NA MARIBORSKOM GROBLJU

PRVI INCIDENT NA ODAVANJU POČASTI ŽRTVAMA HUDE JAME Slovenska policija zaustavila čovjeka sa zastavom koja se koristila u NDH

 Jurica Körbler / HANZA MEDIA

MARIBOR - Na mariborskom groblju Dobrava hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i slovenski predsjednik Borut Pahor, u prisustvu više stotina hrvatskih građana, odali su počast žrtvama ubijenim 1945. godine u selu Huda Jama.

Slovenska policija nije dopustila jednom hrvatskom građaninu da uđe na prostor groblja sa šahovnicom bez današnjih obilježja, zastavom koja se koristila u vrijeme NDH. Ispred ulaza zaustavili su ga i tražili da makne zastavu ako želi ući na prostor groblja, a nije pomoglo njegovo obrazloženje da je riječ 'o hrvatskoj povijesnoj zastavi'.

- Došla sam se pokloniti svim Hrvatima i svim drugim žrtvama masovnih ubojstava od strane komunističkog režima nakon Drugog svjetskog rata. Svaka žrtva zaslužuje pijetet, a danas je dan kada se u miru, dostojanstveno moramo sjetiti svih žrtava. A povijesna se istina mora utvrditi jer je ona zalog za budućnost, rekla je Grabar-Kitarović mnogobrojnim novinarima koji su došli iz Hrvatske i Slovenije u Maribor.

Vijence su položili i predstavnici Hrvatskog generalskog zbora, zatim Vladimir Šeks, a u izaslanstvu su bili između ostalih i saborski zastupnik Željko Glasnović i general Ljubo Ćesić Rojs.

Procjenjuje se da je u Hudoj jami ubijeno oko 3000 ljudi, time da su dosad pronađeni posmrtni ostaci 800 žrtava. Iskapanja su počela 2008. godine, a u osam slojeva u horizontalnom rovu bivšeg rudnika pronađeni su posmrtni ostaci 427 ljudi, među kojima je bilo i mnogo djece. U vertikalnoj jami dubokoj 45 metara pronađeni su ostaci još 340 žrtava. Iako nisu identificirani posmrtni ostaci bit će pokopani na mariborskom groblju.

Danas poslijepodne bit će održana komemoracija za sve žrtve Hude jame, na kojoj će govoriti Borut Pahor. Očekuje se saborsko izaslanstvo koje će predvoditi Božo Petrov, Milijan Brkić i Željko Reiner, a na komemoraciju bi trebali doći i premijer Andrej Plenković te zastupnik Zlatko Hasanbegović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:11