ČUDESNA IZLJEČENJA

PROROCI I ISCJELJITELJI KOJI MOLITVOM LIJEČE OPAKE BOLESTI 'Bebici od šest mjeseci Bog je ozdravio kičmu i produžio nogu za pet centimetara. Haleluja'

 
 Profimedia, Alamy

"Bebica je imala jako visoku temperaturu 40ºC i majka joj je pokušala cijelo jutro skinuti tu temperaturu, ali neuspješno. Nakon što smo se pomolili za nju temperatura je odmah pala na normalu", "Bebici od šest mjeseci Bog je ozdravio kičmu i produžio nogu za pet centimetara. Haleluja", "Ova mlada žena nije mogla ostati trudna 5 godina. Molili smo za nju prošle godine na konferenciji "Kraljeve kćeri" da Bog učini čudo i sada ona svjedoči da je trudna dva mjeseca. Haleluja! Isus je svemogući Bog", "Ova je mlada žena (23 g.) imala rak dojke koji su doktori htjeli kirurški odstraniti. Primila je ozdravljenje kada smo prošle godine na konferenciji "Kraljeve kćeri" molili za nju. Doktori kažu da je to pravo čudo. Haleluja!", navode to vjernici i pastori Hrvatske Proročke crkve, jedne od mnogih vjerskih organizacija koje djeluju u našoj zemlji, piše Slobodna.

Iako će malobrojni povjerovati u ova "čudesna izlječenja", u toj ckvi navode da svi koji vjeruju imaju šansu biti zdravi.

Osim dominantne katoličke vjere, u Hrvatskoj postoje još brojne vjerske zajednice i crkve u kojima svoju vjeru žive deseci tisuća hrvatskih građana. Najbrojnije su Srpska pravoslavna crkva koja ima i više od 400 'jedinica' u Hrvatskoj, zatim je tu islamska zajednica i židovske općine.

Međutim, postoje i relativno nepoznate crkve: Novoapostolska crkva, Univerzalni život, Scijentološka crkva, Kršćanska proročka crkva, Slobodna katolička crkva, Bugarska pravoslavna crkva..., ukupno 52 vjerske zajednice. Po Zakonu vjerske zajednice da bi bile upisane u evidenciju i priznao im se status moraju dokazati da maju više od 500 vjernika. I sada dolazimo do jednoga zanimljivog pitanja - ima li Scijentološka crkva u Hrvatskoj 500 i više sljedbenika?

- Novoosnovane vjerske zajednice, u skladu s člankom 5. stavkom 2. Zakona, upisuju se u Evidenciju podnošenjem zahtjeva za upis. Prilozi koji se dostavljaju uz zahtjev propisani su člankom 21. Zakona, a jedan od tih priloga je i akt iz kojeg je vidljivo da vjerska zajednica ima najmanje 500 vjernika. Scijentološka crkva u Hrvatskoj upisana je kao postojeća vjerska zajednica te ne raspolažemo s podacima o broju vjernika te vjerske zajednice - navode u Ministarstvu uprave, iz čega proizlazi da u Hrvatskoj može biti jedan ili 500 scijentologa, točan podatak se ne zna.

Pokušali smo sami doći do nekog od hrvatskih scijentologa da provjerimo koliko ih ima u Hrvatskoj, međutim broj mobitela koji smo pronašli ne funkcionira, iz Evidencije je vidljivo samo da je ta crkva registrirana na adresi Augusta Cesarca 11, Orehovica. Pronašli smo i jednu srodnu organizaciju koja je upisana kao "Scijentološka crkva, Misija Zagreb - Dijanetički centar", na adresi Kralja Zvonimira 1/II. No, to je sve, bez web-adrese, telefona, bilo čega.

Evo kako hrvatska enciklopedija definira Scijentologiju.

- To je svjetonazorna sljedba što ju je 1954. u SAD-u utemeljio Ron(ald) Hubbard. Bavi se "proučavanjem čovjekova duha u njegovu odnosu prema samomu sebi, prema svemiru i drugim bićima", a zamišlja se "kao završetak i kruna svih dosadašnjih čovjekovih traženja" nudeći "nova i konačna viđenja čovjekove duhovnosti".

Glavna načela i naučavanje Hubbard je iznio u svojoj knjizi Dijanetika: moderna znanost o mentalnom zdravlju iz 1950.

Scijentologija slijedi tradiciju tzv. spasenjskih religija. Glavnim zadatkom scijentolozi drže spasenje besmrtne duše (thetan) koje se postiže s osam dinamika, od kojih je najvažnija osma – neizmjerna i božanska dinamika. Čovjekovo duševno stanje (zaboravljene dojmove, engrammata) liječe s pomoću elektronskih sredstava (E-metar) kojima nastoje poništiti podsvijest. U povjerljivim razgovorima auditor (duhovnik) pokušava s pomoću mnogobrojnih pitanja, testova i komunikacijskih tečajeva utvrditi stvarno čovjekovo duševno stanje.

