borut Pahor dogovorili su na današnjem sastanku načine rješavanja granice i deblokade hrvatskih pregovora s EU-om.



Premijerka Kosor je neposredno prije izlaska pred novinare faksom iz slovenske vlade švedskom predsjedništvu uputila pismo da nijedan dokument, stajalište, pisana ili usmena izjava u okviru pregovaračkog procesa Hrvatske s EU-om ne prejudicira rješavanje granice.



Komentar Željka Trkanjca: Spor koji je štetio i njima, ali Hrvatskoj ipak više
U pismu stoji i da je 25. lipnja 1991. granični datum od kojeg će se polaziti pri određivanju granice. Nijedan dokument niti jednostrani potez nakon tog datuma neće imati pravnog učinka pred nekim pravnim tijelom.



Nadalje, dvije su strane postigle dogovor da će nastaviti pregovore o međunarodnoj arbitraži kako je predlagala Europska komisija, drugim riječima povjerenik Olli Rehn i to s datumom 15. lipnja 2009. godine.



Pahor je tako rekao da će se sporazum o načinu rješavanja granice postići prije slovenske ratifikacije ulaska Hrvatske u EU



U zamjenu za to slovenska vlada će predložiti odboru za vanjsku politiku i europska pitanja da Slovenija ukine svoje zadrške prema nastavku hrvatskih pregovora.



Ako odbor to prihvati slovenska vlada će predložiti da se što prije održi međuvladina konferencija i da se simultano nastave pregovori i riješe granična pitanja. Podsjetimo, Slovenija je blokirala devet poglavlja za otvaranje i pet za zatvaranje.



O važnosti današnjeg susreta govori i činjenica da je na sastanku bio i veliki broj veleposlanika iz europskih zemalja.



Nakon gotovo povijesnog sastanka premijerka Kosor i njezin kolega Pahor odlučili su se prošetati ulicama Ljubljane, te su svratili u hotel Union na kratku kavu. Naša je premijerka rekla kako je kava bila jako fina, a račun je platio domaćin, premijer Pahor.





Nikolina Šajn
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:36