EFIKASNA IDEJA

Projekt KAkvart: građani predlažu projekte, grad Karlovac potiče njihovu realizaciju

 
Etno kuća - MO Skakavac

Svoj jedinstveni način kako lokalna uprava uz pomoć volontera i privatnog sektora kao financijskog pokrovitelja realizira male, ali lokalnoj zajednici vrlo bitne projekte, Karlovčani su nazvali KAkvart.

uređenje MO Vukmanić

Ideja je zaživjela prošle godine i funkcionira na vrlo jednostavan način: građani predlože projekte u svojim mjesnim odborima i gradskim četvrtima, a Grad Karlovac onda potiče njihovu realizaciju, dok većinu poslova izvode oni koju su projekt predložili - građani.

Uređenje prostorija u GC Logorište

Prošle godine građani su kandidirali 31 projekt, a za sufinanciranje ih je odabrano 10, a ove godine na javni poziv pristiglo je 35 projekata, od kojih je 18 izabrano za realizaciju.

Uređenje poljskog puta

Osobitost KAvarta je i u tome što građani vrlo direktno mogu birati, odnosno vrlo konkretno predlagati projekte kojima mogu unaprijediti kvalitetu života svoje mikro zajednice.

Zeleni vrt - GC Gradac

Njihova uloga je i u tome što o njihovom radu ovisi provođenje projekata koje su predložili.

Vrijednost projekta prepoznala je i karlovačka kompanije Heineken Hrvatska, te su se u 2017. godini pridružili Gradu Karlovcu kao partner u programu KAkvart, čime je osigurano 722.641 kuna. Ukupna vrijednost odrađenih projekata u sklopu KAkvarta kroz dvije godine je 2.195.635 kuna.

Zamjena krovišta NK Šišljavić

Dosadašnji projekti obuhvatili su uređenje fasada, izmjene vanjske stolarije, sanaciju krovišta, uređenje dječjih igrališta i sportskih parkova, uređenje i opremanje interijera u zajedničkim prostorima gradskih četvrti i mjesnih odbora te brojne druge zahvate.

Vježbalište GC Dubovac

Tako su realizirani projekti u 2016. godini obuhvatili brojne sanacije, uređenja i izgradnje poput uređenja rekreacijskog centra „Magazin“ u Borlinu, rekonstrukcije krovišta društvenog doma u Orlovcu te uređenja društvenog doma u Tušiloviću kojeg koriste i škola te KUD Tušilović, dok je u 2017. uspješno realizirano 18 projekata, među kojima i uređenje prostora za potrebe edukativno-rekreacijskih radionica u GČ Banija i nabavka računala te projektora, uređenje sportskog parka „Dubovac“ te uređenja nekoliko dječjih igrališta.

Postavljena ograda oko igrališta - MO Kamensko

- Projektom KAkvart smo svi zajedno pokazali da se u jednom zajedničkom djelovanju gradske uprave, gradskih četvrti, mjesnih odbora i privatnog sektora mogu odraditi manji projekti važni za našu svakodnevnicu.

Sportski park - GČ Dubovac

Ovom prilikom zahvaljujem pivovari Heineken Hrvatska i svim volonterima koji su se angažirali u želji da svoje mjesto učine ljepšim i ugodnijim za život - istaknuo je gradonačelnik Damir Mandić povodom završetka ovogodišnjeg KAkvart projekta i najavio da se projekt nastavlja i iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:45