'VRUĆI KRUMPIR'

PRVE REAKCIJE HRVATSKIH POLITIČARA NA HAPŠENJA ZBOG AGROKORA 'Slijedećih će se dana otkriti tko je Todoriću pomagao u prikrivanju malverzacija'

Tomislav Tolušić
 Srđan Vrančić / HANZA MEDIA

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je u ponedjeljak kako u slučaju Agrokor svi rade svoj dio posla, uključujući policiju i Državno odvjetništvo, te da će, ako je netko kriv, za to i odgovarati, ali će to utvrditi istraga i započeti izvidi.

Na upit novinara jesu li on i njegovi prethodnici, bivši ministri poljoprivrede, mogli znati što se događa u Agrokoru s obzirom na velike svote proračunskog novca koje su doznačavani koncernu za proizvodnju, Tolušić je rekao da se "kada se govori o bivšim ministrima, iz dana u dan čudi naknadnoj pameti onih koji imaju nešto za reći o slučaju Agrokor".

Najmanje je upetljana u priču o Agrokoru ova Vlada, a velika većina resornih ministara nije imala nikakve veze s tim. Dio jest, ali se nije u Agrokoru nešto dogodilo zadnjih šest mjeseci ili godinu dana, već u zadnjih 15 do 20 godina, kazao je Tolušić tijekom posjeta osječkom Poljoprivrednom fakultetu.

"I sada su svi oni koji su to znali, odobravali HBOR-ove kredite, prije 4 do 5 godina, kao Gordan Maras, došli naknadnoj pameti i čude se da nešto nije u redu", ističe Tolušić. Znalo se da s Agrokorom nešto nije u redu i ranijih godina, "ali nitko ništa nije poduzimao do ove Vlade".

Poručio je da će Vlada riješiti "ovaj vrući krumpir i dovesti gospodarstvo i cjelokupnu gospodarsku situaciju u normalan smjer".

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja izjavio je u ponedjeljak kako su za njega uhićenja u slučaju Agrokor očekivana te poručio kako, u slučaju da HDZ opstruira rad saborskog istražnog povjerenstva, očekuje pritisak građana i medija kako bi se saznala prava istina.

"Nakon onakvih poraznih rezultata revizije i istrage koja se provodi mjesecima uhićenja su posve učekivana", rekao je Grmoja Hini.

"Kaznena djela gospodarskog kriminala slijedećih će dana otkriti osumnjičenike koji su Todoriću pomagali u prikrivanju malverzacija u Agrokoru. Ali tko će iz sigurnog zaklona 'istjerati' onu dvorsku svitu, političare koji su se dva i pol desetljeća Todoriću klanjali samo zato jer su preko njega svi profitirali, jer su svojom hobotnicom premrežili cijelu državu, jer su s godinama postali toliko moćni, toliko sigurni da su besmrtni, jer su šaci držali cijelu zemlju", pita se Grmoja.

Upravo oni, poručuje politički tajnik Mosta, moraju biti "privedeni", i to pred istražno saborsko povjerenstvo, koje će na taj način zauzeti poziciju koja mu i pripada i koje će samo tako vratiti vjeru naroda u poljuljane državne institucije.

"To je velika uloga i velika odgovornost. Pokažimo da smo za nju spremni. Ima lijeka i za opstruiranje povjerenstva koje HDZ već mjesecima perfidno najavljuje. Ako postoji volja većine sudionika, ako postoji čvrsti stav, uz potporu javnosti i medija, uz potporu građana, mozemo tražiti svoje pravo da saznamo punu i pravu istinu o Agrokoru", ističe Grmoja.

Pred saborsko istražno povjerenstvo "privest" ćemo političare koji su stajali iza svih Agrokorovih uprava, ustvrdio je Grmoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:50