NAKON TRAGEDIJE U BREGANI

PRVA ODLUKA NOVOG MINISTRA POLJOPRIVREDE Tolušić zbog salmonele naredio povlačenje i opoziv jaja uvezenih iz Poljske PIVAC 'Sve smo već povukli'

 Jure Miskovic / CROPIX

Nakon što je Jutarnji list ekskluzivno u ponedjeljak objavio informaciju kako je peteročlana obitelj iz Bregane završila u bolnici zbog zaraze salmonelom te da je petogodišnji dječak, član te obitelji, preminuo, u četvrtak se oglasilo i Ministarstvo poljoprivrede.

U priopćenju navode kako su donijeli odluku o povlačenju i opozivu jaja uvezenih u Hrvatsku iz Poljske, a koja na tržište stavlja Mesna industrija Pivac.

Dopis prenosimo u cijelosti:

Prema informaciji službeno zaprimljenoj od Ministarstva zdravstva o trovanju hranom uzrokovanom Salmonelom, sa sumnjom na trovanje podrijetlom iz jaja , kao i obavijesti zaprimljene putem EU RASFF sustava o potencijalnoj epidemiji trovanja Salmonelom u više zemalja članica, ministar Tomislav Tolušić u dogovoru s ministrom zdravstva obavještava potrošače o opozivu konzumnih jaja podrijetlom iz Poljske. Zbog osnovane sumnje u sigurnost proizvoda sa tržišta se opozivaju sva jaja iz pakirnog centra : PL 30225901WE, subjekta u poslovanju s hranom Fermy Drobiu Wozniak Sp.z.o.o. ZYLICE 35a, 63-900 Rawicz. Ministar Tolušić nalaže dodatni inspekcijski nalaz i kontrolu proizvoda kako bi osigurao da hrvatski građani kupuju najkvalitetnije proizvode.

Podaci o proizvodu:

Proizvod: Svježa jaja iz Poljske
Proizvedeno u Poljskoj, Fermy Drobiu Wozniak Sp. z o.o., ŻYLICE 35a, 63-900 Rawicz
Stavlja na tržište: Mesna industrija braće Pivac d.o.o., Težačka 13, Vrgorac

Podsjetimo, jaja je iz Poljske uvezla je tvrtka Mesna industrija braća Pivac, iz koje su za Jutarnji jučer priopćili kako su jaja zdravstveno ispravna te da su vraćena na police. Nalazi jaja pronađenih u obiteljskoj kući u Bregani pokazala su kontaminiranost, dok su jaja izuzeta iz Kauflanda pokazala kako u njima nema Salmonele.

U međuvremenu, iz Mesne industrije braće Pivac za Jutarnji su, nakon odluke Ministarstva poljoprivrede, poslali novo priopćenje, koje donosimo u nastavku:

Obavještavamo vas da su tijekom današnjeg dana svi proizvodi iz navedene obavijesti povučeni s tržišta i da se više ne nalaze u prodaji u Republici Hrvatskoj zbog sumnje u zdravstvenu ispravnost proizvoda na drugim tržištima Europske unije.

Upravo radi sumnje koja postoji na drugim tržištima, a sukladno uputi Ministarstva, proizvod je povučen u Hrvatskoj radi izbjegavanje bilo kakve sumnje u zdravstvenu ispravnost, zaštite zdravlja i umirivanja javnosti.

Do sada su u Hrvatskoj obavljene višestruke i ponovljene analize na velikom broju uzoraka konzumnih jaja proizvođača čiji proizvod je povučen i sve do sada obavljene četiri analize (analiza uzoraka jaja koje su izuzeli državni inspektori na policama trgovačkog lanca, analize trgovačkog lanca, te naše analize u ovlaštenom laboratoriju i analize proizvođača) pokazuju da niti u jednom od brojnih uzoraka nije izolirana salmonela.

No, bez obzira na negativne rezultate analiza u Hrvatskoj, a radi sumnji nastalih na drugim tržištima EU, proizvod je povučen iz prodaje.

Kako se u svim našim postupanjima vodimo isključivo uputama nadležnih institucijama i sva naša postupanja do sada su apsolutno u dogovoru s nadležnim institucijama Republike Hrvatske i poduzeli smo sve što je naloženo i dostupno kako bi se zaštitili zdravlje i sigurnost potrošača. Stoga su, a uzevši u obzir objavu Ministarstva poljoprivrede, momentalno povučena jaja iz prodaje i ista će se vratiti proizvođaču ili poslati na uništavanje.

Pozivamo sve kupce koji su kupili ovaj proizvod i moguće ga još uvijek imaju, da isti vrate na prodajno mjesto na kojem su ih kupili i bit će im vraćen novac bez predočenja računa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:11