PLAN ZA PARLAMENT

PRVA SJEDNICA: PLAN ZA SABOR Znamo imena ljudi koji će voditi Odbor za Ustav, zakonodavstvo, i Odbor za nacionalnu sigurnost

 HANZA MEDIA

Novi, deveti saziv Hrvatskoga sabora, izabran 11. rujna, okupit će se u petak u 15 sati na prvom zasjedanju na kojemu bi za svog novog predsjednika trebao izabrati čelnika Mosta Božu Petrova i time se konstituirati.

Za razliku od prošlog konstituiranja Sabora, koje iz prvog puta nije ni uspjelo, postupak bi ovaj put trebao ići glatko.

Prije dva dana već je postignut dogovor vladajućih i oporbe prema kojem je 16 saborskih radnih tijela, odnosno odbora i povjerenstava, pripalo vladajućoj koaliciji, dok ih je oporbi pripalo 12, a jedan odbor nacionalnim manjinama, i to onaj za ljudska prava. HDZ je jučer objavio da će trojica njihovih potpredsjednika Sabora biti Gordan Jandroković, Željko Reiner i Milijan Brkić.

Rasprava u SDP-u

Na dva mjesta potpredsjednika Sabora koja pripadaju oporbi imenovat će se potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić koja vodi stranku do izbora novog predsjednika i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak. Ta su imena, kako neslužbeno doznajemo, bila u optjecaju jučer na sastanku vodstva SDP-a i HNS-a, gdje je glavna tema bilo pitanje treba li SDP uzeti oba potpredsjednička mjesta u Saboru ili jedno prepustiti HNS-u. To je pitanje bilo otvoreno unutar SDP-a, gdje se pobunila struja koja smatra da je SDP previše darežjiv prema HNS-u i da je došlo vrijeme za dokidanje takve prakse. Ipak je prevladala struja koja misli da je radi korektnih odnosa oportunije da i HNS ima potpredsjednika Sabora, pa je u tom tonu obavljen jučerašnji razgovor između dviju najvećih oporbenih stranaka, a njega bi trebao još dodatno potvrditi Klub SDP-a koji će se sastati danas prije sjednice Sabora.

Oporbene kvote

Uz to je postignut dogovor da od 12 saborskih odbora koje će voditi oporba HNS-u pripadnu dva, kao i u prošlom sazivu. Za sada je sigurno da će jedan od tih odbora biti onaj za graditeljstvo na čijem će čelu biti Anka Mrak Taritaš.

- U prošlom sazivu imali smo predsjednička mjesta u dva saborska odbora - za prostorno uređenje i graditeljstvo te za obitelj, mlade i sport. Mislim da je to minimum koji bismo trebali dobiti - izjavio je jučer Vrdoljak na konferenciji za novinare u povodu 26 godina od osnutka HNS-a. Naveo je i kako smatra prirodnim da HNS ima potpredsjednika Sabora, ali nije odgovorio na pitanje hoće li to biti on, ograđujući se da će to utvrditi stranačka tijela.

Detalji oko rasporeda funkcija u saborskim odborima iz oporbene kvote još nisu dogovoreni. Poznato je samo da će funkciju predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koja po zakonu pripada najvećoj oporbenoj stranci i u ovome saborskom mandatu obnašati SDP-ovac Ranko Ostojić. Neke od rukovodećih dužnosti preuzet će i IDS koji se uz SDP i HNS smatra jedinom pravom oporbom.

Dogovoreni omjeri

Za sada su dogovorene osnovne podjele i omjeri unutar oporbenih kvota, no prije nego što se o njima zauzme i formalni stav, one će se raspraviti na Klubu SDP-a. Sastanak Kluba danas u 12 sati održat će i HDZ. Iz te stranke neslužbeno doznajemo da se neće odmah formirati svi odbori, nego samo četiri ona koja su nužna za formiranje Vlade. Naime, na konstituirajućoj sjednici, uz vodstvo Sabora, imenovat će se i Mandatno-imunitetno povjerenstvo koje će odmah utvrditi tko će biti u Saboru, a tko će aktivirati zamjene. U proceduru će odmah ići i izmjena Zakona o Vladi i ustroju ministarstava i zbog toga je potrebno da se imenuju Odbori za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Odbor za zakonodavstvo, te Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove. Kako neslzužbeno doznajemo, na čelu Odbora za Ustav ostaje mostovac Robert Podolnjak, a na čelu Odbora za zakonodavstvo HDZ-ovac Dražen Bošnjaković. Na čelu Mandatnog bit će, doznajemo, Žarko Tušek.

SDP-ovci nesložni oko mjesta za HNS

Na današnjoj sjednici Kluba SDP-a moglo bi biti živo. Prema informacijama koje su došle do nas, struja koja smatra da SDP treba imati oba potpredsjednika Sabora i dalje će braniti tu tezu, ali će ostati bez podrške glavnih kandidata za predsjednika stranke. - Ako je HNS jasno pri stavu da ne daje podršku Vladi koja se upravo formira, onda kao naši partneri na izbornim listama trebaju dobiti jedno mjesto potpredsjednika Sabora. Partnerski odnos treba njegovati i u opoziciji - rekao je Davor Bernardić, predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a.

Njegov protukandidat u utrci za šefa stranke, bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić kaže da bi mu bilo drago kada bi SDP imao oba mjesta potpredsjednika Sabora, ali da treba poštovati prethodne dogovore i HNS kao partnera SDP-a.

- Najgore bi bilo da nam HDZ opet odlučuje o oporbenom potpredsjedniku Sabora. Pozicije treba ponderirati, a dogovor temeljiti na činjenici da SDP ima gotovo četiri puta više zastupnika od HNS-a - rekao je o ovoj temi Tonino Picula.

Jedini kandidat za predsjednika SDP-a koji nije želio govoriti o ovoj temi bio je Ranko Ostojić. - Kandidati ne mogu sebi uzimati za pravo da govore u ime stranke. Pogotovo što nitko od nas još službeno i nije kandidat. Ostajem pri tome da stranka ima rukovodstvo koje će izvijestiti javnost, a namjera kandidiranja ne znači i pravo zastupanja stranke - rekao je Ostojić i dodao da njemu kao potpredsjedniku SDP-a ne pada na pamet sudjelovati u nekoordiniranom nastupu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:54