STRAŠNO SVJEDOČANSTVO

PREŽIVJELI IZ DJEČJEG KONC LOGORA U SISKU 'Kako oprostiti masovno ubojstvo djece? Neka se krivci kazne'

Više od dvije tisuće djece žrtava ustaškog koncentracijaskog logora pokopano je u Sisku

SISAK - Traže od nas preživjelih zatočenika dječjih koncentracijskih logora, da oprostimo. Ali kako oprostiti onima koji su počinili zlodjela poput masovnih ubojstava djece. Teško je oprostiti takve zločine i zato tražimo da se krivci kazne. Rekao je ovo u subotu u Sisku Milinko Čekić, predsjednik udruženja jasenovačkih logoraša iz Beograda, na komemoraciji na dječjem groblju, održanoj u čast više od dvije tisuće djece pokopane na tom mjestu.

Kod spomen obilježja dječjeg groblja, na kojem su pokopana djeca žrtve ustaškog koncentracijaskog logora u Sisku iz 1942. i 1943. godine , govorio je i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac. Istaknuo je kako se i danas moramo boriti protiv onih koji bi zaboravili, negirali, ili opravdavali ovaj i slične zločine.

- Ovoj ćemo djeci odati najveću počast ako to ne dozvolimo, ako se izborimo za živimo u državi tolerancije i ravnopravnosti, rekao je Pupovac. Kroz zloglasni sisački dječji koncnetracijski logor prošlo oko sedam tisuća djece, većinom s Kozare, Banije i Korduna, točan broj umrle i ubijene djece se ne zna, ali ih je više od dvije tisuće. Isto toliko djece spasile su hrvatske obitelji većinom iz Siska i okolice, te aktivisti Crvenog križa, a ta su djeca u Sisku ostala i živjeti. I njima treba odati veliko priznanje, rečeno je na komemoraciji u Sisku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:54