BODYGUARD

PLENKOVIĆ IMA NOVOG ŠEFA OSIGURANJA Dosad je čuvao Miru Kovača, Jadranku Kosor i Borisa Šprema, mjesečni trošak zaštite procjenjuje se na 400.000 kn

 Goran Mehkek / CROPIX

Ilija Horvat postavljen je za šefa osiguranja budućeg premijera Andreja Plenkovića. Već je radio posao šefa osiguranja bivše premijerke Jadranke Kosor, ali i nekadašnjeg predsjednika Sabora Borisa Šprema.

Na novu je dužnost došao iz Ministarstva vanjskih poslova, gdje je bio šef službe osiguranja donedavnog ministra Mire Kovača. U timu za osiguranje premijera je 18 osoba, šest ih je u smjeni, i najmanje tri automobila. Plenković je status štićene osobe dobio nakon što je postao mandatar Vlade pa su se o njegovoj sigurnosti počeli brinuti MUP-ovi djelatnici Službe za osiguranje i zaštitu štićenih osoba. Kako saznajemo, Plenković je, kao i njegovi prethodnici, izabrao svog šefa osiguranja, što iskusni policijski djelatnici smatraju sasvim pogrešnom praksom. Naime, smatra se da političari ne bi smjeli imati utjecaj na izbor svog osiguranja, nego bi to trebala određivati struka.

Šef premijerova osiguranja izuzetno je važna pozicija pa ni ovo imenovanje nije prošlo bez velike borbe i drame. Prema informacijama Jutarnjeg lista, jedna struja unutar HDZ-a premijeru je za šefa osiguranja željela nametnuti Sinišu Vukosava preko Ivana Arbutine, donedavnog šefa Uprave za posebne poslove sigurnosti, u sklopu koje je Služba za osiguranje i zaštitu štićenih osoba. No, Arbutina je u tišini smijenjen, a umjesto njega je imenovan Predrag Brkopac iz Odjela općeg kriminaliteta u Ravnateljstvu policije.

Ovo rješenje iznenadilo je naše sugovornike s obzirom da je, prema njihovim riječima, Brkopac iskusni kriminalist koji se nikad nije bavio poslovima zaštite. On je prije dolaska u Ravnateljstvo bio na čelu tadašnjeg Sektora općeg kriminaliteta, gdje je došao iz Policijske uprave zagrebačke u kojoj je također bio na čelu Sektora općeg kriminaliteta. Brkopac je navodno u dobrim odnosima s Božom Petrovim, s kojim se susretao dok se tražio ministar unutarnjih poslova u Vladi Tihomira Oreškovića.

U sklopu te uprave je oko 600 djelatnika koji se brinu za osiguranje visokih domaćih i stranih dužnosnika te zaštitu štićenih objekata i prostora. U MUP-u odbijaju reći koliko je ljudi zaposleno na tim poslovima, no neslužbeno doznajemo da je najviše, oko 500 policajaca, zaposleno na poslovima zaštite objekata, a za neposredno tjelesno osiguranje najviših državnih i pravosudnih dužnosnika te članova njihovih obitelji zaduženo je oko 40 “bodyguarda”.

U ovom trenutku, prema MUP-ovim podacima, njihovi djelatnici štite 24 osobe. Prema Uredbi o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja, štićene osobe podijeljene su u tri kategorije, i prema tom popisu u ovom trenutku u državi je 18 štićenih osoba, što uključuje predsjednicu države, predsjednike Ustavnog i Vrhovnog suda, ministre obrane, unutarnjih poslova i vanjskih poslova, premijera, potpredsjednike Vlade itd. Tko je među preostalih šest štićenih osoba, u MUP-u drže tajnim podatkom. MUP također tajnim podatkom smatra troškove osiguranja štićenih osoba.

Željko Cvrtila, stručnjak za sigurnost, pak, tvrdi da se troškovi osiguranja premijera mjesečno penju i do 400 tisuća kuna. “Tu su troškovi tri automobila, u svakom su po dva MUP-ova djelatnika, kad se tome dodaju troškovi putovanja, smještaja, plaća, troškovi policajaca u odorama koji borave ispred stambenog objekta štićene osobe, dolazimo do tog iznosa.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 15:10