STRANKA BEZ IZBORA

PROZIVAJU DRUGE ZBOG NEDEMOKRATIČNOSTI, A SAMI KRŠE PROCEDURE Most uopće nema predsjednika, Petrovu je istekao mandat!

Božo Petrov
 Goran Mehkek / Hanza Media

Boži Petrovu istekao je mandat predsjednika Mosta. Proizlazi to iz Statuta na temelju kojeg je stranka Most nezavisnih lista i osnovana. Statut je donesen 17. studenoga 2012. i isti je dan stupio na snagu, a kako nam potvrđuje Nikola Grmoja, službeno potpredsjednik stranke, isti dan je na izbornom saboru u Metkoviću Petrov i izabran za čelnika.

Prema članku 23 tog Statuta, naime, mandat svih tijela Mosta i njegovih članova traje četiri godine, što znači da je predsjedniku Boži Petrovu, dopredsjedniku Nikoli Grmoji i svim drugim tijelima Mosta mandat prestao prije 22 dana.

Istekao rok

Isto tako, Most je trebao do 17. studenoga prema svom Statutu održati i izborni sabor, na kojem bi se biralo novo vodstvo, no to nisu napravili, pa su i u tom dijelu prekršili dokument na temelju kojeg su i osnovani kao politička stranka.

- Most je pisao Statut za lokalnu razinu, ali sada smo nacionalna stranka i novi će dokument to uvažavati. Nismo stigli održati izbore jer je došlo do pada prošle Vlade, pa su došli novi izbori, pa smo opet ušli u Vladu i bavili se važnijim temama poput porezne reforme i svojim zakonskim prijedlozima - pojašnjavaju u Mostu.

Propust bez kazne

Petrov je ipak i dalje predsjednik, a zbog kršenja vlastitog Statuta Most neće snositi nikakve sankcije. Prema Zakonu o političkim strankama, Ministarstvo uprave može ugasiti stranku ako se sabor ne održi u roku od osam godina, a za nepoštivanje Statuta nema baš nikakvih posljedica. Most je često znao kritizirati druge političke stranke zbog nedostatka demokratskih principa. No, sve druge važnije stranke imaju redovite izborne procese, posebno nakon parlamentarnih izbora, redovito se održavaju sastanci stranačkih tijela, javnost je uvijek upoznata i s time tko su članovi svih tijela, a novinarima se šalju pozivi kada se sastaju. A Most evo već četiri godine djeluje a da ne znamo na koji je način odabrano vodstvo, kako djeluje famozno Nacionalno vijeće kao najvažnije tijelo stranke i tko su uopće članovi tog tijela. Do prije prošlih izbora Most je na svojoj web-stranici imao popis članova Nacionalnog vijeća nakon što su ih mediji prozivali zbog protustatutarnog tijela, a sada nemaju ni to. Prema Statutu, trebali bi imati i Predsjedništvo, ali se ne zna tko su mu članovi, osim da je Petrov predsjednik stranke, a Grmoja potpredsjednik.

Kada bi se poštovao Zakon o političkim strankama, onda bi svi ti podaci trebali biti javni, jer u članku 3 stoji da je djelovanje političkih stranaka javno. Kako doznajemo u Mostu, stranački izbori bi se trebali održati najvjerojatnije u trećem tjednu siječnja iduće godine, odnosno 21. ili 22. siječnja. Prva je ideja bila da se izbori održe u prosincu, ali sada su ipak odlučili zbog blagdana pomaknuti taj datum. Ne zna se još kako će se birati novo vodstvo, ali intencija je da to bude po principu jedan član - jedan glas.

Pitanje članstva

No, i tu postoji problem jer se i ne zna tko su sve službeno članovi Mosta. Most, naime, ima oko 4000 podupiratelja, ali ni neki od najvažnijih ljudi Mosta, poput potpredsjednika Vlade Ivana Kovačića, službeno nisu članovi. Novi Statut je pri kraju, kažu naši sugovornici, i u njega će se ugraditi Nacionalno vijeće. Stranka će imati i Predsjedništvo, a trebale bi postojati i lokalne organizacije. Božo Petrov gotovo će sigurno biti i dalje predsjednik stranke, iako bi Most htio da ima i protukandidate, no teško je zamisliti da će mu netko iz Mosta konkurirati s obzirom na to da je u samo godinu dana uspješno dvaput stranku doveo na vlast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:21