GRAĐANI U ŠOKU

PRVE REAKCIJE SPLIĆANA NAKON POTRESA 'Bilo je strašno, čuju se priče o popucalim zidovima i staklima'

 Vojko Bašić / HANZA MEDIA

Dok prolazimo širim centrom koji vrvi preplašenim ljudima jer misle da bi se potres mogao ponoviti, čujemo priče o popucalim zidovima i staklima, izbijenim štokovima vrata i različitim ljudskim reakcijama. Ipak su najviše bili zabrinuti roditelji djece koja su u tim trenucima bila u vrtićima i školama, a mnogi od njih su se odmah zaputili preuzeti ih, piše Slobodna Dalmacija.

- Bilo je užasno! Trčim kući jer mi je dijete u vrtiću. Moram ga skupiti, nemam ga namjeru ostaviti tamo. Nije bilo nimalo ugodno, uhvatila me panika – jedna je to od gotovo identičnih reakcija Splićana koje je prestravio snažan potres jačine 4,8 stupnja po Richteru koji je u petak oko 14 sati zatresao cijeli grad.

- Nešto prestrašno, unuk mi je u školi, odmah sam pohitala vidjeti je li sve u redu – kazala nam je zabrinuta baka ispred osnovne škole "Manuš" gdje smo na igralištu zatekli sve učenike, nastavnike i profesore.

- Bila sam na wcu-kada se to dogodilo, srce mi je preskočilo od straha. Došla sam vidjeti gdje mi je sin, je li sve u redu u školi, ipak je riječ o starijoj zgradi – zadihano je kazala jedna od majki, a od drugih se roditelja moglo čuti da ne mogu vjerovati da je bio tako snažan i da je toliko potrajao.

- Mi smo uvijek spremni, imamo česte vježbe za evakuaciju. Čim smo osjetili potres, odmah smo poduzeli mjere. Nije bilo nikakve panike ni problema. Djeca su u pratnji nastavnika izašla vani na igralište i čekamo upute. Zovemo službe, ali su sve linije zauzete – kazala je novinarima Slobodne Vesna Grubić, školska pedagoginja prije nego što je došla preporuka iz Gradske uprave i gradonačelnika Ive Baldasara da učenici budu pušteni svojim kućama, a ista je preporuka išla i svim gradskim službenicima.

Neke osmoljetke su odlučile ostati s djecom čiji su roditelji na poslu ili nemaju njihovu dozvolu da ih mogu slobodno poslati kućama.

- Nije ni rješenje da ih pusti i da budu sami u stanu preplašeni da bi se to moglo ponoviti. Kontaktirat će se svi roditelji, mi ćemo svakako biti s djecom koja nemaju nikoga da ih pazi - dodala je pedagoginja dok su joj se na igralištu obraćala djeca i pokazivala informacije s pametnih telefona koje su pratili na internetu, a mnogima su i roditelji slali umirujuće poruke.

- Još nam nije bila počela povijest kad je počelo podrhtavanje. Odmah smo izašli ispred škole i nismo se prepali. Znali smo da trebamo stati pokraj nosivih zidova i mirno izaći – hrabar je sedmaš Roko Botteri kojemu nije teško palo otkazivanje ostatka nastave, a slično se moglo čuti i od druge djeca koja se redom igrala s razrednim kolegama ili su iščekivali vijest o odgodi nastave. Kako su učenici reagirali i doživjeli snažno podrhtavanje uvelike je ovisilo i o snalaženju nastavnika.

Svojim prvašima sam rekla da majstor nešto buši, da ima puno prašine i da moramo izaći van. Uzeli smo jakete i izašli. Čudim se sama sebi kako sam tako dobro reagirala jer se toga inače užasno bojim. Tek me sada uhvatio strah i nije mi svejedno vratiti se u razred – iskreno je kazala učiteljica Jasminka Jozipović.

Ispred Fine su novinari Slobodne zatekli brojne djelatnike koji su u panici izletjeli iz zgrade.

- Bilo je jezivo, užasno ih se bojim jer si tu potpuno nemoćan. Na sreću imam kolegu koji je totalno kul i rekao mi je da se smirim dok prođe. Pod njegovim utjecajem sam se ipak sabrala. Mislim da će se ponavljati, nemam se namjeru vraćati u ured – kazala je novinarima Slobodne ustrašena gospođa iz Porezne uprave.

U nekim je trgovinama porazbijan cijeli inventar, dok su drugi prošli "lišo".

- Mislila sam da se dogodio sudar, bila sam na ulici. Vidim da su svi izašli pa i ja čekam da vidim kako će se razvijati situacija – kazala je starija gospođa koju je potres zatekao u šetnji prema kvartovskom dućanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:21