Od obreda prakticiraju krštenje (zapravo davanje imena), vjenčanje i pogreb. God. 1959. glavni scijentološki stožer preselio se u Veliku Britaniju, odakle je 1968. bio prognan; od 1976. sjedište mu je u Clearwateru na Floridi (SAD). U nekim zemljama (Njemačka) pokušali su se organizirati kao Scijentološka crkva, ali su ubrzo bili sudski zabranjeni. Scijentolozi imaju mnoge filijalne organizacije i podorganizacije, najčešće s područja menadžmenta i komunikacija. Stvarni broj pristaša nije poznat; procjenjuje se na približno milijun - navodi se u enciklopediji.

U Hrvatskoj postoji i dobro organiziran Savez crkava „Riječ Života“ koji je, kako sami objašnjavaju, vjerska zajednica koja je sa svojim djelovanjem započela u Zagrebu 1993. godine, a danas broji petnaest kršćanskih centara i misijskih postaja širom Hrvatske, pa tako i u Splitu i Dubrovniku. Radi se o crkvi reformacijske baštine koja kao vrhovni autoritet priznaje Bibliju.
Jedno od njihovih vjerovanja od kojih ne odstupaju je i ovo:

- Osobe koje nisu primile Krista tijekom svog zemaljskog života, nakon tjelesne smrti beznadno su i zauvijek izgubljene, te osuđene na muku u ognjenom jezeru u kojem neće imati mogućnost čuti Evanđelje, niti pokajati se zbog svojih grijeha. Ognjeno jezero je stvarno mjesto. Izrazi vječnost i zauvijek, koji se koriste pri opisivanju trajne kazne za nespašene duše u ognjenom jezeru, također imaju smisao beskonačnosti. Isti smisao sadrže i opisi radosti i uživanja svetih u Božjoj prisutnosti.
Prilično su aktivni, pa zovu i goste.

- U crkvi u Dubrovniku je služio prorok Russ Kline. Kroz dvije večeri poruka je bila usmjerena crkvi, tako da je prvu večer bio poziv na molitvu za sve one koji vjeruju da ih Bog poziva u proročku službu. Dok je idući dan poziv na molitvu bio upućen svima onima koji vjeruju da ih Bog zove u evangelizacijsku službu. Mnogi su bili dotaknuti Božjom prisutnošću, neki su primili i iscjeljenje od bolova u kralježnici. Bog je konstantno radio tako da bi svako malo bila riječ znanja za iscjeljenje ili oslobođenje. Crkva je jako ohrabrena svime što je čula i vidjela - navode u Savezu crkava, a prenosi Slobodna Dalmacija.



- SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA
- EVANGELIČKA CRKVA
- KRŠĆANSKA ADVENTISTIČKA CRKVA
- SAVEZ BAPTISTIČKIH CRKAVA
- ISLAMSKA ZAJEDNICA
- REFORMIRANA KRŠĆANSKA KALVINSKA CRKVA
- EVANĐEOSKA (PENTEKOSTNA) CRKVA
- CRKVA BOŽJA U REPUBLICI HRVATSKOJ
- SAVEZ KRISTOVIH PENTEKOSTNIH CRKAVA U REPUBLICI HRVATSKOJ
- REFORMNI POKRET ADVENTISTA SEDMOG DANA
- HRVATSKA ZAJEDNICA CRKVE ISUSA KRISTA SVETACA POSLJEDNJIH DANA
- BAHÁ´Í ZAJEDNICA HRVATSKE
-JEHOVINI SVJEDOCI
- PROTESTANTSKA REFORMIRANA KRŠĆANSKA CRKVA
- NOVOAPOSTOLSKA CRKVA
- KRISTOVA DUHOVNA CRKVA "MALOKRŠTENIH"
- MAKEDONSKA PRAVOSLAVNA CRKVA
- HRVATSKA STAROKATOLIČKA CRKVA
- MEĐUNARODNO DRUŠTVO ZA SVJESNOST KRIŠNE
- REFORMATSKA KRŠĆANSKA CRKVA MAĐARA U HRVATSKOJ
- BUGARSKA PRAVOSLAVNA CRKVA
- EVANGELIČKA CRKVA VALDESE
- KRŠĆANSKA NEOPENTEKOSTALNA CRKVA
- CRKVA CJELOVITOG EVANĐELJA
- HINDUISTIČKA VJERSKA ZAJEDNICA HRVATSKE
-SAVEZ CRKAVA "RIJEČ ŽIVOTA"
- SCIJENTOLOŠKA CRKVA U HRVATSKOJ
- NEOVISNA BAPTISTIČKA CRKVA
- EVANGELIČKA METODISTIČKA CRKVA U HRVATSKOJ

- CRKVA KRISTOVIH UČENIKA
- BUDISTIČKA ZAJEDNICA DHARMALOKA
- ŽIDOVSKE OPĆINE
- MEĐUNARODNA UJEDINJENA PENTEKOSTNA CRKVA
- KRISTOVE CRKVE U HRVATSKOJ
- UNIVERZALNI ŽIVOT
- KRŠĆANSKA PROROČKA CRKVA
- SLOBODNA KATOLIČKA CRKVA
- CRKVA RADOSNE VIJESTI
- KOORDINACIJA ŽIDOVSKIH OPĆINA
- EVANĐEOSKI KRŠĆANIO
- CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA
- ŽIDOVSKA VJERSKA ZAJEDNICA BET ISRAEL U HRVATSKOJ
- KRŠĆANSKA NAZARENSKA VJERSKA ZAJEDNICA
- KRISTOVA DUHOVNA CRKVA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:19