METROPOLA

'PRIORITET JE DA SRUŠIMO BANDIĆA, MAKAR I S NJOM' SDP nema čovjeka za Zagreb, moguća podrška Anki Mrak

 Davor Pongračić / CROPIX

- ‘Slažem se da nam u Zagrebu prioritet treba biti skidanje Milana Bandića s vlasti, pa i njegova koruptivnog sustava. U SDP-u trenutno ne vidim kandidata za gradonačelnika Zagreba, stoga mislim da ne treba a priori odbaciti mogućnost davanje podrške Anki Mrak Taritaš’.

Izjavio je to jučer za Jutarnji list Mihael Zmajlović, član Predsjedništva SDP-a, komentirajući najavu novoizabranog potpredsjednika SDP-a Grbina koji je protekli vikend otvorio temu mogućnosti da bi SDP na lokalnim izborima 2017. u Zagrebu možda mogao podržati HNS-ovu kandidatkinju.

Neslužbeno, pak, doznajemo da HNS navodno SDP-u nudi da oni u Zagrebu podrže njihovu kandidatkinju dok bi u tom slučaju HNS navodno dao potporu SDP-ovim kandidatima u Rijeci i Splitu.

Mrak-Taritaš nam je jučer rekla da nitko iz SDP-a s njom o tome još nije razgovarao.

- Ne mogu reći da mi ne godi najava Grbina oko moguće podrške SDP-a, ali njima treba dati vremena da se konsolidiraju, prošli su teško razdoblje, pa možemo razgovarati kasnije, sad je Advent, jer lokalni izbori u Zagrebu su više od stranačke priče - izjavila je Mrak-Taritaš. Izvor blizak vrhu SDP-a jučer je za Jutarnji relativizirao tu mogućnost rekavši da SDP mora imati svog kandidata za gradonačelnika u Zagrebu.

Naš drugi izvor iz zagrebačkog SDP-a, pak, zamjera Grbinu jer se, kaže, “zalijeće u medije”.

- Gorimo li mi njemu koga da podrži u Puli? Mislim da HNS nije bio korektan jer je Mrak-Taritaš ušla u kampanju dok su u SDP-u bili unutarstranački izbori, a HNS je samo u Zagrebu tako rano krenuo u kampanju - komentira naš sugovornik iz zagrebačkog SDP-a te odbacuje mogućnost da bi se za gradonačelnika kandidirao Davor Bernardić jer smatra da se predsjednik stranke treba pripremiti da bude protukandidat za funkciju premijera.

U kuloarima se kao kandidat počeo posljednjih dana spominjati i Ivo Jelušić, no Željka Antunović odbacila je takvu mogućnost.

- Naravno da će stranka putem ankete ispitati rejting pojedinih kandidata - kaže nam izvor blizak stranci.

No, na pitanje o potencijalnim konkretnim imenima nije želio govoriti jer smatra da treba pričekati. Drži da prvo treba vidjeti što će se odigrati na relaciji HDZ- Bandić oko proračuna, a tek onda će se razgovarati o kandidatima.

- Ne skači na prvu, kaže narodna mudrost, stoga ćemo pričekati da stranačka tijela odluče - komentira naš sugovornik iz vrha stranke. Zlatko Komadina, također potpredsjednik SDP-a i blizak Bernardićev suradnik, je, pak, za Novi list također rekao da ‘svatko ima pravo iznositi svoj stav, ali o ovako važnoj temi kao što su kandidati za lokalne izbore u velikim gradovima, a pogotovo u gradu Zagrebu, prvo bi Predsjedništvo trebalo o tome raspravljati.

- A onda bi taj stav stranke službeno trebao javnosti iznijeti ili predsjednik, ili osoba koju Predsjedništvo za to zaduži, a ne bilo koji pojedinci. Kolegu Grbina također podsjećam da je član vodstva SDP-a, a ne HNS-a - rekao je Komadina za medije.

Bernardić ne želi biti šef Kluba zastupnika

Iako je postao predsjednik najveće opozicijske stranke, a njegovi saveznici su u većini u Predsjedništvu SDP-a, Davor Bernardić je odbio prijedloge da postane šef Kluba zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru. Politički najvidljiviju ulogu u parlamentarnom životu, Bernardić će prepustiti nekome iz trojca Peđa Grbin, Arsen Bauk ili Siniša Hajdaš Dončić. Iako je Hajdaš donedavno bio prvi izbor, čini se kako sada ima najmanje šanse, uz obrazloženje da nije baš dobro prošao na stranačkoj konvenciji. Sada je dilema između Grbina i Bauka. Možda bi još netko ušao u igru, ali sve SDP-ove zastupnike u Saboru odredio je prije 11. rujna Zoran Milanović, koji je jako pazio da se među njima ne nađe nitko blizak trojcu Bernardić - Rajko Ostojić - Zlatko Komadina. Izbor je između dobrog organizatora kao što je Bauk i uvjerljivog govornika poput Grbina. (R. Bajruši)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:21