BOŽO LJUBIĆ

PRVI S HDZ-ove LISTE ZA DIJASPORU 'Imamo pravo tražiti vraćanje na staro, a to je Herceg-Bosna'

S obzirom na stanje u BiH, Herceg-Bosna je danas aktualnija nego ikada u posljednjih 20 godina, kaže Ljubić
Božo Ljubić
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH i kandidat za izbore za Hrvatski sabor iz 11. izborne jedinice, čestitao je “svim Hrvaticama i Hrvatima 23. godišnjicu nekadašnje paradržave, Hrvatske republike Herceg-Bosne”.

Ljubićev istup je znakovit jer je on bio zastupnik HDZ-a u rapuštenom sazivu Sabora, a u sadašnjoj kampanji je prvi na HDZ-ovoj listi za dijasporu, u 11. jedinici. Dakle, očito osoba od povjerenja predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, koji je, nešto ranije, na predizbornom skupu u Mostaru izbjegao na bilo koji način spomenuti Herceg Bosnu. Štoviše, izrazio je potporu Republike Hrvatske reformi Ustava BiH. Tek potom je istaknuo da je za Hrvatsku strateško vanjskopolitičko pitanje - pravo Hrvata u BiH i cjelovitost BiH.

Strateško pitanje

“Prava Hrvata i opstojnost cijele BiH strateško je vanjskopolitičko pitanje broj jedan za Hrvatsku. BiH mora postati funkcionalna država, uz osiguranje pune ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda te građana. Za to je nužna ustavna reforma koja će se temeljiti na načelima federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja, kao što naglašavaju i rezolucije Europskog parlamenta”, rekao je šef HDZ-a.

Za razliku od Plenkovića, Božo Ljubić je uputio javni proglas u kojem nije samo glorificirao Herceg Bosnu, nego i najavio da nije isključena obnova te tvorevine. Herceg Bosna je, napisao je, ugrađena u temelje i Federacije i današnje BiH, na temelju Washingtonskih i Daytonskih mirovnih sporazuma.

Prekršeni sporazumi

Kako su ti međunarodni sporazumi prekršeni na štetu Hrvata, politički predstavnici Hrvata imaju političko utemeljenje tražiti rješenja za uređenje države po mjeri tri konstitutivna naroda.

Zatim slijedi upozorenje: “Međutim, ako za to nema volje ni spremnosti kod naših partnera iz druga dva naroda, onda sukladno međunarodnom pravu, imamo pravo tražiti vraćanje na stanje ‘status quo ante’, tj. na stanje prije sklapanja tih sporazuma, a to je Hrvatska Republika Herceg Bosna”, napisao je glavni izborni kandidat HDZ-a.

I za kraj je uslijedilo optimistično obrazloženje prema kojemu “Hrvatska Republika Herceg-Bosna nije ugašena niti je napuštena, a s obzirom na stanje države BiH i sve što se danas događa i sa strane političkog Sarajeva i sa strane Banja Luke, Herceg-Bosna je danas aktualnija nego ikada zadnjih 20 godina”.

Da nije riječ o nekoordiniranom istupu, potvrdio je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, koji je za Hrvate u susjednoj državi rekao da se “još uvijek trebamo okupiti oko jedne ideje, neka to bude ideja Hrvatske Republike Herceg-Bosne”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:47