LOŠA ISKUSTVA

PRIČE OGORČENIH PODSTANARA Otkrili na kakve su sve stanove naišli: 'Nisam očekivao mnogo, ali kad sam zavirio ispod madraca, dočekao me najveći šok'

 
Ilustracija

S dolaskom ljetnih mjeseci u Osijeku su se, prema običaju, počeli prazniti unajmljeni stanovi, u kojima inače velikim dijelom žive studenti. Upravo zbog toga srpanj i kolovoz pravo su vrijeme samcima, mladim parovima, obiteljima, ali i studentima da potraže novi stan. Glas Slavonije istražio je stanje na osječkom tržištu stanova za iznajmljivanje.

- Moja je potraga za stanom u Osijeku krenula sredinom lipnja. Budući da mi je smještaj trebao hitno zbog novog posla, od kojeg sam bio udaljen 40-ak kilometara, za prvu ruku nisam stigao previše birati. Lokacija mi je savršeno odgovarala, cijena najma bila mi je malo previsoka s obzirom na kvadraturu i činjenicu da je stan u suterenu, ali svejedno nisam očekivao ono što sam našao u stanu. Prozori su bili doslovce blatni, oko tuš-kabine i iza perilice rublja nakupila se tona prašine, kao i iza kreveta. Štoviše, kad sam zavirio ispod madraca, dočekao me najveći šok: nije bilo podnice, nego je madrac bio postavljen na očito nasumično prikupljene daske i propao sam čim sam pokušao leći na njega - pojadao se jedan čitatelj.

Prilikom posjeta navedenoj zgradi gospođa koja ondje živi već godinama povjerila je kako su najmodavci prenamijenili podrume i skladišta u stanove i sada ih masno naplaćuju jer misle da je dobra lokacija dovoljan razlog za to.

Dojmove spomenutog čitatelja dijeli i mlada zaposlena žena koja je imala vrlo slično iskustvo.

- U Osijeku je jako teško naći pristojan i cijenom prihvatljiv stan za jednu osobu. Garsonijere od 20 kvadrata, neprimjerene za život, iznajmljuju se i za do 1500 kuna mjesečno! Kad dugo tražiš stan i ne uspiješ ga pronaći, a već potrošiš mnogo vremena, živaca i novca na telefon, onda moraš uzeti ono što je ostalo, pa makar bilo najskuplje ili najgore – kaže Tina.

Ni priče studenata nisu znatno sretnije.

- Cijene stanova koji se iznajmljuju u Osijeku uglavnom su previsoke. Prije se bar znalo da su stanovi najskuplji u samom središtu grada, i(li) ako su iznimno lijepo uređeni, a sada su se u svim dijelovima Osijeka cijene gotovo izjednačile, dakle ne ovise o lokaciji, kvadraturi, uređenosti i opremljenosti stana, što nikako nije u redu – kaže studentica Marija, koja s prijeteljicom i cimericom traži dvosoban stan, no dosad nije pronašla jeftiniji od 1800 kuna mjesečno.

Studentica Jasna nema toliko zamjerki na stan koji je iznajmila koliko na gazdaricu koja, kaže, ne poštuje njezin privatni prostor.

- Studentica sam treće godine i već dugo tražim novi stan da ga unajmim. Stan u kojem sam trenutačno posve je u redu kada su u pitanju cijena i uređenost, ali želim se preseliti zbog gazdarice koja živi u zgradi prekoputa. Naime, čim shvati da sam u stanu, dođe i smeta mi. Kad za vikend odem kući k roditeljima, ulazi u stan i kopa mi po stvarima, premješta ih i ostavlja neumjesne poruke – prepričava svoje loše iskustvo Jasna.

- Iznajmljivači stanova često ne govore istinu kad ih pitam o uređenosti i opremljenosti stana i zovu da ga dođem pogledati, iako uvijek odmah naglasim da stan neću unajmiti ako je u lošem stanju ili nema internet. Znalo se dogoditi da dođem vidjeti stan i da nije ni u približnom stanju kakvim ga je vlasnik opisao, dapače, u katastrofalnom – bez hladnjaka, perilice za rublje, s pokidanim i trulim namještajem i uništenim sanitarijama. Osim toga, preko telefona tvrde da je internet dostupan, a kad dođeš kažu da se možeš spojiti na gradski Wi-Fi Hotspot - opisao je za Glas Slavonije svoje iskustvo apsolvent Marin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:24