PODRŠKA ODVAŽNIMA

'PRIJAVA KRIMINALA NIJE KLEVETA, NEGO GRAĐANSKA DUŽNOST' Prvi put u povijesti hrvatski sud podržao zviždače

Sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Ivona Horvatić mogla bi ući u anale hrvatskog pravosuđa
 Slobodna Dalmacija

Sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Ivona Horvatić mogla bi ući u anale hrvatskog pravosuđa. Ne zato što je u četvrtak nepravomoćno oslobodila “zviždača“ i bivšeg pravnika zagrebačkog javnog poduzeća URIHO Vlatka Klarića, kojega je ravnatelj URIH-a Josip Držaić optužio za klevetu nakon što je Klarić javno iznio sumnje na kriminal u tvrtki, već zato što je u obrazloženju presude istaknula kako prijava kriminala nije kleveta, nego građanska dužnost, javlja Slobodna Dalmacija.

Kao što je odmah nakon presude naglasila predsjednica Udruge “Zviždač“ i najpoznatija hrvatska “zviždačica“ Vesna Balenović, to je prvi put u povijesti hrvatske pravne države da je neki sudac i službeno ohrabrio građane da postanu “zviždači“. URIHO je zagrebačko javno poduzeće koje zapošljava oko 350 osoba s invaliditetom. Zbog specifične strukture zaposlenih državna i gradska poduzeća rezerviranim natječajima dodjeljuju URIH-u brojne višemilijunske poslove, a problem je nastao kada je ravnatelj URIH-a Josip Držaić, prema tvrdnjama pravnika Klarića, te poslove počeo prepuštati podizvođačima, prema vlastitom odabiru i bez natječaja, čime su invalidi postali paravan za milijunske poslove.

Nakon što je Klarić javno, preko medija, upozorio na te malverzacije te kazneno prijavio Držaića, od ravnatelja je u lipnju prošle godine dobio otkaz i tužbu za klevetu. Sutkinja Horvatić u cijelosti je prihvatila Klarićeve navode da upozoravanjem na nezakonitosti i koruptivne radnje nije nikoga oklevetao, već da je time u javnom interesu ispunio svoju građansku dužnost. Postavlja se pitanje je li to mali korak za Vlatka Klarića, a veliki za pravnu državu Hrvatsku. – Iz Udruge “Zviždač“ moramo reći da nam je ova presuda sutkinje Horvatić veliko ohrabrenje jer je ovo prvi put u 12 godina, otkad su mene izbacili iz Ine, da se jedan sudac drznuo objaviti kako je prijava kriminala građanska dužnost – kaže nam Vesna Balenović te nastavlja:

– Naravno da neće sada građani pohrliti prijavljivati kriminal u svojim tvrtkama, jer su na mojem primjeru vidjeli što je pedagoška mjera prema “zviždačima“. Još će puno sudaca poput Ivone Horvatić trebati da se građani ohrabre, a krajnji cilj nije ohrabrenje građana, nego da se “zviždači“ vrate na posao. Ali ovo jest prvi korak, jer “zviždači“ su jedine osobe koje će Hrvatsku izvesti iz korupcije – zaključuje Balenović, a prenosi Slobodna Dalmacija.









Izloženi su mobingu

– Ova presuda sutkinje Horvatić možda će pomoći budućim ‘zviždačima’ ako su optuženi za klevetu, ali naš je zakon jako problematičan kad se radi o mobingu nad ‘zviždačima’. Naime, od diskriminacije i mobinga na poslu zakon dobro štiti manjine, ali ne i obične građane, pa se događa da radnik prijavi kriminal i nakon toga je izložen mobingu koji ne može dokazati – kaže odvjetnik Goran Poljak, koji je svojedobno branio radnice splitskog “Uzora“ u sporu s vlasnikom te tvrtke Brunom Orešarom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:55