STOP ŠKOLARINE

Prosvjed studenata: Tražimo besplatno školovanje za sve

 Bruno Konjević/Cropix

Šestotinjak studenata okupilo se danas ispred Sveučilišta u Zagrebu prosvjedujući protiv nedavne najave Vlade da će se svima koji upišu studij u sljedećoj akademskoj godini omogućiti besplatno studiranje tijekom prve godine, dok će dalje sve ovisiti o njihovu rezultatu.

Noseći transparente s porukama "EUtanazija obrazovanja", "Bauk blokade kruži Hrvatskom", "Stop školarine - Sveučilište svima" i "Nemamo što izgubiti osim školarina" studenti su se prvo okupili ispred HNK, a potom su se preselili ispred Sveučilišta u kojem je trajala sjednica Senata.

Prosvjednici su tražili besplatno studiranje za sve, a svoj glas digli su i protiv rezanja upisnih kvota za diplomske studije. Upozoravaju da će najveći broj studenata i dalje biti prisiljen plaćati studij.

Prema studentima PMF-a najavljena odluka o besplatnom upisu brucoša tek je prenamjena subvencija predviđenih za diplomske studije, čije će se naplaćivanje uvesti u sljedećoj akademskoj godini.

Ministru znanosti Radovanu Fuchsu zamjeraju što se još ništa ne zna o modelu po kojem će iduće godine studirati, iako je do upisa ostalo tek nekoliko mjeseci, te što podcjenjuje njihov prosvjed.

- Ja ne vidim razlog za studentski prosvjed, ali ako smatraju da trebaju raditi kazalište ispred kazališta neka ga naprave. Ja sam apsolutno siguran da najveći broj studenata definitivno podržava ovu odluku Vlade o jednakim startnim pozicijama za sve studente koji upisuju godinu, rekao je jučer Fuchs.

Studenti Ekonomije ističu da su školarine na njihovom fakultetu čak 6,5 tisuća kuna, te da je samo pet posto studenata upisano uz potporu Ministarstva. Prema njima se tragedija komercijalizacije obrazovanja najbolje očituje u činjenici da je nekad ugledni fakultet danas postao temom crne kronike.

Prosvjed su organizirali studenti Ekonomskog fakulteta, PMF-a, Filozofskog fakulteta i Fakulteta političkih znanosti, a podržali su ga i njihovi kolege s ostalih fakulteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:18