MINISTAR FINANCIJA

PRIJAVE ZA SUKOB INTERESA Zdravka Marića terete na svim razinama za pogodovanje tvrtki iz koje je došao

 CROPIX

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa od veljače ove godine do danas primilo je čak pet prijava protiv ministra financija Zdravka Marića, potvrdili su nam iz toga tijela. Sve prijave spojene su u jedan predmet. Povjerenstvo još nije odlučivalo hoće li ili neće pokrenuti postupak protiv Zdravka Marića jer se, kako tvrde, podaci i dokumentacija potrebni za donošenje te odluke još uvijek prikupljaju.

Podsjetimo, nakon podnesene prijave Povjerenstvo odlučuje u dva koraka. U prvom, na temelju prikupljenih preliminarnih podataka odlučuje hoće li uopće pokrenuti postupak protiv nekog državnog dužnosnika. Ako odluče pokrenuti postupak, u drugom koraku članovi Povjerenstva prikupljaju detaljne podatke i dokumentaciju na temelju koje mogu zaključiti je li dužnosnik u sukobu interesa ili nije. U slučaju ministra Marića još nije poduzet prvi korak. Ministar financija dospio je pod sumnju u sukob interesa i prije nego što se u javnost probila vijest da je kriza u Agorkoru takvih razmjera da koncern dobiva privremenu upravu.

1. Prva prijava, prema podacima Povjerenstva za sukob interesa protiv Zdravka Marića podnesena je 27. veljče ove godine, a povod joj je porezna reforma koja je stupila na snagu početkom godine. U prijavi se navodi kako je u javnosti stvoren dojam da porezna reforma čiji je predlagatelj upravo ministar Marić nije u javnom, već u interesu bivšeg Marićeva poslodavaca, koncerna Agrokor.

2. Druga prijava stigla je 16. ožujka. U njoj se ukazuje na Marićev mogući sukob interesa u slučaju da Agrokorov porezni dug premašuje 300.000 kuna. U tome slučaju, tvrdi prijavitelj, Porezna uprava može pogodovati Agrokoru u postupku reprograma poreznog duga, tj. dogovaranja njegove obročne otplate. Rizik sukoba interesa je, tvrdi prijavitelj, još veći ako se uzme u obzir činjenica da je jedan od prvih Marićevih poteza u mandatu Plenkovićeve Vlade bila odluka da se “lista srama”, tj. lista velikih poreznih dužnika, umjesto svaka tri mjeseca, objavljuje samo jednom godišnje, i to u listopadu. U istoj prijavi Marića se tereti za mogući sukob interesa jer je nazočio tajnom sastanku predstavnika Vlade s Todorićem održanom 5. ožujka.

3. Treća prijava Povjerenstvu je podnesena 23. ožujka, a slična je prethodnoj jer njezin autor traži da Povjerenstvo ispita je li Porezna uprava pogodovala Agrokoru u reprogramu poreznog duga.

4. Četvrta prijava protiv Marića stigla je u Povjerenstvo 11. travnja, dan nakon stupanja na snagu lex Agrokor. U njoj se od Povjerenstva traži da ispita je li ministar financija u sukobu interesa kroz promjene Zakona o faktoringu i reprogramu poreznog duga Agrokoru.

5. Peta i zasad zadnja prijava stigla je Povjerenstvu 3. lipnja, a njezin autor navodi da se Zdravko Marić kao ministar financija nalazi u situaciji sukoba interesa na više razina: kroz donošenje zakona, kroz fiskalnu, monetarnu i kreditnu politiku koju donosi, jer na sve te načine može pogodovati Agrokoru, koncernu u kojem je do dolaska u Vladu obavljao visoku menadžersku funkciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:04