PRAVILA

PRITVORENI U SLUČAJU AGORKOR NA UMU MORAJU IMATI JEDAN VAŽAN DETALJ Promijenio se zakon, treba im čudo da dobiju jamčevinu

 Maja Zlatevska / CROPIX

Dođe li do otvaranja istrage vezane uz Agrokor, a u njezinu okviru i do određivanja istražnog zatvora, osumnjičeni u tome slučaju moraju imati na umu jedan važan detalj - od prošlog je ljeta drastično sužena mogućnost izlaska iz istražnog zatvora uz jamčevinu.

Prošlo ljeto, 27. srpnja, na snagu je stupila izmjena Zakona o kaznenom postupku (ZKP) prema kojoj se iz istražnog zatvora uz novčanu jamčevinu može izaći samo u jednom slučaju - ako je istražni zatvor određen zbog opasnosti od bijega.

U svim ostalim slučajevima, kad je istražni zatvor određen zbog opasnosti od uništavanja, skrivanja i krivotvorenja dokaza, ili zbog opasnosti od ometanja istrage utjecanjem na svjedoke, vještake, sudionike i prikrivače, ili kad postoji opasnost da će osumnjičeni ostankom na slobodi dovršiti pokušano kazneno djelo ili ga ponoviti, Zakon više ne predviđa mogućnost jamčevine.

Pretpostavlja se da bi u slučaju Agrokor glavni razlog za određivanje pritvora mogao biti upravo opasnost od utjecaj na svjedoke i prikrivanje dokaza.

Mogući kandidati

Opasnosti od ponavljanja djela nema, jer riječ je odreda o bivšim članovima Agrokorove Uprave i vlasniku, koji više nisu u prilici donositi odluke u tome koncernu.

Potencijalni kandidati za istražni zatvor u aferi Agrokor odreda su imućni ljudi i vjerojatno im ne bi bio osobit problem u kratkom roku prikupiti jamčevinu koju im odredi sud. Međutim, ljetošnja izmjena Zakona o kaznenom postupku ne ide im u prilog.

Hrvatska je nakon osmogodišnjeg iskustva napokon odustala od eksperimenta široke primjene jamčevine na sve razloge zbog kojih se izriče istražni zatvor.

Široka primjena

Naime, Zakon o kaznenom postupku, koji je u uskočkim predmetima stupio na snagu 1. srpnja 2009., uz niz drugih novina preuzetih iz anglosaksonskog pravnog sustava, preuzeo je i široku primjenu instituta jamčevine.

Nakon osam godina primjene u hrvatskoj sudskoj praksi, u javnosti je stvoren čvrst dojam da sudovi olako posežu za institutom jamčevina u slučajevima kad se iza rešetaka nađu "krupne ribe", te da u istražnom zatvoru ostaju samo siromasi.

Uz višemilijunske jamčevine iz Remetinca je u proteklim godinama izašla čitava plejada "stupova društva" - varaždinski poduzetnik Davor Patafta, bivši i sadašnji varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, svojedobno i bivši premijer Ivo Sanader, poduzetnik Petar Pripuz, tucet osumnjičenih u aferi Agram i mnogi drugi.

Međutim, slučaj koji je definitivno učvrstio uvjerenje da se institut jamčevine mora zakonski reducirati odluka je Ustavnog suda da se zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću ukine istražni zatvor u koji ga je sud bio vratio zbog utjecaja na svjedoke, te da se njegovu odvjetniku vrati 15 milijuna kuna jamčevine. Sabor je prošlo ljeto izglasao izmjene ZKP-a kojim je vraćeno staro zakonsko rješenje prema kojem se iz istražnog zatvora može izaći uz jamčevinu samo ako je istražni zatvor određen zbog opasnosti od bijega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:26