BUDUĆNOST ORUŽANIH SNAGA

PRVI SLUŽBENI SUSRET PREMIJERA I PREDSJEDNICE Orešković i Grabar-Kitarović odlučivat će o novom šefu SOA-e i načelniku Glavnog stožera

Bivši premijer nikada nije bio na službenom sastanku s Grabar-Kitarović u njenom Uredu
 EPH

ZAGREB - Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Tihomir Orešković sastat će se u utorak u Uredu predsjednice, doznaje Jutarnji list. To će biti prvi službeni sastanak predsjednice s novim premijerom.

Na dnevnom redu je nekoliko tema, a doznajemo da će, među ostalim, razgovarati o smjeni ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Dragana Lozančića te o kandidatima za novog načelnika Glavnog stožera. Kao što je poznato, predsjednica traži smjenu ravnatelja SOA-e nakon što je obaviještena da je Lozančić nije izvijestio da se susretala s osobama koje su pod mjerama tajnog praćenja, a o istome je referirao bivšem premijeru Zoranu Milanoviću.

Predsjednica i premijer također će razgovarati o kandidatima za novog načelnika Glavnog stožera. Sadašnjem načelniku generalu Dragi Lovriću mandat istječe 1. ožujka i nema zakonske mogućnosti za produljenje. Prema dostupnim informacijama, mogući kandidati za prvog čovjeka vojske su generali s tri zvjezdice, odnosno časnici u činu general pukovnika. U Oružanim snagama u ovom trenutku to su generali Dragutin Repinc, zamjenik načelnika Glavnog stožera, Slavko Barić, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta, Mirko Šundov, glavni inspektor obrane, te Mate Ostović, zapovjednik Kopnene vojske. Naravno, uvijek postoji mogućnost da se izabere general bojnik pa da prije samog imenovanja bude promaknut u čin general pukovnika. No, pitanje je bi li taj časnik imao dovoljno autoriteta u vojsci.

Ovo će biti prvi susret predsjednice s premijerom u njenom mandatu. Naime, bivši premijer Milanović nikada nije bio na službenom sastanku s Grabar-Kitarović u njenom Uredu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:46