POLICIJSKA ŠKOLA

PROBILI ROKOVE ZA ODLUKU O BRKIĆEVOJ SPREMI Preporuka je poništenje diplome, ali s tim se oteže

Stručno vijeće Visoke policijske škole već se više od mjesec dana odbija izjasniti o Brkićevu slučaju
 Goran Mehkek / CROPIX

Visoka policijska škola prekoračila je propisane rokove u kojima je prema svojim internim aktima bila dužna u ponovljenom postupku donijeti odluku o sudbini diplomskog rada Milijana Brkića, a time i o sudbini njegove akademske spreme.

Nakon povlačenja Tomislava Karamarka s dužnosti predsjednika HDZ-a, sudbina Brkićeva završnog rada pod jačim je reflektorima javnosti nego dosad. Kao zamjenik predsjednika HDZ-a, Milijan Brkić je u ovom trenutku i formalno i stvarno prvi čovjek te stranke koji snažno utječe na unutarstranačke procese i ishod izbora za Karamarkova nasljednika.

Na naše jučerašnje pitanje je li Visoka policijska škola napokon donijela odluku o sudbini Brkićeva završnog rada te ako nije, zašto nije, iz Ravnateljstva policije dobili smo stereotipni odgovor kako je “postupak još uvijek u tijeku, unutar rokova propisanih Pravilnikom o postupku oduzimanja stručnog ili akademskog naziva ili stupnja” te da će “o konačnoj odluci javnost biti pravodobno obaviještena”. Identičan odgovor iz Ravnateljstva policije Jutarnjem listu stizao je u više navrata od veljače, kad je ponovno pokrenut postupak ispitivanja Brkićeve diplome.

Analiza rada

Međutim, jučerašnja tvrdnja Ravnateljstva policije kako taj postupak traje “unutar rokova propisanih pravilnikom” više nije točna, jer su svi rokovi propisani za donošenje odluke o Brkićevoj diplomi probijeni. Vidljivo je to svakome tko odluči zaviriti u interni Pravilnik o postupku oduzimanja stručnog ili akademskog naziva Visoke policijske školena službenom webu te škole. U pravilniku stoji da se za svaki pojedini slučaj u kojem postoji opravdana sumnja da se sadašnji ili bivši student ogriješio o akademsko poštenje i prekršio pravila studiranja osniva tročlano povjerenstvo koje čini dvoje profesora te prodekan za nastavu te visokoškolske ustanove.

U slučaju završnog rada Milijana Brkića povjerenstvo je, kako je to već potvrdilo Ravnateljstvo policije, osnovano još potkraj veljače. Po pravilniku, troje članova povjerenstva u roku od tri mjeseca mora detaljno analizirati sporni rad, utvrditi stupanj povrede pravila studiranja te svoje mišljenje o stupnju povrede i mjeru koju prijestupniku treba izreći mora predložiti u roku od tri mjeseca od dana osnutka. To znači da je tročlano povjerenstvo mišljenje o slučaju završnog Brkićeva rada bilo dužno zgotoviti do kraja svibnja. To je, kako neslužbeno doznajemo od više izvora iz te škole, povjerenstvo i učinilo još u svibnju, u propisanom roku. Povjerenstvo je, tvrde neslužbeni izvori, u slučaju Brkić ustanovilo najtežu povredu pravila studiranja, tj. plagiranje većine završnog rada i sukladno stupnju povrede predložilo najstrožu mjeru - poništenje diplome i oduzimanje stručnog naziva stečenog završnim radom, bez mogućnosti izrade novog diplomskog rada na Visokoj policijskoj školi.

Fleksibilno tumačenje

Rok, dakle, nije poštovalo šire tijelo koje donosi konačnu odluku o povredi pravila studiranja. Riječ je o Stručnom vijeću koje čine svi nastavnici te visokoškolske policijske ustanove i predstavnik studenata. O Brkićevu slučaju to se tijelo izbjegava izjasniti već više od mjesec dana. Stručno vijeće se prema pravilniku o prijedlogu tročlanog povjerenstva u slučaju Brkić dužno izjasniti odmah, ali u Visokoj policijskoj školi izraz “odmah”, čini se, tumače vrlo fleksibilno.

Prijedlog tročlanog povjerenstva da se Brkiću poništi diploma bez mogućnosti izrade nove Stručno vijeće Visoke policijske škole može prihvatiti, može ga preinačiti ili sasvim odbaciti. Stručno vijeće odluku donosi većinom glasova, a glasovanje može biti tajno ili javno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:35